ORLEN SKUPUJE AKCJE ANWILU PO 87 ZŁ A OD PRACOWNIKÓW!! CZY...

ORLEN SKUPUJE AKCJE ANWILU PO 87 ZŁ A OD PRACOWNIKÓW!!
CZY TO JUŻ KONIEC WŁOCŁAWSKIEJ FABRYKI!!!

19 komentarzy

Olo

Orlen jest w "dołku" od czasu nieudanych inwestycji na Litwie i stacji benzynowych w Niemczech.Za te nieudane inwestycje powinni "zapłacić"ludzie ,którzy podejmowali takie decyzje.Sprzedaż części nawozowej Anwilu w całości to obecnie dla Orlenu jedyna szansa odbudowania wartości giełdowej firmy .
Nawet krajowi nabywcy Anwilu nie maja pieniędzy,ale przecież mogą wziąć kredyt pod zastaw i wykupić.Podobnie było z Nobilesem. Przecież pracownicy mogli skutecznie zablokować sprzedaż przez zatrzymanie swoich akcji,ale polak mądry po szkodzie i pazerny na kasę.

12 4
ID:35194

akcjonariusz

Wbrew temu co piszesz Orlen ma się dobrze jak nigdy. Taka sytuacja, którą opisujesz miała miejsce parę lat temu. Po sprzedaży akcji Polkomtela, Orlen ma 3,6 mld gotówki, które chce zainwestować w energetykę i upstream. Dzięki podpisanej umowie na korzystanie z terminala w Kłajpedzie efektywność rafinerii Możejki poprawiła się na tyle, że nie myślą o sprzedaży za wszelką cenę.
Za kupnem Możejek mocno obstawał ś.p prezydent Kaczyński, który chciał Rosjanom zagrać na nosie. A co do Anwilu to sprzedaż fabryki jest również decyzją polityczną, a nie finansową i jeśli myślisz, że pracownicy, którzy posiadają tych
"kilka akcji" powstrzyma Orlen przed decyzjami to się grubo mylisz.

9 1
ID:35195

antydziałkowiec

Mam nadzieje ,że lekcja Nobilesu nie pujdzie na marne ,tam też podstawieni przez dyrekcję osoby skupowały akcje by zlikwidować zakład -pamiętacie ? ,, Nowobogaccy '' z Rybnickiej zamawiali samochody nie mając praw jazdy a teraz klepią biede .

5 4
ID:35197

olo...

To niesprzedawajcie ,po coś zakład został podzielony na spólki łatwiej sprzedać po kawałku niż w całośći

7 2
ID:35202

akcjonariusz

Czy sprzedać te akcje , czy czekać na dywidendę????

4 1
ID:35206

dzonny_killer

za mało pikiet o kasę na święta!!! :p

7 7
ID:35208

teos

Anwil osiągnął zyski 300% to Orlen ma pieniądze na wykup akcji Anwilu.

6 1
ID:35212

rozsądny małyakcjonariusz

Według mnie Orlen dąży do kupna 100 % akcji Anwilu i to nie ulega wątpliwości ale twierdzę ,że ta propozycja około 87 zł za akcję jest próbą zaoszczędzenia przez nich paru groszy i nie powinniśmy dać się na to nabrać.Twierdzę tak dlatego ,bo już pół roku remu Orlen zapłacił Skarbowi Państwa po 106 zł a niedawno Energii prawdopodobnie nawet więcej i dlatego nie podał ile dał.Twierdzą prezesi Orlenu ,że Anwil dziś jest wart dużo więcej niż rok temu a z obecnym zyskiem i funduszem zapasowym ciułanym od lat jest tak na pewno.Dlatego apeluję do posiadaczy akcji - Nie dajcie się nabrać! Jeżeli dojdzie do squeeze out -u (wykupu przymusowego) to wycena biegłego,który będzie musiał je wycenić będzie kilka razy wyższa od od tego żartu ,który Orlen proponuje teraz przed świętami dla naiwnych.Pokażmy im , że nie tędy droga i niech zapłacą rzeczywistą wartość i nie składajmy tych wniosków o zapomogę tylko poczekajmy na uczciwą propozycje.Ja poczekam a wy róbcie jak uważacie jeżeli Was nie przekonałem.

15 1
ID:35213

sportowiec

Czy ja mam się martwić o pracowników Anwilu, którzy sprzedają własne akcje własnej fabryki po ileś tam złotych?

4 7
ID:35214

ironia

A kupiles te akcje od skarbu panstwa? Nie, dostales po fuksie. Pracownik Ursusa czy innych zakladow z socjalizmu nie dostal. Wiec nie marudz. Dostales za frajer to sie ciesz, budowane z podatkow wszystkich Polakow, oddane Tobie.
Mam dosc tematu Anwilu, dostali akcje ZLE, dostaja premie ZLE, wlasciciel ma jakies plany ZLE!!!

6 8
ID:35220

ben Jakov

Drodzy "ekonomiści", czy to czasem nie Orlen jest właścicielem pakietu większościowego Anwilu?

7 3
ID:35221

olo...

no jest i bedzie a niektórzy chcą sie bawic w niewiadomo jaką moc ;D pikiete zróbcie jeszcze jedną na bank wam polepszy.....

3 3
ID:35226

byly pracownik

Wszystko to i tak rozegra sie za naszymi plecami,i nasze dywagacje na nic sie nie zdadza.Mam tylko prozbe do kogos zorientowanego w rynkach finasowych,kilka lat pracowalem w Azotach i posiadam troche akcji pracowniczych. I kompletnie nie orientuje sie czy skorzystac z tej oferty Orlenu i pozbyc sie tych akcji czy czekac jak to sie dalej potoczy?Z tego co przeczytalem w waszych komentarzach wartosc akcji jest za niska,ale czy czekajac nie bedzie tak ze zostanie sie tylko z akcjami ktore nie beda w pozniejszym czasie nic warte

4 0
ID:35227

mika

Kolo ~olo, co paliłeś?

2 3
ID:35228

mały akcjonariusz

@~byly pracownik: nawet jeżeli Orlen kupi teraz część akcji to nie będzie mógł realizować swoich planów nawet bez jednej akcji której mu zabraknie do 100-u %.Jeżeli dokupi teraz akcji do osiągnięcia 95% to i tak będzie dążył do 100 % i albo zaproponuje dobrą cenę żeby kupić pozostałe albo w końcu będzie musiał ogłosić squeeze out a wtedy po wycenie przez biegłego na pewno dostaniemy dobrą cenę.Stracić można tylko w sytuacji nie korzystając z squeeze out - u ale to zgodnie z prawem Orlen musi ogłosić oficjalnie z podaniem terminów więc nie ma się czego bać ,że zostaniesz z akcjami na lodzie.

8 2
ID:35240

antydziałkowiec

Suma sumarum -Waszym zdaniem- powtórzy się dramat Nolbilesu z pracownikami w roli głównej , czy też ludzie zatrzymają akcje Anwilu ?

2 9
ID:35296

dzonny_killer

@~antydziałkowiec: na miłość Boską... jak już używasz języka obcego, czy też powszechnie znanych cytatów, to jeśli nie wiesz jak poprawnie je zapisać to albo nie czyń tego (bo wzrok innym osłabiasz), albo sprawdź przynajmniej... co za WSTYD!!!
summa summarum!!!

3 5
ID:35311

antydziałkowiec

Dzonny -przy twojej wrazliwości na takie błedy nie powinieneś ogladać telewizji i słuchać radia .Ja ,,człowiek z ludu '' mogę sobie na to pozwolic ale ci ,którzy biorą za paplaninę w mediach 50tyś miesięcznie juz raczej chyba nie ,więc daruj tę skazę na łacinie ,którą zapewne znasz lepiej niz ja i wsluchaj się w paplaninę np takiego Durczoka .......lub Lisa .....i bądź spostrzegawczy .A pytanie o Anwil pozostawiam otwarte ...

6 2
ID:35319

człowiek z ludu

Kolesiu nielubiący działek stuknij ty się w czoło i będzie wesoło. Nawijkę masz monotonną, usypiasz innych już swoją ksywką. Wolisz paplaninę Rydzyka? To naprawdę wiele tłumaczy.

2 5
ID:35321

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA