Film dokumentalny ukrywany 27 lat pokazujący jak Wałęsa...

Film dokumentalny ukrywany 27 lat pokazujący jak Wałęsa manipulował, aby nie dopuścić do strajku i zniszczyć Solidarność.

Nie powiem, żeby mi to przyszło z łatwością, ale zdobyłem się na obejrzenie tego w całości.
Pozwoliło mi to upewnić się, kim jest nasz narodowy bohater i jaką odegrał rolę w tamtych czasach.
Polecam tym, którzy mają odwagę zmierzyć się z prawdą.

9 komentarzy

:)

TW Bolek
Film TVN dotyczy współpracy Lecha Wałęsy z SB.

2 1
ID:36658

teraja

Film na podstawie nagrań ukrytą kamerą rozmów z oficerami SB. To twarde dowody.

7 2
ID:36660

Zyga

Jeżeli ,,Bolek" posiada odrobinę godności ludzkiej to powinien zapaść
się najlepiej pod ziemię.

6 1
ID:36666

piecierro

@:), z Twojego filmiku.
Cenckiewicz:
- Mnie nikt nie napuścił, mnie nikt nie napuścił. Ja mam się za skromnego historyka z trójmiasta, który zainteresował się czymś, czym się nikt nie interesował, a moim zdaniem powinien się interesować.
Zajmuję się dekadą lat 70' i dekadą lat 80'. Instytut Pamięci Narodowej postawił przede mną zadania służbowe: "Opisz pan historię lat 70', oporu społecznego, środowisk opozycyjnych, jak to wszystko tutaj było". I nikt mi nie powiedział: "Słuchaj! Opisując to, nie wspominaj o takiej trudnej sprawie, która dotyczy późniejszego lidera solidarności".
Gontarczyk:
- Po raz pierwszy ze sprawą Lecha Wałęsy zetknąłem się pracując w Biurze Rzecznika Interesu Publicznego, ponieważ Lech Wałęsa był lustrowany jako kandydat na Prezydenta w 2000 roku. Byłem na jednej z rozpraw. Widziałem niektóre dokumenty. Nie ukrywam, że były to dla mnie dokumenty wstrząsające.
Sędziowie doskonale wiedzieli jaka jest prawda w sprawie Lecha Wałęsy, ale nie znalazło to żadnego odzwierciedlenia w przebiegu procesu, ani w wyroku. I jeżeli Sławek mi zaproponował współpracę, współudział w tej książce, no to nie miałem cienia wątpliwości, że trzeba to zrobić. Kim się zajmować w historii Polski najnowszej jeżeli nie Wałęsą?! tak? No kim?!

3 1
ID:36667

rumun

materialy pokazane na filmie swiadcza niepodwazalnie o wspolpracy walesy z SB

1 0
ID:36671

Soldier

Wychodzi na to że nawet nasz "bohater narodowy" jest osobą bez godności i honoru.

3 1
ID:36678

amityr

A gdzie są ci mądrale ,którzy tak gorliwie strajkowali całkowicie niszcząc gospodarkę.Gdzie oni są?

1 4
ID:36688

antydziałkowiec

Amityr -pytasz o tych , na których ćwiczyli zomowcy , których oblewano lodowatą wodą i pacyfikowano pod stoczniami , czy o tych , ktorzy brali udział w podziale łupów w Magdalence i ustalali co wpadanie do koryta LEWEGO I PRAWEGO ? Bo to są zupełnie inni ludzie .

2 1
ID:36714

amityr

@~antydziałkowiec:
Mnie tam wsio równo.

0 3
ID:36741

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA