"Skąd się wzięli bracia Kaczyńscy? Z filmidła `O dwóch...

"Skąd się wzięli bracia Kaczyńscy? Z filmidła `O dwóch takich…’? Owszem, ale nie tylko, a nawet nie przede wszystkim. Początki prawdziwej kariery rodzeństwa sięgają Komitetu Obrony Robotników (lata 1977-1980), jednak bez jakiś oszałamiających sukcesów. Tak naprawdę narodziny politycznych Kaczyńskich można datować dopiero na rok 1989, kiedy to obaj panowie stają się promotorami rządu Tadeusza Mazowieckiego. Jednak bardzo szybko swoją miłość do premiera zamieniają w nienawiść. Czas pokaże, że podobnie będzie z ich kolejnymi namiętnościami.
Wiosna roku 1990. Kaczyńscy zacierają ręce na wieść o konflikcie między Mazowieckim a Wałęsą i zakładają partię rozłamu Solidarności, czyli Porozumienie Centrum. Tak naprawdę nie chodzi jednak o PC – ma ono stanowić przykrywkę przekrętu na miarę kradzieży księżyca. Prawdziwego.
Jarek i Lech zakładają oto Fundację Prasową Solidarność. Kogóż jeszcze widzimy w tej firmie? Jest arcybiskup Gocłowski, jest Maciej Zalewski (obecnie w więzieniu za pomoc Gąsiorowskiemu i Bagsikowi w ucieczce z Polski), a także Sławomir Siwek (milioner), Krzysztof Czabański (powiernik Kaczorów) i Maria Stolzman – później wiceminister rolnictwa, obecnie polityk Unii Wolności. Zarządza Fundacją Rolniczą. To taka firemka, która kieruje częścią interesów Kościoła na wsi.
Fundacja Prasowa Solidarność z Kaczorami na czele, dysponując kapitałem założycielskim w kwocie – UWAGA! – 180 zł, nabywa `Express Wieczorny’ – jeden z największych wówczas dzienników w Polsce o nakładzie przewyższającym nakład `Wyborczej’ i `Życia Warszawy’.
Powiedzmy to jeszcze raz: dwaj braciszkowie dostają za 180 złotych (tak działo się wówczas, podczas podziału RSW) największą polską gazetę! I co z nią robią? Od razu mianują naczelnym Krzysztofa Czabańskiego – człeka bez reszty im oddanego"
forum.gazeta.pl/forum/s,37412,129078562.html?t=1&a=129213712&rep=1

8 komentarzy

antydziałkowiec

A co napiszesz szujo o pozostałych osobach polskiej sceny politycznej ?

4 1
ID:33250

grzegorz

A co napiszesz o mamonie z Moskwy,kto zakładał i za czyje pieniądze Gazete Wyborczą,a co napiszesz o TVN a najlepiej napisz o sobie szujo jedna.Stary a taki niepoważny.

3 2
ID:33254

szuja

Dobrze ,że jestem kulturalny i inteligentny więc na pospólstwo się nie obrażam i rozumiem. Stary jest pojęciem względnym i zależy jak kto mierzy.Widziałem 20-30 latków bardzo starych i zmęczonych .Hahaha

2 1
ID:33259

peja

Kulturalny i inteligentny hahahaha.

3 1
ID:33269

szuja

@~peja
A ty masz 20 czy 20,1.Znowu nic nie załapałeś.

1 2
ID:33292

szuja

@antydziałkowiec
Przecież to nie ja napisałem.Dla mnie to on jest tyle wart co pozostałe śmieci.Kropka.

0 0
ID:33297

peja

Posłuchaj porządnego hip hopu, to zrozumiesz. Hahaha

2 0
ID:33298

szuja

No widzisz działkowiec,przestaw się za peja na hip hop ,to tez załapiesz mimo braku.Hahaha

0 2
ID:33307

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA