Coraz wiecej kobiet umiera na raka. Brak specjalistow, brak...

Coraz wiecej kobiet umiera na raka. Brak specjalistow, brak pieniedzy. Profilaktyka ? W tym komercjalizacyjnym kraju przez Komorowskiego i Tuska nie mowy o profilaktyce. Sa szczepionki ale pseudominister zdrowia nawet nie przyjmuje do wiadomosci o refundacji tych szczepionek. Niech sobie ludzie umieraja. A przeciez po to placimy podatki, zeby w ramach tych pieniedzy rzad zabezpieczyl opieke lekarska a nie zeby naduzywal wladzy i bawil sie za nasze pieniadze.

10 komentarzy

Stacha

Zawsze tak było -przed 2005 rokiem i teraz też - NFZ ograniczał i ogranicza refundowanie usług np.radioterapia- są wolne łóżka ale skończył się limit. Nie pisz,że to tylko teraz .Nasza służba zdrowia była i jest chora.Najlepiej nie wiedzieć o chorobie bo rozpaprzą i zostawią.Młodą osobę może będą leczyć ale starsze - licz na siebie .

4 1
ID:34765

Moher

Dwa lata temu w Ministerstwie Zdrowia zarządzanym przez Ewę Kopacz zrodził się pomysł wprowadzenia obowiązkowych dla kobiet badań cytologicznych i mammograficznych. Cel jak najbardziej szczytny: zwiększyć wykrywalność raka piersi i raka szyjki macicy, nowotworów, z powodu których umierają w Polsce tysiące zbyt późno zdiagnozowanych kobiet.

Obowiązkowe badania, czyli... co to miałoby znaczyć? Zgodnie z pierwotną koncepcją takie badania miały zostać wprowadzone do palety badań pracowniczych. W skrócie: jeśli ktoś chce cię zatrudnić na umowę o pracę, a ty jesteś przypadkowo kobietą, to musisz przedstawić przyszłemu pracodawcy zaświadczenie o tym, że niedawno przeszłaś cytologię i mammografię. Jeśli nie masz takiego kwitu, musisz pójść na badania, refundowane przez Ministerstwo. A jeśli takiego zaświadczenia nie przedstawisz, pracodawca po prostu nie będzie mógł z tobą podpisać umowy (chyba, że będzie miał ochotę narażać się na sankcje ze strony ZUSu czy innych srogich instytucji).

Pomysł Ministerstwa Zdrowia spowodował burzę. Najbardziej zaś wrogą reakcję wywołał wśród feministek. Moja macica, moje piersi, moja sprawa z taki hasłem wystąpiła Feminoteka. Dlaczego do intymnych badań zmusza się tylko kobiety, których na raka piersi i szyjki macicy umiera w Polsce odpowiednio ok. 5400 i 2000 (dane European Cancer Observatory za 2008 rok), a nie zmusza się mężczyzn, spośród których 4000 rocznie umiera na raka prostaty? Dlaczego brak takich badań ma przesądzać o tym, czy kobieta może czy nie pracować na etacie? Wreszcie jaki jest sens takiego przymusu z punktu widzenia profilaktyki, skoro objąłby tylko pracującą część populacji kobiet, podczas gdy wspomniane nowtwory najczęściej dotykają kobiet między 50 a 69 rokiem życia?

2 1
ID:34777

Oczytany

Jak wszystkim wiadomo mamy uświęcony rząd nieudaczników. Ostatnio uświęcony i uległy rząd wnosi na ministra sprawiedliwości klęcznika i zausznika Kleru!! Pajaca który zna się na prawie tak, jak ja na Astronomii. Takich kwiatków jest w naszym uległym Watykanowi rządzie więcej Takich pajaców wybraliśmy sobie i nie powinniśmy narzekać. Posłów którzy chcą zmian, straszy się wyrugowaniem z Sejmu, więzieniem, linczem..Nie dopuśćmy do tego!!.http://popieramkotlinskiego.pl/

1 8
ID:34780

sportowiec

Moher uważaj! Kazia Szczuka już Cię namierza. I nowa Pani Marszałek tyż. Słabo widzę Twoją przyszłość

2 4
ID:34781

Moher

@~sportowiec: Zarówno Szczuka jak i Kalisz to persony z witryny postaci skrajnie niezrównoważonych ....jeden ekskomuch ....druga kochajaca inaczej feministka. Lansowani oni są przez takież same media jak TVN 24 /wSI 24/. Ich zadaniem jest oszczekiwanie naszych tradycji narodowych i zdrowych zasad etycznych i moralnych.

7 2
ID:34788

Soldier

Są szczepionki ale nie dla zwykłego obywatela..

0 2
ID:34821

szuja

Cierp ciało jak ci się solidarności chciało Ktoś mądrze w innym miejscu napisał.

0 4
ID:34837

Włocławianka

Masz rację, że coraz więcej kobiet umiera na raka. Ale ile kobiet raz w roku idzie do ginekologa, ile robi badania cytologiczne, ile robi mammografie piersi. Mało kobiet. Moja teściowa u ginekologa nie była 20 lat. A na pytanie czemu nie pójdzie.? To jest stwierdzenie. Po co? Przecież już swoje lata mam. Lepiej nie iść, bo lekasz jeszcz jakąś chorobę znajdzie itp. A im wcześniej zrobione badania tym lepiej. Bo póżniej to tylko zostaje onkolog.

3 0
ID:34848

antydziałkowiec

Do pani ,,Kłapacz ''z tym do pani,, Kłapacz'' ,ona praktykuje na Polakach zbiorową ustawową eutanazję -pozostaje konstytucja i trybunał ...

0 1
ID:34868

zbuntowany_kaloryfer

@oczytany
Cyt: :"Jak wszystkim wiadomo [...]." Proponuję nie używać tego typu sformułowań, bo kretyńsko brzmią. Infantylnie i szczeniacko. W dodatku sugerują, że autor jest zarozumiały i ma się za cholerną wyrocznię ;))). Nie ma żadnych "wszystkich", "zawsze" czy "nigdy". Napisałeś: "jak wszystkim wiadomo". A mnie np. nie wiadomo - czyli już nie ma "wszystkich" lecz jest ew. "wielu". Np. wg mnie zwyczajnie bredzisz i jesteś obłąkany z nienawiści. Ale nigdy nie ośmieliłbym się napisać czegoś takiego: "jak wszystkim wiadomo oczytany bredzi". Bo to tylko moje zdanie i nie będę się bawił w trybuna ludowego wypowiadając się za innych (wszystkich;))))))

2 0
ID:34878

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA