Prowizje od składek do OFE spadną nawet o połowę
Do 3,5 proc., czyli o połowę w stosunku do obecnej maksymalnej dozwolonej opłaty, mają spaść prowizje pobierane od składek – wynika z założeń nowelizacji ustawy o funduszach emerytalnych, zaprezentowanych przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. Fundusze spodziewały się takiej obniżki, ale dopiero od 2014 roku, tymczasem resort chciałby, aby nastąpiło to jak najszybciej. Ta zmiana mocno uderzy w większość funduszy, które pobierają obecnie 7 proc. od nowych klientów. Tylko Allianz pobiera 4 proc. prowizji. Na dodatek, na pięć lat przed emeryturą, OFE nie mogłyby już pobierać takiej opłaty od klienta. Większe fundusze muszą też przygotować się na pobieranie niższych opłat za zarządzanie. Podstawowa opłata pozostanie bez zmian (miesięcznie 0,045 proc., jeśli aktywa nie są wyższe niż 8 mld zł). Ale za to przy aktywach powyżej 20 mld zł nie będzie można pobrać więcej niż 8,4 mln zł miesięcznej prowizji. Obecnie limitu prowizji w praktyce nie ma, bo OFE, który zgromadziłoby 65 mld zł aktywów, mogłoby dostać nawet 20,1 mln zł plus 0,015 proc. nadwyżki ponad tę kwotę. Jeśli przepisy te wejdą w życie, największy OFE Commercial Union od swoich 36 mld zł aktywów dostanie nie więcej niż 8,4 mln zł, a nie około 15 mln zł jak obecnie.
http://biznes.onet.pl/5,1530016,prasa.html
I pytanie, czy wolicie socjalizm, gdzie pieniądze na emeryturę do państwa, gdzie potem zjadają po drodze urzędnicy i potem OFE jedzą co roku, bez względu na wyniki opłatę procentową 7 % na początek zmniejszając kapitał odkładany, by w dobie kryzysu te fundusze malały podwójnie: spadkiem na giełdzie plus OFE opłaty "za zarządzanie" które biorą co roku. Czy może lepiej dać obywatelowi zamiast wpłacać do ZUS i OFE pieniądze na emeryturę, ulokowałby sobie w banku na lokacie i miałby więcej w ciagu roku. Dziś kładąc 100 złotych po roku mam 90 zł, jak giełda spada to mam np 45 zł, jakby miał te pieniadze to założyłbym lokatę i miałby na pewno po roku 105 zł, i tak robiłby przez 30-35 lat i miałby pieniadze swoje. Gdybym umarł to moje pieniadze dziedziczyłyby moje dzieci, a nie jak to jest obecnie mimo, że miało być inaczej, że mam to niby konto induwyidualne w OFE to jednak jak umrę to nikt nie dziedziczy co odłozylem ,tylko daja jakas jalmuzne. Dziekuje za takie panstwo i za taki liberalizm gospodarczy !!!! CIagle niektorzy gadaja, ze liberalizm ze niszczy, co niszczy !>?!?! Przeciez mamy hucpe na pieniadze nasze, SOCJALIZM jest w Polsce, robi sie jeszcze gorzej niz bylo z ZUSem, nabija sie kase OFE za nic, agenci chodza namawiaja i kase maja za nic, ludzie przestancie udawac, zacznijcie rzadac od panstwa prawda do normalnosci, zawsze sie zwodzilem, i glosowalem na prawice, dosc tego, wiecej nie zaglosuje na nich, nie dziwie sie, ze Korwin-Mikke, czasem jak go puszcza w TV jest wzburzony, ludzi ktorzy to trzezwo widza ponosi, bede teraz glosowac tylko na autentycznych liberalow gospodarczych, zero socjalizmu !!! Sam zadbam o swoje pieniedza na starosc, tylko mi ich nie zabierajcie !!!!