Od dawna podejrzewałem, że mamy wyższe podatki dla osób...

Od dawna podejrzewałem, że mamy wyższe podatki dla osób fizycznych niż Szwecja, ale nigdy nie zabrałem się za porządne wyliczenia. Ostatnio Dupont podesłał link z obliczeniami agencji PricewaterhouseCoopers z 2009 roku http://thumbhost.eu/show-7834_personal-taxes-in-eu.png.htm
Wynika z niego jasno, że osoby fizyczne w pl płacą więcej postanowiłem więc obliczyć ile podatków zapłacimy od średniej krajowej:

1. Do obliczeń wybrałem okrągłą kwotę 3500 brutto, kalkulator podał mi łącząną wysokość składek ZUS w wysokości: 1184,75 W tym jest ZUS pracodawcy, a więc do 3500 brutto trzeba dodać 704,90 ZUSu i otrzymujemy
4204,90 zł tyle zapłacił nam pensji pracodawca bez podatków. Te obliczenia wykonał za mnie bardzo przydatny kalkulator składek zusowskich z strony http://kadry.infor.pl/kalkulatory/skladki_zus.html
2. Teraz trzeba obliczyć wysokość podatku PIT obliczamy (3500 - 479,85[zus pracownika]) x 18%=630 zł
PIT+ZUS łączenie=1804,75 PIT plus ZUS pracownika =1109,85
3. Zostało nam w kieszeni 3500 - 1109,85=2390,15
4. Przyjmijmy, że jesteśmy kierowcami oszczędnymi i na benzynę wydajemy tylko 600 zł. miesięcznie, różne podatki w cenie benzyny to 50%. A więc 600 zł wiec podatek = 300
5. Za resztę pensji kupujemy dobra konsumpcyjne, czyli vat 1790,15 razy 23%=411,70 zł
6. Do tego trzeba doliczyć inne akcyzy, podatki od nieruchomości, psa, klimatyczne opłaty skarbowe czy dodatkowe 2% za umowy cywilno prawne. Ale tego już nie podliczę skupię się tyko na tych łatwych do policzenia.
7. Podatek=1184,75+630+300+411,70=2536,45

Pracodawca na naszą pensję wydał 4204,90 zł z tej pensji zostało zapłacone 2536,45 podatku, czyli zarobiliśmy 1678,45. Dużo zapłaciliśmy państwu, z całej sumy zostało nam 40%, większą część 60% zjadły podatki, a to są wyliczenia tylko dla stawki PIT 18%, mamy przecież też większą 32%

Moje przybliżone obliczenia okazały się trochę niższe niż obliczenia PricewaterhouseCoopers, która podała opodatkowanie osób fizycznych w Polsce na 74%, ale nie brałem pod uwagę wszystkich podatków, a wynik 64% jest i tak bardzo duży. Ta sama agencja wyliczyła, że Szwecja zabiera osobom fizycznym w postaci podatku 65% dochodu.

Krytyka moich wyliczeń
1. A ja czytałem, że podatki w Polsce są niższe niż 50%

Prawda, łącznie podatki w Polsce są niższe niż 50% jeśli dotyczą firm, czyli osób prawnych. Ja cały czas jednak obliczam podatek od osób fizycznych. Można też wyciągnąć mylącą średnią i zsumować wszystkie podatki i porównać je do PKB. Średnia w tej sytuacji też wyjedzie poniżej 50%, ale do średniej dodano płacące niskie podatki firmy a także dochody z szarej strefy (dla mnie idiotyczny pomysł, żeby wliczać szarą strefę do PKB, ale tak się u nas robi), która w ogóle nie płaci podatków.

1. A ja widziałem, że Szwecja ma wyższe podatki.
Tak szwecja ma wyższe podatki dla osób prawnych (firm). Ja obliczałem składki dla osób fizycznych. Porównanie podatków dla firm w krajach UE http://thumbhost.eu/show-7913_ttr2011.png.htm

2 komentarze

Olga

Podatki będa jeszcze wyższe. Musimy przeciez opłacic cała świte radnych, wójtow, senat, róznych ministrow i podministrów i oczywiscie pokryć wszystkie absurdy ekonomiczno-polityczne naszych nieudacznych rzadzących.

4 0
ID:36309

antydziałkowiec

Ameryki nie odkryłeś -na tym polega zaciemnianie obrazu Polskim podatnikom przez mistrzów sztuki medialnej na zlecenie politykierów . Jak doliczyśz wszystkie (i te za parkowanie i im podobne ) to kwota dojdzie do 70% dochodów - a najgorsze jest to ,że CIAGLE MAŁO I CIĄGLE MAŁO ....

3 1
ID:36314

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA