Prawda o Tusku Oto list osoby, ktora spaliła się pod...

Prawda o Tusku
Oto list osoby, ktora spaliła się pod kancelarią premiera Tuska: "Szanowny Panie Premierze Piszę do Pana już po raz kolejny, jako obywatel tego „chorego kraju” i jako ojciec trójki małoletnich dzieci, któremu Pan i Pana urzędnicy zniszczyli całe dotychczasowe życie. Piszę do Pana już po raz ostatni, gdyż nie wierzę że odniesie to jakikolwiek skutek. Chcę jednak aby Pan wiedział, że liczyłem na to, że nie jest Pan ...... i ......., ale normalnym człowiekiem szanującym prawo, a przede wszystkim ojcem kochającym swoją rodzinę. Widzę jednak, że żądza władzy zniszczyła w Panu wszelkie wartości i ludzkie cechy, którymi tak się Pan chwalił w trakcie kolejnych kampanii wyborczych. (...). Być może tak Pan myśli, ale ja już w to nie wierzę, gdyż to podległe Panu służby zniszczyły mi życie. Panie Premierze Ponad dwa lata temu zwróciłem się do Pana z pisemną prośbą o pomoc w związku z szykanami jakie spotkały mnie po ujawnieniu „uzasadnionych podejrzeń popełnienie wielu przestępstw” przez Kierownictwo Urzędu Skarbowego Warszawa – Praga, polegające m.in. na zniszczeniu akt wszczętego dochodzenia, bezprawnym przetrzymywaniu zawiadomień o podejrzeniach popełnienia co najmniej kilkudziesięciu przestępstw karnych skarbowych (oraz przestępstw z ustawy o rachunkowości) co spowodowało przedawnienie karalności tych czynów i wielu (wielu) innych działaniach noszących znamiona przestępstw karnych. Za ujawnienie tych spraw Ministerstwu Finansów zostałem wyrzucony z pracy w tym Urzędzie pomimo zapewnień, że jest to cyt. „największa afera skarbowa w powojennej Polsce” oraz tego, że nie mam się co obawiać o utratę pracy, gdyż wyniki kontroli MF całkowicie potwierdzają moje ustalenia. No i co ? Zostałem oszukany przez podległych Panu urzędników, a osoby odpowiedzialne za w/w działania nie poniosły żadnej odpowiedzialności. Zwróciłem się do Pana Premiera z pismem opisującym całe zdarzenie z wiarą, że żyjemy w normalnym kraju. W piśmie tym zadałem Panu kilka pytań m.in. jak to się dzieje, że osoby co do których istnieje podejrzenie popełnienia wielu przestępstw pozostają bezkarne, a ja za to, że miałem odwagę sprzeciwić się takim działaniom i odmówić brania udziału w popełnianiu przestępstw zostałem zepchnięty na margines życia w tym „demokratycznym i praworządnym kraju” ? Gdzie ma się zwrócić obywatel skrzywdzony przez podległe Panu służby? Do chwili obecnej nie uzyskałem żadnej odpowiedzi. Po co więc funkcjonuje w Pana kancelarii Minister Julia Pitera oraz Departament Skarg ... ? (...) Szanowny Panie! Od września 2008 r. daremnie wysyłałem dziesiątki CV w odpowiedzi na oferty pracy w administracji państwowej. Pomimo tego, że spełniałem wszystkie warunki konieczne, w zdecydowanej większości przypadków, nie zostałem nawet zaproszony na rozmowy. Pytam więc po co ogłasza się fikcyjne konkursy jak i tak z góry jest wiadomym, kto ma je wygrać ?. (...) W chwili obecnej moja rodzina pozostaje bez środków do życia, gdyż komornik zajął nasze jedyne źródło utrzymania. Wszystko to za sprawą podległych Panu urzędników. W tej sytuacji nie pozostaje mi nic innego jak tylko wybrać jedyne honorowe wyjście z sytuacji bo wtedy moja rodzina ma szanse na bardziej normalne życie. Nie żałuję jednak tego co zrobiłem w 2008 r. chociaż nigdy nie przyszło mi do głowy, że zwalczając przestępczość sam zostanę przez nią zniszczony. Panie Premierze ! Pomimo wszystko życzę Panu wszystkiego najlepszego i mam nadzieję, że Polska będzie kiedyś demokratycznym państwem prawa, a nie państwem bezprawia w którym normalni ludzie nie tylko nie mają racji bytu, ale są przez to państwo skutecznie wykluczani z życia społecznego. z wyrazami szacunku Andrzej Ż."

19 komentarzy

obserwator

Panie Andrzeju jesteśmy z panem !

3 7
ID:33159

dzonny_killer

najbliżej niego to był chyba Kazik, kiedy śpiewał "spalam się"... :p

6 5
ID:33173

Oczytany

Samopodpaleniec nie zdawał sobie sprawy, że mamy demokrację?. Noo to jakiś czubek! chyba. W Cebosiu pracował, w bankowości, był ochroniarzem, a kto powiedział że będzie miał wieczną robotę w tym systemie?. Tusk miał mu dać robotę? Kpiny? A może nie poszedł do biskupa, bo ten znalazł by mu jakąś intrantną fuchę za kościelnego...albo sprzątacza w kruchcie..Ja trzęsę się o robotę codziennie , żeby mnie nie wypieprzyli! zakładu nie sprzedali albo nie zburzyli. Demokracja....

5 3
ID:33178

zbuntowany_kaloryfer

Krócej byłoby zawołać: "mam długi, narobiłem ich!". Jak cholerka z tego wybrnąć...

6 6
ID:33181

Zyga

Pan Tusk przez swoją całą kadencję otoczony był przez mafię typu ,,Miro''
,,Zbycho" itp.To dlatego dzisiaj ludzie płaczą na spotkaniach z premierem
lub dokonują samopodpaleń. Dlatego uważam,że jeżeli pan Tusk posiada
odrobinę honoru,powinien on i jego partia wycofać się z wyborów,bo ja na
Platformę na pewno nie zagłosuję,-a jak usłyszę to słowo to zbiera mi się
na wymioty.

5 6
ID:33183

Olaf

Ten list potwierdza fakt,że żyjemy wśród ludzi którzy nie radzą sobie z problemami życia codziennego i próbują obarczyć winną obecny rząd i wszystkich wokół . Tak naprawdę to każdy sam układ sobie życie i nie powinien mieć do nikogo pretensji..W przeszłości ten człowiek miał dobrze płatną pracę ,ale wtedy nie doceniał tego.Zapewne żył sobie beztrosko nie myśląc o przyszłości. Przecież takich przypadków jest coraz więcej ,ale nie wszyscy decydują się na próby samobójcze.

7 8
ID:33184

Stacha

Mając emeryturę policyjna 3 tys.zł i nie ma za żyć? Ile jest rodzin które sobie radzą a nie mają takich pieniędzy. Chyba Andrzej Ż. chciał zwrócić na siebie uwagę. Nie musi mieszkać w Warszawie skoro go nie stać-.

7 3
ID:33186

Koalicja moherowa

Olaf -to jest jest traktowanie ludzi przez władzę jak przedmiot a nie podmiot.Człowiek staje się bezsilnym na jej panoszenie się .

5 4
ID:33187

sportowiec

@olaf: 100% TAK!!!!!

6 7
ID:33188

człowiek

@Olaf
powiedz to ludziom świeżo po studiach, tym którzy stracili robotę przez to że nasz wspaniały aktualny i wcześniejsze rządy. Powiedz to także setkom osób pracujących w Anwilu i ich rodzinom, które stracą źródło utrzymania- pytam się gdzie oni znajdą robotę? I niech mi nikt nie mówi że Anwil nie padnie. Padnie!!! najpierw zostanie podzielony na części a później kawałek po kawałku będzie upadał. I może mi jeszcze powiesz że ci ludzie którzy tam pracują będą sobie sami winni że nie będą mieli gdzie pracować? ŻENADA!!!!

6 3
ID:33192

mazurki

@~Zyga: to ci się narobi po wyborach, cztery kolejne lata niestrawności!
Pokaż polityka, który jest blisko ludzi i wie co to bieda , bo chyba nie masz na myśli Kaczyńskiego! Wszyscy politycy, a właściwie politykierzy, czy to z SLD, PIS, PO, PSL , Palikot i Korwin Mikke marzą jedynie o tym żeby dostać się do żłobu

3 0
ID:33194

szuja

@Zyga
Człowieku Oni ze szczęścia płaczą ,że Tuska na własne oczy zobaczyli. Ale ty jesteś!

2 3
ID:33207

Olaf

Dlaczego ci po studiach i wszyscy inni korzystający obecnie z "ciepłych posad"- dobrze płatnych, żyją ponad stan zaciągając kredyty?Przecież w każdej chwili można stracić pracę i co wtedy?W dzisiejszych czasach trzeba być zaradnym i zapobiegliwym, a nie liczyć tylko na pomoc państwa jak za PRL-u.
Jeżeli nawet zaczną zwalniać w Anwilu to na pewno nie wszystkich.Wielu skorzysta z odpraw i wcześniejszej emerytury,ale te odprawy również trzeba skonsumować z rozsądkiem, a nie wydawać wszystko na bzdety.
Ci świeżo po studiach zdawali sobie od dawna sprawę ,że sam tytuł magistra nie otworzy im drogi do znalezienia pracy.Mogli kształcić się w zawodach które mają wzięcie lub uczyć jakiegoś języka i wyjechać zagranicę.

2 1
ID:33236

sportowiec

@olaf: no, ale teraz przesadziłeś! A jaką to miałeś pomoc od państwa za PRL-u? Pewna pracę za 25$/mieś? Spółdzielcze mieszkanie po 15-tu latach? Dziś nawet najbiedniejsi w czasach PRL uważani by byli za zamożnych.
Młodym przypomne lata 70-te Średnia pensja 3000 zł. Kilo szynki 90zł. Kilo masła 70 zł. Kilo rąbanki 40 zł.Maluch na talon dla "zasłużonych" 69000, dla pozostałych (giełda)150.000. pralka automatyczna 10,5 tys.; Pomarańcze 40 zł/kg; cukier 10,5zł/kg. Wyliczać dalej? A do tego wieczne braki wszystkiego. Przedszkole - po znajomości. Gaz z butli - po znajomości. Węgiel na przydział i po 4 nocach kolejki.

2 2
ID:33243

Stacha- do Sportowca

Nie narzekaj- w tamtych latach ludzie mieli pracę i nie musieli po śmietnikach grzebać.To,że nie było później towaru w sklepach to wina Solidarności- strajki doprowadziły do takiego stanu.W obecnych czasach co się zmieniło? Jest full towaru tylko nie każdego stać na to.Mieszkania nowe stoją puste- młodzi wykształceni pracują na czarno za 500 zł.- a po znajomości.to zatrudniani są ciotki-pociotki z partii rządzącej w mieście.Nic się nie zmieniło-tylko Zielonego Rynku brak.

2 2
ID:33261

sportowiec

Nie wiem Stacha ile masz lat, ale albo malo i nie żyłaś w tamtych czasach, albo b. dużo i skleroza Cię męczy. Przypominam zatem pewne fakty. Praca o której mówisz , że mięli ja wszyscy to płaca 2000 zł (średnia w PRL - 3000). Ceny podałem wyżej. Za miesiąc pracy którą mięli wszyscy mogłaś więc kupić 50 kg rąbanki, tyle ile dziś za zasiłek. To samo z masłem, którego zresztą nie było bo wg propagandy PZPR szkodziło "na oczy". A półki były puste na dłuuuugo przd Solidarnością - kartki na cukier wprowadzono w 1975r. Przypomnij sobie poza tym służbę zdrowia. Katastrofa. Brak wszystkiego, zero nowoczesnych leków i sprzętu. Porównaj sobie średnią długośc życia w 1979 (przed strajkami) i dziś. Czesto słyszę, że za komuny jeździło się na wczasy , a teraz nie stać. Pamiętasz jak wygladało wybrzeże Bałtyku w latach 70-tych? Od Władysławowa do Łeby - pusto (czego zresztą bardzo żałuję), dziś kawałka miejsca nie znajdziesz na plaży. A pamiętasz Hel? Nie opowiadaj zatem głupot, a szczególnie o strajkach z lat osiemdziesiątych.

1 1
ID:33279

dzonny_killer

@sportowiec... chylę czoło... rację masz całkowitą...

@stacha... jest jeszcze jedno wyjście, którego sportowiec nie wymienił - być może bylaś przy "żłobie"? i dlatego teraz ci źle... :p

0 0
ID:33291

szuja

Ciebie @sportowiec to chyba coś w dołku gniecie.Żebyś przypadkiem z tego obecnego dobrobytu z ręka w nocniku się nie obudził.Ty chyba naprawdę śpisz i nie widzisz co się w okół dzieje.A dług rośnie.Zobaczysz tą "Amerykę " jak w przyszłym roku trzeba będzie do Unii netto płacić . A z czego? A może ty i tobie podobni macie tak od tej kiełbasy naszpikowanej masą z młodych pędów bambusa . Zdaje się ,ze nabito was w bambusa Hahaha

0 0
ID:33293

sportowiec

@szuja: wcale nie jestem bezkrytycznym wielbicielem tego co jest obecnie (bezrobocia też spróbowałem) ale przedstawiam suche fakty. Przypominam, że tak jak Grecja, Polska zbankrutowała w latach 80-tych. Pamiętasz okreslenia "Klub Paryski", Klub Londyński"? To były stowarzyszenia państw, którym nie mogliśmy oddać pożyczonej przez komunę kasy. Z tamtych długów wygrzebaliśmy się dopiero rok temu! Cudów na świecie nie ma, ale opowiadanie jak to było dobrze za komuny przyprawia mnie o mdłości. I nie mówcie, że nie było bezrobocia. Po prostu bezrobotnych sie nie rejestrowało. Na wsiach tysiące młodych było u ojca "na gospodarce". A niepracujące matki wychowujące dzieci? Tsiące! Czy Twoja mama Szujo pracowała zawodowo? A sąsiadki? I co, nazywały się bezrobotne?

1 0
ID:33304

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA