Bardzo jestem ciekaw czy przekonuje was poniższe...

Bardzo jestem ciekaw czy przekonuje was poniższe tłumaczenie popierające pogrzeb a potępiające kremację.
http://www.ultramontes.pl/pogrzeb_czy_kremacja.htm

5 komentarzy

Zibi

Problem dotyczy niestety znów kasy. Kościół z Rzymu godzi się na kremację ale msza za zmarłego może być odprawiona tylko ze zwłokami w trumnie. Później wszyscy jadą na 2-3 godziny do kotłowni. Następnie odbywa się kolejna imprezka związana z odpowadzeniem prochów na kwaterę. Czyli dwie lub trzy imprezy a za każdą nalezy się kasa i w tym jest problem.

5 1
ID:33908

dzonny_killer

i klechy się dziwią, że ludzie mają ich dosyć... wiara wiarą, ale kolesi w czarnych kieckach należy tępić... :p

5 2
ID:33910

sportowiec

Nie jestem zbyt oblatany w szczegółach pochówku, ale: 1.Jasnym dla mnie jest , że msze za zmarłych można odprawiać bez wzgledu na to czy trumna jest w kościele czy nie. Na kazdym pogrzebie ksiądz informuje ile mszy w intencji zmarłego będzie odprawionych i kiedy. 2.Wielokrotnie brałem udział w pogrzebach, gdzie podczas mszy żałobnej nie było trumny w kościele. 3.Chodzi więc chyba o to żeby urna z prochami nie stała na katafalku podczas mszy. No to nie będzie stała (przynajmniej moja), a poczeka w karawanie w stosownej eskorcie przed kościołem. 4. Poza tym przypominam, że pochówek nie jest sakramentem św. i jego odbycie nie wymaga dla ważności obecności kapłana (np. grzebanie poległych podczas wojny). Kapłan na pogrzebie jest bardziej mistrzem ceremonii. W sumie to naprawdę nie kumam o co chodzi w tym zamieszaniu.

4 0
ID:33918

dzonny_killer

o kasę sportowcu, tylko o kasę... pazerność klechów, podobnie jak związanych z sld, nie zna granic... :p

3 1
ID:33920

szuja

sportowiec ,a linka czytałeś?

1 2
ID:33932

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA