Chyba tylko Polacy potrafią być tacy żeby pomagać...

Chyba tylko Polacy potrafią być tacy żeby pomagać spłacać długi bogatszym od siebie, zamiast spłacać własne długi.
Polska ma udzielić pożyczki Międzynarodowemu Funduszowi Walutowemu na ratowanie bankrutów ze strefy euro, którzy mają więcej oszczędności niż my i mogą sami spłacić swoje długi. Jednak premier Donald Tusk jest zdecydowany wspierać rozrzutników.
Czy ktoś widzi jakąś logikę w takim działaniu?

12 komentarzy

skyisthelimit

logika jest taka, że pomagamy, a sami możemy kiedyś potrzebować pomocy + zyskujemy na tej operacji kilka niezłych milionów :)

4 9
ID:35811

Zibi

Logika jest bardzo duża. Uprzedzam, że nie oglądam telewizji oraz olewam polityków, maklerów i warty honorowe. Bank centralny powinien posiadać i posiada rezerwę gotówki (waluta, złoto, różnorodne papiery dłużne i inne aktywa). Aktywa takowe może lokować w różne produkty i instrumenty finansowe poszukując najlepszych z możliwych w danym momencie alternatyw inwestycyjnych. Jedną z nich jest typowa działalność bankowa, czyli kredytowanie innych. MFW ogłasza, że chce pożyczyć kasę na konkretny cel, na konkretny okres za określony procent. Dlaczego NBP ma z tego nie skorzystać? jeśli jest to bezpieczna transakcja!!!! Dodatkowo należy zwrócić uwagę na argument podnoszony w dyskusji - dlaczego mamy pożyczać bogatym. Dlatego, że bezpieczniej jest pożyczać bogatym niż biednym, tą zasadą banki kierują się od momentu gdy powstał pierwszy bank w Sienie. Czy widzieliście kiedyś bank, który pożyczy kasę biedakowi? Nie bądźcie naiwni. Dodatkowo pragnę przypomnieć, ze prezesem NBP jest jeden z wybitniejszych polskich profesorów ekonomii z nieporównywalnie większym dorobkiem od Balcerowicza, Osiatyńskiego i dziesięciu innych razem wziętych oraz jest facetem o dużym doświadczeniu w różnorodnych instytucjach finansowych o zasięgu globalnym.

7 12
ID:35816

poliszynell

"prezesem NBP jest jeden z wybitniejszych polskich profesorów ekonomii..oraz jest facetem o dużym doświadczeniu w różnorodnych instytucjach finansowych o zasięgu globalnym"... GLOBALNYM?... to wszystko wyjaśnia...prezio jest znawcą rewolucji psychopedagogicznej i technik manipulacji:)

6 3
ID:35819

Soldier

@~skyisthelimit: Owszem możemy potrzebować pomocy ale niekoniecznie musimy ją otrzymać

6 1
ID:35820

viki

A czemu pozyczac z wcale jeszcze nie wiadomo jakim zyskiem a nie przeznaczyc chociaz czesc tych pieniedzy na przedsiebiorczosc czy produkcje.My juz nic nie produkujemy a kto tego nie robi zdany jest tylko na zaciaganie dlugow.Nie ma zadnej oferty dla mlodych a najgorsze,ze nie ma pomyslu rzadu na jakikolwiek przyrost gospodarczy.Madre i ekonomicznie uzasadnione inwestowanie tych pieniedzy w Polsce przyniosloby wiecej korzysci niz ratowanie trupa

5 2
ID:35824

pietreq

Nie, nadal nie widzę tu logiki. W sytuacji naszych kłopotów budżetowych, długu publicznego sięgającego już progu ostrożnościowego wyzbywamy się aktywów aby pożyczać bakrutom, to dla mnie nigdy nie będzie logiczne.
@Zibi: "...dlaczego mamy pożyczać bogatym. Dlatego, że bezpieczniej jest pożyczać bogatym niż biednym, tą zasadą banki kierują się od momentu gdy powstał pierwszy bank w Sienie. Czy widzieliście kiedyś bank, który pożyczy kasę biedakowi?"
A widziałeś kiedyś bank, który pożycza banktutującemu? Dlatego banki komercyjne do kryzysu dokładać się nie muszą i nie będą ratować europejskich bankrutów.
Brak logiki tutaj polega przede wszystkim na tym, że pożyczamy krajom na spłatę długu, który powinni spłacać z własnych oszczędności.
A na korzyści nie możemy liczyc, lecz jedynie na straty, gdyż unia fiskalna oznacza, że trzeba będzie podnieść podatki. To również oznacza, że nie będziemy mieli istotnego wpływu na budżet państwa polskiego i dobrowolnie będziemy poddani wszystkim rygorom fiskalnym.
Mamy początek rozpadu strefy euro i nieprędko możemy spodziewać się spłaty udzielonej przez nas pożyczki, bo wkrótce czekają nas kolejne zrzutki.
Włochom, tylko w I kwartale przyszłego roku, nadal potrzeba 300 mld euro. Banki europejskie będą potrzebowały w przyszłym roku 140 mld euro na ratowanie ich sytuacji.
Ludzie, myśleć! Samodzielnie myśleć!

5 2
ID:35829

pietreq

Świadczenia i wypłaty są w krajach oczekujących naszej pomocy kilka razy wyższe niż u nas. Minimalna pensja we Włoszech jest dwa razy większa, a w Grecji prawie trzy razy większa. Najniższa emerytura we Włoszech jest trzykrotnie wyższa niż w Polsce, a w Grecji prawie czterokrotnie. Zasiłki dla bezrobotnych w Grecji są trzy razy wyższe, a we Włoszech ponad pięć razy. Nawet becikowe w tych krajach jest ponad cztery razy wyższe niż u nas.

6 2
ID:35830

antydziałkowiec

Zibi najwyraźniej dał się ponieść euforii ,która cechowała euroentuzjastów , a teraz trudno jest przyznać ,ze eurokołchoz to parawan do okradania biednych państw przez bogate pod płaszczykiem pomocy ....i nie przekona go nawet potwierdzana wielokrotnie opinia ,że wpuszczenie na rynki nowych państw produktów niemieckich made in china postawiło na nogi tamtejszą gospodarkę , bo zgłodniały luksusu biedak kupi każdy chłam ... byle pochodził z Niemiec .

6 3
ID:35844

zibi.

Za dużo w was emocji aby merytorycznie dyskutować. Trzeba rozumieć system aby konstruktywnie go krytykować. Też mi sie nie podoba to wszystko co sie wokół mnie dzieje i też boleje nad tym że ogólnoświatowa mafia finansowo - polityczna łapie się wszelkich czarodziejskich sztuk aby omamić myślącą jednostkę. Poniekąd do tego przykłada się np. Apple dając nam telefon z jednym przyciskiem (dla ułomnych), gawiedź sie cieszy ale nie widzi że uwstecznia. Irytuje mnie tylko fakt nielogicznej krytyki która płynie z waszych klawiatur. Podnieść proszę poziom tej dyskusji nie imając się z ucieczki do autorów wpisów tylko wnikliwie analizować problem.

6 9
ID:35846

poliszynell

~zibi " mi sie nie podoba to wszystko co sie wokół mnie dzieje i też boleje nad tym że ogólnoświatowa mafia finansowo - polityczna łapie się wszelkich czarodziejskich sztuk aby omamić myślącą jednostkę"

MFW to nie Żebrzący Łazarz to organizacja opanowana przez elitarne grupy interesów finansowych
Działalność M. Belki: ZSMP, PZPR, SLD, konsultant Banku Światowego, doradca banku JP Morgan Chase, który spełnił kluczową rolę w instalacji neokolonialnego systemu zależności w Iraku, następnie został dyrektorem Departamentu Europejskiego Międzynarodowego Funduszu Walutowego

Zibi ja rozumiem ten system:
MFW - M.Belka czyli "swój swojemu" pod hasłem... "Oszuści wszystkich krajów łączcie się"
pozdrawiam

5 2
ID:35867

Zibi.

Dyskusja jest na temat czy NBP moze pozyczać pieniądze czyli lokować w takie alternatywne projekty aby zarobic. Według mnie może. Dzięki tym inwestycjom pomnaża zasoby banku co jest zjawiskiem bardzo dobrym. Zgadzam się że MFW to elitarna organizacja finansowa pracują tam najlepsi. Zeby jeszcze wam sie bardziej smutno przed świetami zrobiło, informuję że kazdy pracownik MFW otoczony jest immunitetem oraz nie płaci podatków dochodowych. Jesli ktoś z was ma wpływ proponuje aby zmienił tą sytuację.

3 9
ID:35874

poliszynell

Mącisz Zibi:) dyskusja wcale nie jest na temat czy NBP może pożyczać pieniądze. Nikt tutaj nie zapytał się o podstawę prawną tej decyzji /widocznie ty sam sobie zadałeś to pytanie i sam sobie odpowiedziałeś Według mnie może/.
Pietreq zadał pytanie czy w obecnej sytuacji w jakiej znajduje się Polska jest logicznym udzielenie pożyczki przez NBP dla MFW bankrutom UE /pietreq jeśli źle zrozumiałem twój post to mnie popraw i przywróć do pionu/
Wracając ~Zibi do tematu twierdzisz, że w pożyczce: "logika jest bardzo duża/bo/ MFW ogłasza, że chce pożyczyć kasę na konkretny cel, na konkretny okres za określony procent. Dlaczego NBP ma z tego nie skorzystać? jeśli jest to bezpieczna transakcja!!!!" A kto tą bezpieczną transakcję z czterema wykrzyknikami gwarantuje? Ty?...Ja nie mam wpływu na bieżącą sytuację ale mając takiego gwaranta od razu mi się humor na Święta poprawił:)
Przeżyłem już trochę lat i nie przypominam sobie bym życzył komukolwiek /w przeciwieństwie do Ciebie/ pogorszenia nastroju przed Świętami. Dlatego też życzę Ci ~Zibi pogodnych Świąt bez względu na to jakie ty święta obchodzisz Kwanzaa czy może Chanuki:)

Radosnych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, pełnych wiary, nadziei, miłości, serdecznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół życzy Redakcji i Użytkownikom portalu
poliszynell

6 2
ID:35895

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA