Możecie mnie ukatrupić, ale nie popieram...

Możecie mnie ukatrupić, ale nie popieram WOŚP.
Utożsamiam się ze zdaniem tego odważnego Łukasz Warzechy na ten temat w artykule pt. "WOŚP - dlaczego nie wielbię Owsiaka " http://lukaszwarzecha.salon24.pl/

28 komentarzy

mistrzcietejriposty

Na wstepie - kazdy ma swoje poglady, nie popierasz akcji ?? ok ... w koncu to Twoja sprawa, jest tyle roznych akcji w kraju ze masz wybor (Caritas, PCK, Pajacyk itd itd...)
ale...

Autorytet to sobie wybrales - no niema co ... warzecha tez godny pozalowania publicysta "Fakt-u" obrazony na caly swiat bo go TVN przestal zapraszac.
Juz samo to ze pracuje dla tak zalosnego "papieru toaletowego przed recyklingiem" swiadczy o poziomie tego czlowieka. Ten facet niema pogladow, jest nieobiektywny, czepia sie wszystkich i wszystkiego i zaden z niego partner do dyskusji. Jesli ma swoj poglad to nie bedzie z Toba dyskutowal tylko nazwymysla ci od roznych i tyle
Warzecha nie jest odwazny i nigdy nie byl - on tylko sie kreuje, chce "zablysnac" , zaczac cos znaczyc - ale jego zdanie nie ma zadnego znaczenia i na Twoim miejscu mocno zastanowilbym sie nad slowem "Utozsamiam"

16 5
ID:36434

Oczytany

Akurat moje zdanie liczy się tyle, co twoje. A wypociny jakie serwuje Warzecha są warte, tyle ilu go popiera.

13 7
ID:36435

teraja

Cytat "Właśnie wpisał się Pan w chór wylewaczy pomyj ,zaciekłych kabotynów , przestraszonych swoją małością ludzi, którzy prywatną minoderią obdzielają net. Polskie piekło, to także Pan. Boicie się człowieka, bo jako jedyny żyjący, potrafi w społeczeństwie wzbudzać ducha wspólnoty. Terror moralny na ulicach, tak ? Jakież to małe, jakie przewidywalne."

10 7
ID:36437

antydziałkowiec

Pietrq- dobry artykuł -tylko zwróć uwagę ,że wiekszość na tym forum i nie tylko ,,brzydzi się '' niezależnego od ,,niezależnych mediów'' myślenia i .....natychmiast zafunduje ci ,,stos''' jako wywrotowcowi -taktyka podobna do propagandy Urbana z niedawnej epoki z powodzeniem stosowana obecnie -,,prawda ? -owszem ,ale tylko nasza prawda'' !

8 16
ID:36439

zbuntowany_kaloryfer

Hahaha! Warzechę sobie obrali za punkt odniesienia;))). Bo reprezentuje Polskie, niezależne media. On jest sam niczym nawiedzone medium, wspomagane niezłym zielskiem;). Zbiórka funduszy na ratowanie dzieciaków nie w smak anty-D i Jemu podobnym, mierzi ich WOŚP. Ale gdyby cudak Warzecha założył Fundację POKWKM (Pomnik Ofiar Katyńskich W Każdym Mieście;) to pewnie pialiby z zachwytu. Po co sprzęt ratujący życie... Ale pomniki (z których taki pożytek jak z cycków u wieprza) to wspaniały pomysł, prawda pIsiory i sympatyzujący?

19 8
ID:36444

antydziałkowiec

Tak -Zbuntowany - bo kolejność powinna być taka -najwpierw rząd wykonuje swoje obowiazki wobec podatników- normalna opieka NFZ , normalne emerytury (a nie obdziela partyjnych kolesiów sowitymi apanażami) a potem liczy na dobre serce podatników .A w ,,polszcze'' najwpierw okrada sie podatników a potem podpuszcza się ich na nową odmianę czynów społecznych -obraz znany z ubiegłej epoki ....

8 6
ID:36445

pietreq

Warzechę to ja znam tyle, że obiło mi się tylko o ucho gdzieś jego nazwisko, a na ten artykuł trafiłem przypadkowo, a kiedy zacząłem go czytać okazało się, że pisze to, o czym od dawna myślę o orkiestrze. Nie wiem, czy jest dobrym, czy kiepskim publicystą i mnie nawet to nie interesuje. Każdy wybiera sobie takich, jacy im pasują. Zaskoczyło mnie u niego to, że ma odwagę przedstawiać pogląd, inny niż ogół. To jest dla mnie cenne u ludzi.
Właściwie, nie wiem czemu skupiliście się na jego osobie, zamiast odnieść się do treści problemu, który porusza. Czyżby z braku merytorycznych argumentów?
Czekam na wypowiedź kogoś, kto potrafi napisać coś sensownego, nie ograniczającego się do inwektyw.

7 9
ID:36446

Tomek.L

Miałem coś napisać, ale Warzęcha, antydziałkowiec - nic więcej nie trzeba.

7 6
ID:36452

johan

@zbuntowany_kaloryfer: Właścicielami fundacji WOŚP jest 5 osób w tym siostra Owsiaka -Nazwa została zastrzeżona jako: "WOŚP Kręcioła Mrówka Cała" gdzie część była nazwą firmy reklamowej siostry Owsiaka -Fundacja z mocy ustawy może odpisywać do własnej dyspozycji 8% czystego zysku co wynosi przeciętnie chyba 2,5 â 3mln zł zarobione w ciągi 1 dnia pracy przez wolontariuszy co daje po ok. 40 tyś / m â c dla każdego właściciela fundacji. Zatem wystarcza na wybudowane wille z basenami -Efektywność fundacji zysk
/ koszt społeczny wynosi chyba mniej niż 50%. To najbardziej marnotrawna impreza społeczna -Zbieranie i przetrzymywanie pieniędzy dla zysku na koncie jest sprzeczne z celem fundacji i intencją darczyńców -Wydawanie ok.1,5 mln zł na Woodstok zamiast na deklarowany cel, jest sprzeczne z intencją darczyńców -Wyposażenie kupione w porozumieniu z Funduszem Zdrowia jest oczywiście bilansowane w nakładach na służbę zdrowia nie dając wiele poza zyskiem propagandowym i personalnym właścicieli fundacji.
-W stosunku do miliardowych żądań płacowych lekarzy i nakładów na zdrowie, fundusze z WOŚP to są grosze (0,07%) -Tyle samo zysku przy 100% efektywności można otrzymać jeśli każdy pracujący zadeklaruje 2zł / rok z listy płac (17 groszy /

8 7
ID:36454

koalicja moherowa

@~antydziałkowiec: Wielka hucpa jaka towarzyszy corocznej zbiórce jak na razie nieźle przykrywa samą działalność fundacji oraz skutecznie odstrasza ewentualnych chętnych od kontroli.

I nawet nie będę się czepiał lawinowo rosnących kosztów działalności (np. fundusz płac wzrost o 50% - 660.728,10 zł / 915.642,89 zł, Przystanek Woodstock 1.933.192,75 zł / 2.661.877,57 zł, organizacja XVI / XVII Finału 1.716.537,45 zł / 2.275.545,45 zł, koszty administracyjne 2.019.529,55 zł / 2.721.949,73 zł - dane za lata 2008/2009), luksusowych samochodów czy zatrudnianiu krewnych i znajomych królika bo to świadczy jedynie o rozpasaniu i nie liczeniu się z publicznym groszem oraz puszczaniu pary w gwizdek. Nie zajmę się też firmą prowadzącą audyt fundacji (A.... C.... Sp. z o.o.) a powiązaną personalnie z Fundacją i Z..... M...... Zajmę się sprawami, które pachną kryminałem.

Pierwsza to ewidentne działanie na szkodę Fundacji. Od lat Jerzy zamiast wydawać uzyskane walory na zakup sprzętu gromadzi coraz większe sumy na lokatach bankowych. Na koniec roku 2009 było to już ponad 32 miliony ( w roku 2008 ponad 22,6 mln.). Zapewne robi to po to, by móc powiedzieć - oto wszystkie zebrane pieniądze wydaje na sprzęt, .... a żyje z odsetek i innych darowizn. To, że inflacja zżera więcej niż uzyskane odsetki szef Fundacji woli przemilczeć. I tu dochodzimy do wątku kryminalnego. W 2007 roku Jurek O.... zapragnął zabawić się w rekina giełdowego. Władował 8.933.521,20 zł w podejrzane akcje. Rezultat było można łatwo przewidzieć - gigantyczna strata. W roku 2008 przeszło 1,6 miliona, a w 2009 3 miliony. Czy on miał prawo spekulować na giełdzie? Czy do tego fundacja została powołana?

Przypomnę tylko, że do dzisiaj toczy się proces w podobnej sprawie działania na szkodę ZASP-u przeciwko byłemu prezesowi Kazimierzowi K...... i byłym członkom zarządu.

W ocenie prokuratury, ZASP narażono na znaczne straty po "nietrafionym" zakupie obligacji Stoczni Szczecińskiej Porta Holding S.A. Prokurator żąda kar 8 i 6 miesięcy więzienia w zawieszeniu na 2 lata oraz grzywien pomimo tego, że ING Bank Śląski, który zaoferował kupno tych obligacji, w ugodzie z 2004 r. uznał połowę roszczenia ZASP, a drugą połowę zrekompensował udzielając - za pośrednictwem fundacji - dotacji dla domu w Skolimowie.

Strat spowodowanych kombinacjami nikt nie zrekompensował.

Druga sprawa to komercyjna działalność spółki Z.... M..... Spółki nabytej przez fundację od Jurka Owsiaka i w którą fundacja władowała 1.550.000 złotych . Mimo inwestycji tak znacznej sumy Fundacja nie uzyskała od 2003 roku ani złotówki dywidendy. A prezesem spółki Z..... M.... jest nie kto inny jak .... Jurek. Konflikt interesów jest ewidentny!! Jak by kto był z Warszawy i w Sądzie zrobił odpis (KRS KRS 0000158131) i sprawdził sprawozdania (są jawne) pewnie było by ciekawie.

Ciekaw jestem czy znajdzie się kto odważny i doniesie do prokuratora, i czy stać będzie kogoś na rozliczenie świętej krowy III RP.

8 7
ID:36455

xyz

A ja nie wiem kto to jakis Warzecha, ale wiem jaki sprzet zakupiony przez WOSP jest w naszym szpitalu...
Mysle ze jak autor kiedys skorzysta z tego sprzetu (a wlasiciwie osoby mu najblizsze) to i jego podejscie bedzie inne. Ale to tylko moje zdanie...

9 6
ID:36456

pietreq

Zeszłym roku Jurek Owsiak przyleciał do Warszawy w asyście samolotów F-16.
Nikt wówczas głośno nie mówił o kosztach tej podniebnej eskorty. Zdradził je w maju br., w wywiadzie dla "Polski Zbrojnej", Andrzej Wąsiewicz, dyrektor Biura Programu F-16 w MON:

- Według dokumentacji ofertowej producenta godzina lotu F-16 kosztuje 4182 dolary. W cenę wchodzą paliwo, obsługi, remonty i koszt resursu największy składnik. Jak wyjaśnia Wąsiewicz, nie wlicza się w to uzbrojenia ani kosztów funkcjonowania bazy lotniczej. - Biuro uwzględnia również koszty eksploatacyjnych programów wsparcia, będące wielkością zmienną to zwiększa cenę godziny lotu do około 6 tysięcy dolarów

7 6
ID:36457

zyga

Na Orkiestrę Owsiaka nigdy nie dałem nawet grosza i nigdy nie dam,
chyba, że Owsiak publicznie wypowie się jakie korzyści osiąga on sam
z tych imprez - i to bez kłamstw - myślę, że wtedy społeczeństwo wyciągnie
odpowiednie wnioski.

7 4
ID:36458

zyx

@~xyz: Z którego najczęściej lekarze nie korzystają prywatnie i nie biorą za to pieniędzy.

2 1
ID:36460

zbuntowany_kaloryfer

Cyt: "Wyjątkowo dużo emocji wzbudził jego dzisiejszy przelot z Zakopanego do Warszawy. "Owsiak leci z Zakopanego do Warszawy. Za czyje pieniądze? Ile to kosztuje? Kto płaci? I jaki to ma sens?" - dopytywał się gorączkowo Łukasz Warzecha. Naprawdę gorąco jednak zrobiło się dopiero wtedy, gdy okazało się, że samolot LOT-u eskortowały dwa F16. "Minuta lotu F16 kosztuje 6 tys. zł" - zaalarmował natychmiast bloger, Paweł Rybicki.
Po fali wyjątkowo gwałtownego oburzenia na rozrzutność MON-u, która przetoczyła się przez Twittera, interweniować musiał szef resortu, Tomasz Siemoniak: "Asysta 2 F-16 dla WOŚP W RAMACH LOTU SZKOLNEGO TRWAŁA 5 MINUT. Koszt 5 minut takiego lotu F-16 to 348 USD". Prostował także jego rzecznik, Jacek Sońta: "Całość lotu treningowego trwała 3h 28m. O tym zapominają dodać przeciwnicy WOŚP".
Całość tu: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,10931071,Spor_o_WOSP_na_Twitterze___Festiwal_taplania_w_g___.html
To tyle odnośnie lotu TRENINGOWEGO - który odbyłby się tak czy inaczej. Brawa dla naszych żołnierzy za gest i solidaryzowanie się z Akcją!

@Pietrek - piszesz o merytorycznym odnoszeniu się do problemu, o argumentach... Tyle, że ja tu nie widzę żadnych problemów! Nad czym tu dywagować?!... Czego dociekać i po co..? Pozostańmy w zgodzie z "brzytwą Ockhama i nie mnóżmy bytów ponad potrzebę;))
Przyłączasz się do akcji albo nie - wolny wybór. A jedyne problemy i zamieszanie wokół Orkiestry stwarzają ludzie tacy jak Ty, czy anty-D.

Wracając jeszcze do zamieszczonego cytatu: awanturnik Ł. Warzecha dopytuje się: "Jaki to ma sens (WOŚP - przyp. aut.)"? Osobiście zastanawiam się jaki sens ma żywot p. Warzechy - bo Jurka Owsiaka niewątpliwie ma; Wszak "po owocach ich poznacie."

7 5
ID:36462

pietreq

@zbuntowany_kaloryfer, użyłeś cytatu: "po owocach ich poznacie", a czy Ty wiesz chociaż kogo cytujesz?

5 4
ID:36464

antydziałkowiec

Rasumując - jesteście za nową odmianą czynów społecznych wyreczających rozrzutny rząd z konstytucyjnych obowiązków ,czy też nie ?Czy potraficie (potrafimy ) nazywać rzeczy Po imieniu ,czy będziecie ( będziemy) udawać tak jak za komuny ,że się zgadzamy ale ......i na koniec -czy to normalne w podobno normalnym ,, unijnym(?) kraju by dzieci (podobno przyszłość narodu) musiały czekać na jałmużnę by mogły być leczone ? A może to też nieprawda ?

6 4
ID:36466

poliszynelll

http://mocniejszy.wordpress.com/2012/01/05/wielkie-oszustwo-swiatecznej-pomocy/

http://stopsyjonizmowi.wordpress.com/2012/01/08/na-czym-polega-oszustwo-owsiaka/

Ile Owsiak dał – a ile wziął, żeby dawać? Czy zakupy sprżętu medycznego dla szpitali to jest dar dla chorych dzieci, czy dla dziurawego budżetu ochrony zdrowia? 1. Coś pękło, jakies tabu się złamało. Niektórzy autorzy w internecie (np. Łukasz Warzecha czy Łukasz Foltyn) zaczęli kontestować dogmat o świętości i nieomylności Owsiaka. Muszę przyznać, że zaimponowała mi ich odwaga, bo wyznawcy Owsiaka stanowią potężną siłę, a dla nich zgłoszenie jekichkolwiek wątpliwości co do świetości Owsiaka, uznawane jest za opluwanie ich bóstwa. 2. Skoro zaczęła sie dyskusja nad świętym Jerzym z Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy (cz też – jak napisał Warzecha – Świątecznej Przemocy), to i ja zbiorę sie na odwagę i od razu przyznam się do grzechu, jaki noszę w sobie od jedenastu lat. Otóż w 2001 roku, pod koniec mojej kadencji jako szefa NIK w skrytości mojego ducha zrodziła sie wątpliwość – dlaczego Owsiak zbiera zawsze na zakup sprzętu medycznego? Zawsze na nic innego, tylko na sprzęt… Przecież sprzęt niezbedny do wszystkich badań, powinno dostarczyć chorym dzieciom państwo, z budżetu, czy z funduszu zdrowia. To jest psi obowiązek państwa, żeby z zebranych podatków i składek zapewniło ludziom opiekę medyczną i zapewniło dla niej odpowiedni sprzęt. Więc Owsiak zakupując sprzęt medyczny dla szpitali, raczej budżet ratuje, a nie dzieci. To jest coś podobnego do sytuacji, gdy pewien biznesmen sprawił dobroczynność dzieciom z domu dziecka, bo sfinansował remont dachu, a dzieci mu za to deklamowały wierszyki i wręczały kwiatki. W rzeczywistości nie dzieciom pomógł, tylko staroście, któremu na ten remont brakło kasy. 3. Jak sięgam wstecz, w mroki mojej coraz dłuższej, choć słabnącej pamieci, zwłaszcza tej z NIK-u, to zakupom sprzętu medycznego dla publicznej służby zdowia zawsze towarzyszyły afery. Raz po raz wychodziły na jaw zakupy dokonywane bez przetargu albo na przetargach przekręconych, zakupy za drogie, zbędne, albo też sprzętu marnej jakości, za który nieraz wielokrotnie przepłacano. Pamiętam, że jedna z kontroli – rozpoczęta jeszcze za kadencji prezesa NIK Lecha Kaczyńskiego, a przeze mnie kończona – wykazała na przykład zakupy jakiejś wielkiej liczby stolików do badania niemowląt, za które płacono po cztery tysiące złotych, chociaż na rynku były dostępne niemal takie same stoliki innej firmy, kosztujące złotych czterysta. A inna kontrola natrafiła w szpitalnych piwnicach na stosy nowego sprzętu, zakupionego za ciężkie miliony (wielokrotnie wieksze od zbieranych przez Owsiaka) i leżącego w nierozpakowanych pudłach, bo albo nie był on potrzebny, albo był (na przykład rezonans magnetyczny!), ale brakowało odpowiednich pomieszczeń, żeby go tam wstawić. Zakupy sprzętu medycznego to był zawsze w świetle kontroli NIK obszar podwyższonego ryzyka korupcji, a czasem wprost na korupcję wskazujący. 4. Wracając do moich grzesznych myśli – a więc już w 2001 roku przymierzałem się do kontroli NIK, dotyczącej fundacji Owsiaka, ale nie wprost samej fundacji, bo ona jako podmiot prywatny kontroli NIK nie podlega, tylko wspierania jej przez podmioty publiczne. Chodziłem z tą myślą przez kilka miesięcy, ale nadszedł koniec mojej kadencji w NIK i ostatecznie przeciw świętości Owsiaka zgrzeszyłem tylko myślą i mową, ale już nie uczynkiem. 5. Dziś można by do tej grzesznej myśli wrócić i jednak wystąpić do NIK o taką “okołoowsiakową” kontrolę, w toku której do zbadania i wyjaśnienia byłyby dwie zasadnicze kwestie: Po pierwsze – jak wykorzystywany jest sprzęt, dostarczony szpitalom przez Owsiaka. Czy ten sprzęt fizycznie dotarł do szpitali, czy jest zainstalowany i wykorzystywany (a może leży w paczkach?), czy jest on odpowiedniej jakości, krótko mówiąc, czy jest z niego publiczny pożytek i jakie są tego pożytku rozmiary? Czy na przykład nie jest tak, że na owsiakowym sprzęcie ktoś prywaciznę sobie robi. Myślę, że przeciw takiej kontroli sam Owsiak nie powinien protestować, bo powinno mu zależeć na jak najlepszym wykorzystaniu jego darów. 6. Po drugie – to już Owsiaka pewnie mniej ucieszy – jakie są nakłady publicznych instytucji (bo nakłady prywatnych instytucji czy osób nas nie obchodzą) na prowadzenie bądź promocję akcji Owsiaka? Ile na to wydaje telewizja publiczna (pedejrzewam, że są to ogromne pieniądze), ile na organizacje festynów Owsiaka z miejskich kas wydają samorzady? Ile wydała chociażby Kancelaria Prezydenta, eksponująca rozświetlone serce na prezydenckim pałacu (krzyż przeszkadzał, symbol Owsiaka nie przeszkadza). Chciałbym, żeby te wszystkie publiczne wydatki zostały zliczone i zbilansowane z publicznymi korzyściami, jakich przysparza sprzęt zakupiony przez Owsiaka. Krótko mówiąc – ile Owsiak dał, a ile wziął, żeby dawać? Następnie zaś należałoby po księgowemu obliczyć – czy wspieranie akcji Owsiaka z punktu widzenia publicznego interesu jest gospodarne i celowe? Czy przypadkiem nie jest tak, że gdyby zebrać wprost te wszystkie nakłady z publicznej kasy, jakie idą na wspieranie orkiestry Owsiaka, nie możba by za nie kupić znacznie więcej sprzętu medycznego dla dzieci, niż sam Owsiak go nakupił. 7. Mógłbym sam zawnioskować taką kontrolę, ale lepiej, żeby jakaś grupa posłów to zrobiła, w końcu NIK nie Europarlamentowi podlega, tylko Sejmowi. Jak państwo sądzą – czy warto zarazić posłów tą grzeszną myślą? Janusz Wojciechowski Za: Janusz Wojciechowski – oficjalny blog polityczny (07 stycznia 2012)

8 3
ID:36475

antydziałkowiec

Poliszynelll-czyli z twojej argumentacji wynika ,że WOŚP tojednak nowa odmiana czynu społecznego popierana przez ,,organa'' w określonym celu -skoro ,,naród daje to znaczy ,że jeszcze naród ma ,a wiec nadwyżka dla nasz'' , a dzieci ..... dzieci wyleczy się przy okazji ....a konstytucje trzeba zmienić by nam (politykierom) koryto nie odjechało ...

4 3
ID:36477

zbuntowany_kaloryfer

Oj Pietrek, Pietrek... gdybym nie wiedział to bym nie cytował. Celowo użyłem cytatu z PŚ, gdyż jak ulał pasuje do omawianej sytuacji. Nie jesteś jedynym, który obrzydzenie względem moheryzmu i bigoterii utożsamia z lewactwem wszelkiej maści. A co na to Księga Koheleta..? Ano to, że "głupich poczet niepoliczony";)))

5 5
ID:36479

teraja

Wkurza mnie coroczne narzekanie na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy! To moja decyzja, czy wrzucę im złotówkę, czy nie i nic Wam do tego!

5 4
ID:36481

xyz

zyx -> byc moze masz takie doswiadczenia.
Ja mam inne i dlatego swoje zdanie wyrazilem.

1 0
ID:36482

antydziałkowiec

Teraja- a czy ktoś na tym ,,forumnie'' ośmielił się ktoś Tobie zakazać wyręczania rządzacych (?) krajem politykierów -koryciarzy ? Jak chcesz ich wyręczać(i ,,dawać'' ) to wyręczaj -więcej dla nich do podziału zostanie -tylko szkoda tych chorych dzieci ,które muszą czekać na ,,orkiestre '' ,bo ...niektóre nie doczekają ..... bo politykierzy mają to gdzieś........myślisz czasem o tym ?

4 4
ID:36485

pietreq

@zbuntowany_kaloryfer,
widzę, że mnie już zaszudladkowałeś, skoro myślisz, że lewactwo rozpoznaję po awersji do moheryzmu i bigoterii. Jak Ty to wydedukowałeś? To ciekawostka dla mnie. Idąc Twoim tokiem rozumowania, mam rozumieć, że ja także jestem lewakiem, bo również mam obrzydzenie do wszelkich przejawów dewocji, i to od dziecka.
Co do lewactwa, to ja nie do końca wiem, co to znaczy. Nie znam się na tym. Dlaczego myślisz, że ja za takiego Cię uważam? To dla mnie także nie jest zrozumiałe. Być może jest to coś, z czym w głębi siebie się utożsamiasz, a nie chcesz, by wyszło to na jaw. Ja tak Cię nie określiłem ani razu. Ty to piszesz.
Nie wiem, kto to jest lewak tak naprawdę.
Nadal mam wątpliwości, czy wiesz kogo cytowałeś. Napisałeś tylko gdzie znajdują się cytowane przez Ciebie słowa.

5 2
ID:36489

poliszynell

~pietreq:) nie mam zamiaru Ciebie mordować:)
Co do pełnych kosztów orkiestry zgadzam się z Warzechą /koszty czasu antenowego TV oddanego WOŚP, koncertów, służb porządkowych, relacjonujących dziennikarzy, fajerwerków i całej oprawy fundowanej przez samorządy za niemałe pieniążki/ umniejszają rzeczywisty wynik WOŚP.
Jednak Warzecha z jednej strony krytykuje działalność charytatywną Owsiaka z drugiej strony umacnia mit Jurka słowami:
choć wydaje mi się dość dziwne, że prywatna fundacja wyręcza państwo w jego obowiązkach, na które wszyscy płacimy podatki
WOŚP wcale nie wyręcza państwa. Budżet NFZ na 2012r. zakłada kwotę ok. 64 miliardów zł, to te powiedzmy 50 milionów /nie odejmując w/w pełnych kosztów/ zebranych przez fundację stanowi ok. 0,078 budżetu NFZ.
Owsiak próbuje przekonać społeczeństwo, że akcje dobroczynne WOŚP mogą w dużym stopniu rozwiązywać problem finansowania służby zdrowia. I to jednocześnie zapewniając dobrą zabawę! /heh/ Służba zdrowia to nagi król i nie wystarczy przepaska na biodra z bandaża tkana przez Owsika:) dlatego przy całym szacunku dla dobroczynności nie zapominajmy: sprzęt oznaczony serduszkami fundowany przez darczyńcow WOŚP stanowi nikły procent pozostałego nieoznakowanego sercami sprzętu, który również finansowany jest z naszych kieszeni bez tego całego show:)
pozdrawiam:)

~poliszynelll:) mam duży sentyment do IP 95.171.100.:)
pozdrawiam:)

3 0
ID:36510

antydziałkowiec

,, WOŚP wcale nie wyręcza państwa''- Bzdura !!!Poliszynell -to w takim razie wyjaśnij rodzicom tych chrych dzieci (i nam) dlaczego one czekają po półroku i ,,jeszcze dłuzej'' na OPERACJE RATUJĄCE ŻYCIE !!!!!!!!!! Czy czekają bo lubią czekać ? Czy może złodziejski aparat partyny rzadzący w ,,polszcze'' ma ich los głęboko w d....e? Bo ważniejsze są stołki i kolesie na tych stołkach od chorych dzieci poDATNIKÓW ? Nie widzisz tego ,czy udajesz ,że nie widzisz ?

0 0
ID:36517

poliszynell

~antydziałkowiec - bzdura? Często powołujesz się na sytuację w UE /gdzie służba zdrowia stoi na dużo większym poziomie o czym zapewne wiesz/.
W bogatszej UE również istnieją fundacje wspomagające szpitale /zakup sprzętu itd/ przykład z Wielkiej Brytanii:

http://www.edinburghsickkids.org/

Jednak nikt tam nie psioczy, ze pełnią one rolę "wyręczyciela" rządu. Kto ma ochotę wspomaga komu ochoty brakuje datków nie daje.
Różnica polega na tym, że fundacje te działają spokojnie i planowo przez cały rok bez wrzasku, show w TV i naciągania finansowego samorządów w organizację imprez:)

2 0
ID:36539

:)

http://img141.imageshack.us/img141/8058/owsiak.png

cos o finansach wosp

2 0
ID:36623

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA