POLITYCZNE Koleje Państwowe - trochę przymrozków a w...

POLITYCZNE Koleje Państwowe - trochę przymrozków a w pociagach i na dworcach (U)Politycznionych Kolei Państwowych już LODOWATO -czy musi odbyć się egzekutywa (jak za komuny) partyjniaków(czytaj jak obelgę) poobsadzanych za min 10 tyś miesięcznie w spółkach kolejowych by ,,naczelny ich wódz'' podjął decyzję ,, otwieramy sezon grzewczy w PKP '' ?

7 komentarzy

sportowiec

@antydziałkowiec: podobnie jak Ty uważam kolej za jedną z najgorszych firm w Polsce, ale to nie znaczy, że można o niej opowiadać bzdury. Nie wiem dlaczego twierdzisz, że w pociągach nie włącza się ogrzewania, skoro kolejarze grzeją już od kilku tygodni, co mnie, osobę chłodnolubną a dużo podrużujacą pociagami, doprowadzało do szału. Podaj zatem gdzie i kiedy było zimno. A wracając do początku mojej wypowiedzi, to podaję receptę na odpolitycznienie kolei i innych wynalazków gospodarczych (KGHM, węglokoksy itp). Biegiem sprywatyzować!!!!!

3 3
ID:34751

Oliwia

Przeciez zwolennikom prywatyzacji stalo sie zadosc. Czy jeszcze wiecej pociac ta kolej na jeszcze mniejsze spolki ? Jedna spolka od Wloclawka do Torunia, nastepna od Torunia do Bydgoszczy, inna spolka od peronu 1 go, inna od peronu drugiego, sami prezesi, zero pracownikow, i co dalej ? Takiego balaganu nie ma w zadnym panstwie.

4 2
ID:34758

sportowiec

1. Przepraszam za "podrużowanie". 2.Oliwio, kolej nie została sprywatyzowana tylko bezsensownie podzielona na dziesiatki spółek, których włascicielem nadal jest państwo, czyli nikt.

4 0
ID:34778

dzonny_killer

przy wciąż rosnących cenach paliw być może wrócą dobre czasy dla kolei... oby tylko stanęli na wysokości zadania... :p

1 1
ID:34786

sportowiec

W przypadku kolei może wystarczyłoby otworzyć rynek na konkurencję. A wtedy: maszeruj albo giń!

2 2
ID:34799

Staruszek włocławiak

Witaj Dzonny !
Bardzo długo mnie nie było. Wiesz wiek i stan zdrowia mnie trochę unieruchomiły. Byłem przekonany, że już nie wrócę na ten portal.Jednak jestem dalej i jeszcze trochę na nim pomarudzę.
Jak widzę dalej jesteś stałym,wiernym komentatorem i miło,ze Cię widzę.
Nie bardzo rozumiem w jaki sposób wzrost cen paliw może wpłynąć na jakość pracy kolej ,tym bardziej,ze większość trakcji jest zelektryfikowana.
Szkoda,że tak wiekowe przedsiębiorstwo doprowadzono do stanu agonalnego. Przedsiębiorstwo nie tylko wiekowe,ale dobrze zorganizowane i z dużymi tradycjami.Przy lokomotywach węglowych całkowitym braku elektronicznych i komputerowych,nowoczesnych urządzeń istniała niezwykła punktualność zgodnie z którą można było regulować zegarki.
Praca na kolei to było wyróżnienie, "złapanie Pana Boga za nogi". Dawała ona pracownikom i ich rodzinom poczucie stabilizacji i możliwości awansu nie tylko zawodowego ale i zarobkowego.Pensja+deputat węglowy+sorty mundurowe robocze i wyjściowe+bezpłatne bilety kolejowe na długie trasy dla członków rodziny+bezpłatna opieka lekarska dla kolejarzy i ich rodzin.Większość z nich stać było na wybudowanie domków rodzinnych...............................
"Wspomnień czar.........." i poczucie przykrości i żalu,że "rzadziciele" III RP rozwalili -zniszczyli tak wspaniale i długo działające Przedsiębiorstwo,które nie miało "korzeni komunistycznych" a wręcz przeciwnie podstawy jego zbudowali cesarze Austro-Węgier, Pruski i car Rosyjski
Po co ja o tym piszę. Wiecie są to tylko wspomnienia. Żal mi nie tylko PKP, ale i Celulozy, Fajansu,.................... a nawet zapachu kawy Bohma lub Stella .
Pozdrawiam !

3 0
ID:34879

dzonny_killer

Witam @Staruszku :)
Cieszę się, że widzę Cię ponownie (pomimo różnicy poglądów)... Przyda się kulturalna osoba dyskutująca merytorycznie... :p

Ceny paliwa z koleją skojarzyłem skrótem myślowym... Przy rosnących cenach paliw widzę dla kolei szansę, że ludzie przy dobrej propozycji cenowo-jakościowej mogę odstawić swoje auta na rzecz przejazdów szynowych...

A co do historii kolei... to owszem piękna ona była... może kiedyś jeszcze będzie???

1 1
ID:34887

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA