5 P O L A K Ó W znów zginęło w...

5 P O L A K Ó W znów zginęło w Afganistanie!!!!!!!!!!! -po tej wiadości trudno pasożytom-politykierom życzyć ,,spokojnych świąt'' chyba wręcz przeciwnie .Wypada też zadać pytanie -jak długo jeszcze Polacy będą tolerować szafowanie życiem naszych żołnieży przez nieodpowiedzialnych ,,koryciarskich'' politykierów ? Jak długo polscy żołnierze będą ginąć na obcej ziemi ?

29 komentarzy

anonim944

Za Izrael wasz i nasz...Przykra rzeczywistość.

7 3
ID:35801

KASA

Tak długo dopóki za wyjazdy na wojnę będą płacić grubą kasę. Przecież nikt ich tam nie wysyłał na siłę, pojechali tam za kasą a to że może coś sie tam stać to tylko i wyłącznie ryzyko zawodowe.

10 7
ID:35803

Hans 25

Nikt ich tam na sile nie wyslal , wiedza czym ryzykuja , sami sobie wybrali taki sposob zarabiania kasy , widocznie jest dla nich wazniejsza od zycia i zdrowia .
Kazdy z zolnierzy jadacych na misje , wie co mu grozi , co wiecej zdaja sobie sprawe , ze jesli zostanie kaleka , to ma mizerne widoki w kraju na przyszlosc , a mimo to jada , kasa jest wazniejsza .

9 8
ID:35805

wyborca

głosowałeś na nich , więc daj spokój i nie wydziwiaj ...

3 1
ID:35806

Oliwia

Niech jedzie tam Sikorski i reszta, niech wysl tam swoje dzieci a nie eby nasi chopcy ginli za naszych idiotycznych politykw.

5 7
ID:35807

kangur79

Tak długo jak będzie istniał zawód żołnierz, policjant też będzie ginął kiedy bandyta do niego strzeli a strażak ulegnie poparzeniu i zaczadzeniu bo to ICH RYZYKO związane z wykonywaniem PRACY smieszny ludku

10 3
ID:35809

ROBERT

Szkoda komentowac wypowiedzi Hansa25 i Kasy.
A może panowie sami wyjedziecie

3 9
ID:35810

pietreq

Zgadzam się z tymi, którzy tutaj piszą, że ci żołnierze na własną odpowiedzialność zdecydowali się ryzykować życie uczestnicząc w tej wojnie.
Ale nie to jest tutaj chore, że żołnierze wyjeżdżają, ale to, że nasi politycy chcą uczestnictwa Polski w nie naszej wojnie i to za pieniądze obywateli bez ich na to zgody.

7 0
ID:35812

jaro na prochach

@~Oliwia: a kto ich tam wysłał, żeby "ginli", Sikorski?

2 1
ID:35813

swojak

A solidaruszki bez żenady buzi,buzi z komuszkami w Chinach. Geremek się w grobie przekręca a Walentynowicz to już na drugi bok.

3 8
ID:35814

dzonny_killer

w pełni zgadzam się z forumowiczami uważającymi, że to wyłącznie żołnierzy sprawa... chcą? to jadą i wiedzą za jaką kasę jadą... nikt im na siłę munduru nie zakładał... to tak samo, jakby mieć pretensje do właściciela zoo, że rekin zjadł karmiącego go płetwonurka... :p

6 3
ID:35823

swojak

DZonny
Ty chyba masz o panujących stosunkach w wojsku takie pojęcie jak moja babcia o Facebooku.

2 5
ID:35832

antydziałkowiec

Poczytajcie ,gdzie w tym czasie siedzą dzieci tych ,którzy wpakowali Polskę w bagno afgańskie , co one robią i w jakich krajach . Czy słyszeliście by jakiś politykier odpowiadał za to ,że przez jego głupotę i chore ambicje giną ludzie ? Kiszczaków i Jaruzelskich macie pod nosem - dożyli sędziwych lat w dobrobycie o jakim ci pomordowani na ich rozkaz w kopalniach i na stoczni nawet nie śnili .... A tym z Afganistanu Tusk napisze ,,zginęli za waszą i naszą '' i..... uda się pograć w gałę ...z kolesiem od wyciągów ...

1 7
ID:35836

dzonny_killer

@~swojak: a co mnie obchodzi twoja babcia i jej facebook... :p co do mojego "pojęcia" to pewnie się mylisz, ale mnie to lotto, nie będę się napinał z powodu takiej błachostki... :p

4 1
ID:35850

ROBERT

dzonny pozjadał wszystkie rozumy jak zresztą pozostali pisarze
żołnierzy wysłał prezydent i rząd tego kraju
co to za armia która nie wykonywałaby rozkazów

kolejna zmiana na wiosnę wszyscy którzy pragną dużej kasy mile widziani

2 4
ID:35852

amityr

@dzonny_killer: Nie ma się co napinać ,bo można mieć ciepło w gatkach.I agatka nie pomoże.

1 0
ID:35857

Hans 25

Teeee ROBERT , nikt nie wysle Cie na sile na wojne i to nie na wlasna wojne , nawet prezydent ani wszyscy swieci . Zolnierzyki prosza sie , zeby tylko dostac sie na misje i zarobic kasiore , Nawet nie masz piojecia ile sie trzeba nalatac , nazalatwiac , zeby tylko dostac pozwolenie od pzrelozonego i zgode na wyjazd na misje , jak nie masz pojecia to nie bredz

4 1
ID:35858

ROBERT

akurat Hans25 żle trafiłes
i jak nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj bo historie które opowiadaja różni ludzie nie zawsze są prawdziwe

1 3
ID:35860

areksi

ale jak nie chcesz jechać, nie wykonany rozkaz, to nie nadajesz się i wypad do cywila

3 2
ID:35862

amityr

@~ROBERT:
Przecież ja nie pisałem o takich jak ty tylko o normalnych ludziach.

1 1
ID:35864

pietreq

Pomijając podstawowy fakt, że Polska nie powinna uczestniczyć w tej wojnie, warto byłoby zwrócić uwagę na bezpieczeństwo naszych żołnierzy jakie polskie państwo powinno im zapewnić. Prawda z tym jest taka, że bezpieczeństwo poprawia się dopiero wtedy, gdy następuje jakaś tragedia.
A jak są przygotowywani polscy żołnierze do misji? Ci co decydują się wyjechać na misję, są szkoleni w Polsce. Jadą na poligon gdzie mają strzelanie. Co ciekawe, ćwiczą tutaj strzelanie na broni, której nie użyają tam gdzie wyjadą, bo tam dostają inną broń. Mało tego, strzelanie polega na tym, że taki żołnierz dostaje 15 nabojów, wystrzela je i to jest jego strzelanie. Trudno tu mówić o szkoleniu. Strzelcami wyborowymi to oni nie są po czymś takim.

1 1
ID:35865

dzonny_killer

@~ROBERT: wszystkich nie zjadłem, kilka jeszcze zostawiłem... :p W końcu pisząc tu również jesteś automatycznie "pisarzem", czyli sam również pozjadałeś wszystkie rozumy? żołnierze zostali wysłani na podstawie umów międzynarodowych... wyjechali, bo:
1. zgłosili się na ochotnika i zostali wybrani
2. otrzymali taki rozkaz
Żołnierz od tego jest żołnierzem, aby rozkazy wykonywać. Zakładając mundur musisz mieć świadomość, że podejmujesz ryzyko otrzymania rozkazu wyjazdu i nie trafiają do mnie np. twoje puste gadki... jak pójdziesz do pracy kopać rowy, ale nie będziesz potrafił tego zrobić lub nie będziesz chciał, bo np. deszcz pada, to cię z roboty wyleją... ale wiedziałeś na co się piszesz!!! tu nie trzeba być wybitnym mózgiem, aby to zrozumieć, ale taka "armia" pieniaczy wie najlepiej co jest dla kogoś obcego najlepsze... jeszcze raz napiszę: sami wybrali swój los idąc do tak ryzykownej pracy, jak wojsko!!! a że mogą przy tym nieźle zarobić? to również fakt! a że mogą zginąć? ich wybór!!!

3 1
ID:35868

sportowiec

@dzonny: -110% racji. Zrozumcie zapyziałe kapcioluby, że są takie zawody jak plicjant, nurek, żołnierz, kierowca (w tym wyscigowy). Ci, którzy tam idą wiedzą, że czekaja ich niebezpieczeństwa i za to dostaja kase. A wszystkich pacyfoli pytam. Czy czcecie żeby żołnierze brali kasę za siedzenie w koszarach? A jak jeden z drugim dziwisz się, że zołnierze idą na wojnę, to zaproponuj rozdawanie praw jazdy bez kursu i egzaminu. Po co ćwiczyc? Po co się uczyć. Lekarze też niepotrzebnie tyle lat studiują! Dać pierwszemu lepszemu skalpel i niec h operuje! Ale Ciebie Drogi Pacyfisto. Bo ja chcę, żeby dom budował mi fachowiec z doświadczeniem, leczył lekarz ze specjalizacją, a bronił (w razie czego) żołnierz, który wie co to wojna, a nie poborowy. I może to brutalne, ale jak chcemy mieć wojsko a nie trepostwo jak za PRL (pozdrowienia dla Szui) to nie ma innej opcji. Chłopaki muszą się ostrzelać. I tyle.

2 4
ID:35875

szuja

@~sportowiec:Najpierw idź do fryzjera .
DO mnie pijesz? Ale to musi być przynajmniej połowa ale na łeb.Ty o wojsku pewnie wiesz tyle ,że wilk wyje.Ale jak mu się machę założy, to ogon położy.W PRL mieliśmy najnowocześniejszy sprzęt ma świecie po Rosji.A czym ty teraz chcesz walczyć ,tym złomem. Pokaż mi choć jeden nowoczesny składnik naszej armii.Odrzut samolotów z USA, czołgi złomowane z Niemiec. Okrętów nie ma . Hahaha nowoczesna armię ma. Kup sobie trampki i biegnij bardziej w prawo niż PiS.Jak się pospieszysz to zdążysz na opłatek do tego co ma podobnego ryja. Czuwaj harcerzyku.

4 1
ID:35882

ROBERT

jestem pod wrażeniem opinii o pieniądzacxh za misje dla żołnierzy
Wszyscy ww. przedmówcy nie wiedzą o czym mówią i znają problem tylko z mediów
Jeżeli ktoś chce merytorycznie wypowiedziedź się w tym zakresie to prosę o zaznajomnienie się z podsatawomymi dokumentami i procedurami ( a nie tylko z wypowiedziami pseudo fachowców)

2 2
ID:35899

dzonny_killer

@~ROBERT: "według tabel uposażenia okazuje się, że wyjazd na zagraniczną misję staje się niezłym źródłem dochodu. Najniższy stopniem żołnierz, starszy szeregowy, na misji może zarobić od 7 875 zł do 10 125 zł. Kapitan średnio zarabia 11 tys. zł miesięcznie, a generał broni nawet ponad 21 tys. zł. Przy czym w tym roku podwyżki wynagrodzenia sięgnęły od 1,2 tys. zł do nawet ponad 2,5 tys.zł. Żołnierze mają też zapewnione zakwaterowanie i wyżywienie. Żołnierze jadą na misję dobrowolnie. Zdają sobie sprawę, co znaczy wojna."

jeszcze jakieś ale? :p

2 2
ID:35905

ROBERT

dzonny twoja wiedza teoretyczna jest perfekcyjna a jak nie znasz realiów to nie wypowiadaj się i daj sobie spokój z tymi suchymi cyferkami.
A poza tym jestem ciekawy którego klubu jesteś radnym (po czy pis).
Trochę więcej pokory chłopie

1 1
ID:35951

sportowiec

@szuja: prawie się z tobą zgadzam, ale..... 1. Wolę 0,7 niż pół (oczywiście na pysk). 2. Za PRL mięliśmy taki sam złom, tyle że ruski. Co, mięliśmy okrety? a łączność (to chyba wiesz) - R-405 i erbetki z kwasowymi akumulatorami? A może skoty i BWP-y były szczytem światowej techniki? Lotnictwo? - Parę 29-tych bez awioniki, a reszta to 21-wsze.3. Że sprzęt mamy do d... to prawda, ale jest jeszcz t. zw siła żywa. Wiesz, że żołnierz bez wojny to konsument kaleson, gulaszu i żołdu. Dlatego (choć brzmi to niehumanitarnie) nie protestuję w sprawie szkolenia polskich żołnierzy na poligonie Afganistan zamiast Drawsko. I sądzę, że myślisz podobnie.

2 2
ID:35975

dzonny_killer

@~ROBERT: Panie Boże uchowaj, abym był z pochodzenia pisiorem, czy innym platfusem... radnym i owszem miło byłoby zostać, ale nie wśród takiego tych ........... jakich mamy obecnie... :p

rzuciłem ci "suchymi cyferkami", aby ci dać punkt zaczepienia, do którego mógłbyś się odnieść, ale ani argumentów nie masz, ani kontrować nie potrafisz... :p

1 0
ID:36089

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA