Zrobiłem sobie małe wyliczenie. Założyłem. że...

Zrobiłem sobie małe wyliczenie. Założyłem. że przepracuję 40 lat i przez 40 lat zarabiam średnią krajową (3.573,27 zł/m-c). Dla uproszczenia - wynagrodzenie jest stałe przez 40 lat. Składka emerytalna od tej kwoty (płacona przez pracownika i pracodawcę) wynosi 19,52%. Po 40 latach płacenia składki w wysokości 697,50 miesięcznie, przy założeniu efektywności z kapitału na poziomie 4% rocznie (0.3333333% miesięcznie), moja zgromadzona kasa wraz z odsetkami wyniesie 824.418,03 zł. Z tego kapitału, po zakończeniu kariery zawodowej w wieku 65 lat mogę mieć emeryturę w wysokości 4.580,10 zł/m-c (przy założeniu, że dożyję do 80-ki), lub, co bardziej prawdopodobne, gdy dożyję do 72 roku życia (statystyka, na którą tak często powołuje się (nie)rząd) - emeryturą w wysokości 9.814,50 zł. To ja się pytam: KTO UKRADŁ MOJE PIENIĄDZE??????????

12 komentarzy

POLITYCY KŁAMIĄ

Nareszcie ktoś napisał coś co w telewizji nie potrafią (czytaj nie chcą pokazać, bo byśmy wyłączyli telewizor, a tak jak głupki oglądamy i reklamy itd) pokazać !!! Nawet gdyby ktoś pracował za połowę pieniędzy przez połowę tego czasu to i tak masz ponad 1300 zł. :) a takich emerytur nie ma na starcie

4 1
ID:38309

antydziałkowiec

,,Kompetentni '' w tej sprawie siedzą w ...(nie)rządzie i sejmie ,a we Włocławku w ...lokalach poselskich ....Czy ten ,,roszczeniowy'' .....styl wypowiedzi znaczy ,że nie chcesz pomagać bratnim ,,biednym'' emerytom niemieckim ...greckim ze swoich 200Euro(?) emerytury ?

4 2
ID:38311

Zibi.

Twoje pieniądze kradną: policjanci, wojskowi, nauczyciele, prokuratorzy, sędziowie i ta cała grupa która przeszła na wcześniejsza emeryturę. Najbardziej flustrującym przykładem jest generał LWP czy WP , którzy za siedzenie w koszarach posiadanie ordynansa i samochodu do dyspozycji biorą 12 tysi na dłoń. I to jest skandal.

2 2
ID:38319

ozon

Dlatego pora zrobic porzadek z PRZYWILEJAMI WSZELKIMI a poki co zajadajmy pączki, cieszmy się ze niedlugo ciepelko wiosenne zawita i zacznijmy moczyc sledzie bo karnawal dobiega konca i "śledzik" przed nami. Smacznego.

1 3
ID:38338

Johan

Ale gdzie zdobył szlify generalskie Leszek Sławoj Głódź i jaką otrzymuje emeryturę

Biskup Polowy ks. bp gen. dyw. Leszek Sławoj Głódź pełnił zawodową służbę wojskową do dnia 2.10.2004 r. W ostatnim okresie pełnienia czynnej służby wojskowej od dnia 1.7.2004 r. do dnia zwolnienia z zawodowej służby wojskowej wymieniony oficer otrzymywał uposażenie miesięczne w wysokości 9.271,18 zł. Z tytułu zwolnienia z zawodowej służby wojskowej gen. dyw. Lechowi Sławojowi Głódziowi wypłacono na zasadach dotyczących ogółu żołnierzy zawodowych odprawę w wysokości 360% kwoty ostatnio należnego uposażenia, dodatkowe uposażenie roczne (za 10 miesięcy służby wojskowej w 2004 r.) oraz gratyfikację urlopową i ekwiwalent za niewykorzystany przejazd w roku zwolnienia.

W związku z dokonanym zwolnieniem z zawodowej służby wojskowej gen. dyw. Leszek Sławoj Głódź skorzystał również z przysługującego mu prawa do jednorazowego pobrania uposażenia należnego co miesiąc przez okres roku po zwolnieniu z zawodowej służby wojskowej, zgodnie z art. 18 ust. 1 ustawy z dnia 17.12.1974 r. o uposażeniu żołnierzy niezawodowych (t.j.: Dz. U. z 2002 r. Nr 76, poz. 693 z późn. zm.), w brzmieniu obowiązującym do dnia 30.6.2004 r.

Gen. dyw. Leszek Sławoj Głódź nabył również uprawnienia do emerytury wojskowej w wysokości 74,72% kwoty ostatnio należnego uposażenia. Realizacja wypłaty tego świadczenia zawieszono jednak w związku z jednorazowym pobraniem należności, o której mowa w art. 18 ust. 1 ustawy o uposażeniu żołnierzy niezawodowych na okres do dnia 30.11.2005 r. Sławoj leszek Głódź ,gdzie on zdobył szlify generalskie i jaka ma emeryturę.

2 1
ID:38340

Patriota

CZysta prawda. Moherze ty zastanawiasz się kto ukradł ci te pieniądze a politycy zastanawiają się czemu oddałeś ich tak mało.. mam do powiedzenia tylko jedno.. Trzeba obalić ten zasyfiały rząd! Jeden za wszystkich wszyscy za jednego!

1 1
ID:38344

antydziałkowiec

moherku -przedstawiłeś realne matematyczne wyliczenie , ale w tym wyliczeniu brakuje jednej niewiadomej , która występuje w polskim systemie i jest WIELKA .......ta nie wiadoma to powiedzmy ,,K'' -koszty utrzymania politykierów ....zgadzasz się ? Jesli tak to powtórz wyliczenia z jej uwzględnieniem ...

0 1
ID:38360

Tomek.L

Zibi, Ty się chyba za dużo wyborczej Naczytałeś. Żaden z wymienionych przez Ciebie zawodów nimbem tajemniczości owiany nie był, każdy z nas ( na miarę możliwości - umysłowych i fizycznych ) mógł się starać ww. zawodów wyuczyć i wykonywać. Ktoś te przywileje ustalił i ktoś się zdecydował z nich korzystać. A, że wszędzie dobrze gdzie nas nie ma o pewnych ograniczeniach związanych z tymi zawodami Raczyłeś zapomnieć. Nie zazdroszczę innym - tak jest łatwiej. Wracając do generała w koszarach dowodzi ok. 1500 ludźmi ( za Wikipedią - stan osobowy brygady ) - iloma pracownikami zarządzają prezesi naszych miejskich spółek? Za jaką kasę? Nie mają służbowych aut? Dalej pensja generała tak Cię bulwersuje?

2 3
ID:38361

Zibi.

@ Tomek - nic nie zrozumiałeś niestety, ja pisałem o emeryturze i ten cały temat jest o emeryturach. czytaj uważnie i ze zrozumieniem ;-)

1 2
ID:38396

Tomek.L

Zibi. | 1 dzień temu

Twoje pieniądze biorą: policjanci, wojskowi, nauczyciele, prokuratorzy, sędziowie i ta cała grupa która przeszła na wcześniejsza emeryturę. Najbardziej flustrującym przykładem jest generał LWP czy WP , którzy za siedzenie w koszarach posiadanie ordynansa i samochodu do dyspozycji biorą 12 tysi na dłoń. I to jest skandal.

Czytam, czytam i to całkiem sprawnie - więc o czym tu mówimy?

1 1
ID:38415

zibi.

@ Tomek - jednak jesteś funkcjonaruszem ze specjalizacją pisanie....;-P

2 3
ID:38439

Tomek.L

zibi - nie Pogrążaj się bo Cię wrzucę do jednego wora z "pogromcą POD". Napisałeś trudno ale nie Odwracaj kota ogonem. Potrafię zrozumieć ludzi z innymi poglądami, jeżeli mają rzeczowe argumenty, dyskusja jest ciekawsza. Nie cierpię tylko sytuacji gdy ktoś, komu tych argumentów zabraknie zaczyna obrażać interlokutora ( nikogo nie wyzywam :) ).
P.S. POD - Pracownicze Ogrody Działkowe.

1 1
ID:38465

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA