Trafiłem dziś na informację, która mnie zdziwiła, a...

Trafiłem dziś na informację, która mnie zdziwiła, a nawet zirytowała. Cyt: "Nowe przepisy obowiązują od 16 listopada i wprowadzają zasadnicze zmiany.[...] W tej chwili każda dotknięta przemocą osoba może złożyć wniosek do sądu o opuszczenie mieszkania przez sprawcę przemocy. Wtedy sąd w trybie nieprocesowym ma miesiąc na podjęcie decyzji. BEZ ZNACZENIA JEST rodzaj lokalu, czy jest to mieszkanie spółdzielcze, CZY też SPRAWCA JEST jego WŁAŚCICIELEM...]."
Na wstępie chcę wyraźnie podkreślić, że tzw. "przemoc domową" uważam za odrażającą i potępienia godną. Uważam też, że prawo powinno surowo i skutecznie obchodzić się z domowymi sadystami - dobrze, że nowe przepisy działają na korzyść ofiar. Jest tylko jedno małe, ale jakże istotne "ale". Otóż jakim prawem sąd może eksmitować z mieszkania kogoś, kto jest jego prawowitym WŁAŚCICIELEM?! Na które ten ktoś posiada akt notarialny? Dla mnie to chore. Prawo własności powinno być święte niczym Pierwsze Przykazanie; Może ktoś uważać inaczej, ale dla mnie prawo własności to jeden z najważniejszych w życiu punktów odniesienia. To co moje jest moje i wszystkim wara od tego. Koniec, kropka.
Link do art.:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10969747,Sprawcy_przemocy_domowej_zima_juz_bez_ochrony.html?lokale=torun
W związku z tym, że niektórzy tu mają spore trudności z czytaniem ze zrozumieniem podkreślam raz jeszcze: jestem po stronie ofiar przemocy domowej, oraz za wyciąganiem surowych konsekwencji wobec jej sprawców!

4 komentarze

Obserwator

Zbyt materialne podejście.

1 1
ID:36682

pietreq

@zbuntowany, co do tego, to się w całości z Tobą zgadzam.
Naruszanie prawa własności, to bezprawie.

4 1
ID:36684

zacozajajco

zbuntowany wyobrazasz sobie leczenie ran,złamań zmienianie szwów w piwnicy lub tak jak teraz na mrozie..? toc to nie humanitarne

1 1
ID:36693

kenaj

Co do znaczenia prawa własności to zgoda.Jednak w hierarchii praw stoi ono niżej od prawa do życia na przykład.Właściciel mieszkania współmieszkańców dobrowolnie sprowadził i nie ma prawa ich nękać.Jest winny sytuacji.Może zapewnić swoim bliskim inne możliwości mieszkania i w pełni korzystać ze swojego prawa własności.

1 0
ID:36701

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA