cytat z jednej francuskiej gazety Polska. Oto znajdujemy się...

cytat z jednej francuskiej gazety Polska. Oto znajdujemy się w świecie absurdu. Kraj, w którym co piąty mieszkaniec stracił życie w czasie drugiej wojny światowej, którego 1/5 narodu żyje poza granicami kraju i w Którym co 3 mieszkaniec ma 20 lat. Kraj, który ma dwa razy więcej studentów niż Francja, a inżynier zarabia tu mniej niż przeciętny robotnik. Kraj, gdzie człowiek wydaje dwa razy więcej niż zarabia, gdzie przeciętna pensja nie przekracza ceny (!) trzech par dobrych butów, gdzie jednocześnie nie ma biedy a obcy kapitał się pcha drzwiami i oknami. Kraj, w którym cena samochodu równa się trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znaleźć miejsce na parkingu. Kraj, w którym rządzą byli socjaliści, w którym święta kościelne są dniami wolnymi od pracy (!) Cudzoziemiec musi zrezygnować tu z jakiejkolwiek logiki, jeśli nie chce stracić gruntu pod nogami. Dziwny kraj, w którym z kelnerem można porozmawiać po angielsku, z kucharzem po francusku, ekspedientem po niemiecku a ministrem lub jakimkolwiek urzędnikiem państwowym tylko za pośrednictwem tłumacza. Polacy..! Jak wy to robicie.. ????

12 komentarzy

normal

widze że wstrząsneło Tobą to ogromnie.Jak chcesz przeczytać co na ten temat myślą inni to proponuje wejść na następną strone bo już to samo wstrząsneło kimś innym i też zacytował ten artykuł.

2 0
ID:36009

wolf

Odgrzewane kotlety. Takie teksty "chodziły" już w czasach późnego Gierka.

1 2
ID:36015

Johan

Donald Tusk nie chce uchodzić w Europie za jakiegoś nieokrzesańca z prowincji i postanowił się podszkolić się w językach. Oczywiście nie jest byle uczniakiem, żeby fatygować się na zajęcia, więc to lektorzy pofatygują się do niego. Za wszystko zapłaci jego kancelaria, a kancelarii pieniądze damy my, podatnicy. Nie znamy kwoty, jaką na to wyda. Ale z szacunków "Rzeczpospolitej" wynika, że będzie to mniej niż 200 tysięcy zł.Godzina indywidualnej nauki języka obcego kosztuje od 80zł(polski lektor)do 110zł (Nature Speaker)
Zakontraktowano aż 1940 godzin nauki.Języków maja się uczyć najważniejsi urzędnicy Kancelarii Premiera Premier zarezerwował sobie 400godz.
Myślałem że nawiąże konwersację na temat języków obcych ,którymi władają kelnerzy kucharze,ekspedienci i zapewne zapłacili swoimi pieniędzmi a nie podatnika,jak robi to kancelaria Premiera.Cóż- to za ciężki temat dla takich forumowiczów o nicku, normal, pietreg
normal- nie wstrząsnęło mnie ,ale ubolewam że masz deficyt wiadomości

2 2
ID:36018

pietreq

@Johan, dlaczego uważasz, że powyższy temat jest dla mnie ciężki. Przecież zwrócenie uwagi na to, że temat ten już wcześniej się pojawił o tym nie świadczy.
Skąd takie wnioski? Ten temat mi się podoba.

1 0
ID:36023

normal

oczywiście i jak najbardiej temat jest dla mnie za cięzki i cierpie na chroniczny brak doinformowania w kazdem temacie i wyprzedzając Twoją cheć konwersacji na temat języków obcych z wskazałem Ci miejsce gdzie już padły opinie na temat tego artykułu.A pozatym jak chciałeś podjąć dyskuje we wspomnianym temacie to ja zacznij w jakikolwiek sposób a nie tylko kopiujesz fragment artykułu nie opatrująć tego własnym komentarzem.Mozna Napsać"Heniek dał Mańkowi w morde " i oczekiwać na kometarze tylko nie widomo czy na temat obolałej facjaty Mańka czy też zdolności manualnych Heńka.
@pietrag a nie w iesz że są ludzie którzy jak "da cała" to zawsze będzie szukał kogoś żeby odwrócic kota ogonem

2 0
ID:36042

zbuntowany_kaloryfer

@normal - kopiowanie cudzych artykułów to standardowe zachowanie Johana. Zawsze tak robi, od X-czasu;))

0 0
ID:36044

Koalicja moherowa

@zbuntowany_kaloryfer: twoje upierdliwe komentarze, to może poskromić tylko Super Niania.Dzisiaj cała nasza Koalicja Moherowa na spotkaniu różańcowym podejmiemy decyzje, czy nie poprosić Super Niani o zainteresowanie i zdiagnozowanie ciebie chłoptasiu.

2 0
ID:36054

Stacha

Temat stary- w tamtej epoce był przerabiany- coś nowego proszę

1 1
ID:36055

zbuntowany_kaloryfer

@@moherowe - poproszę o dwie. Brunetkę oraz rudą (najlepiej z zielonymi oczyma). Obie szczupłe, drobne;))) Dostarczcie mi je na pierwszy weekend 2012. Może być w sobotę po południu. Tylko niech nie będą ubrane jak Ukrainki z okolic Kowala, nie lubię tandety ani wulgarności! Mają być panienki z klasą!
Dziękuję Wam z góry za troskę i za extra karnawałową atrakcję;)))

2 2
ID:36062

amityr

@zbuntowany_kaloryfer:
Oj komandos ,jedna ci nie wystarczy ?

0 0
ID:36066

Brunetka i ruda

@zbuntowany_kaloryfer: weź głęboko w płuca powietrze bo się zapowietrzysz całkowicie kaloryferze.Co chłoptasiu myślisz że to pogotowie seksualne ?

1 1
ID:36069

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA