Wczoraj oglądałem program "Magazyn Ekspresu Reporterów". Często oglądam ten program, ale reportaż który zobaczyłem wczoraj poruszył mniej jak mało który.
Historia Państwa Grąbczewskich, którzy od 12 lat są OKRADANI przez bank PKO BP. Ich życie wygląda jak historia amerykańskiego thrillera w którym zwykły człowiek zderza się z jakąś nieokreśloną siłą która za wszelką cenę chce ich zniszczyć. Włocławski oddział banku PKO BP obciąża starych, schorowanych ludzi wirtualnymi kredytami, które muszą spłacać, otwiera im konta o których nie wiedzą, nasyła komornika, który pozbawia ich środków do życia, prokuratura umarza sprawy, utajnia a następnie niszczy akta zasłaniając się tajemnicą bankową. Bank "gubi" kluczowe dla sprawy dokumenty, czuje się bezkarny i dalej wysyła do Państwa Grąbczewskich polecenia spłaty nieistniejących kredytów. Mimo, że przez 12 lat bohaterowie reportażu udowodnili niejednokrotnie, że nie mają żadnych zobowiązań wobec banku, posiadają wszystkie dokumenty, spłacili setki tysięcy złotych tytułem nieistniejącego kredytu to żyją w nędzy i zawisło nad nimi widmo utraty domu, ostatniej rzeczy której bank im nie zabrał.
Bardzo proszę o obejrzenie reportażu. Link prowadzi do całego magazynu, a sprawa Państwa Grąbczewskich zaczyna się w 03:11
http://www.tvp.pl/publicystyka/magazyny-reporterskie/magazyn-ekspresu-reporterow/wideo/20122011/5763038
Czuję się niesamowicie poruszony, ale nie mam pomysłu jak tym ludziom można pomóc. Na pewno nagłośnienie sprawy ma szansę zmobilizować jeden z największych polskich banków do zadość uczynienia krzywdzie niewinnych osób.