Kilka dni temu po raz trzeci reanimowano życie Grecji. nie...

Kilka dni temu po raz trzeci reanimowano życie Grecji. nie wiem czy zauważyliście pewne ciekawe fakty. Media przedstawiały nam, że wszystko zależy od stanowiska Niemiec i Francji. Mimo tak przedstawianych informacji te właśnie kraje miały najmniej do powiedzenia podczas negocjacji. Stronami, które negocjowały trzecia transzę pomocy była grupa banków komercyjnych oraz EBC reprezentujący Euro wsparty przez polityków UE. Stroną która najmocniej się opierała były banki komercyjne. Nad ranem doszło do przełomu. Był to sygnał do odtrąbienia sukcesu i wszyscy poszli smacznie spać. Problem jednak polega na tym, że nikt nie poinformował podatników UE za jaką cenę banki komercyjne zgodziły sie wpompować kolejne miliardy w tą czarną dziurę. Ani jeden dziennikarz o to nie spytał, ani jeden oficjalny ekspert nie porusza tego tematu. Wszyscy odpychają w czasie to co jest nieuniknione aby zatrzeć odpowiedzialność. Banki komercyjne nie dość że zostały uratowane publicznymi pożyczkami to teraz jeszcze żerują na śmierci klinicznej Grecji.

7 komentarzy

antydziałkowiec

Wystarczy zapoznać się ze składem ,,eurokołchźniczego '' banku centralnego by wyczuć jak tam ,,wali czosnkiem'' .To ten ,,czosnkowy'' kapitał liczy na miliardowe odsetki od pożyczek greckich , i Engela wcale tego nie ukrywa .

6 6
ID:39083

pietreq

@Zibi., co nam to da, że wiemy to, o czym nie mówią nam media, skoro i tak nic nie zmienimy, bo nie mamy na to wpływu. Nie twierdzę, że należy wierzyć w propagandę, ale wydaje mi się, że zagłębianie się w te sprawy nie daje nam żadnej korzyści. Wręcz przeciwnie, wywołuje niepokój i może prowadzić do pesymistycznego patrzenia w przyszłość. Chyba lepiej jest karmić się czymś co buduje, pobudza do działania, pomaga patrzeć w przyszłość optymistycznie. Chyba lepiej nie wiedzieć jak się robi kiełbasę, aby dobrze smakowała. Co o tym myślisz?

0 5
ID:39098

ozon

@"pietreq" święte słowa ale to w naszym społeczeństwie się nie przyjmie. Nie wypada być optymistą ,grzebanie w brudach ,rozdrapywanie starych ran to Polska specjalność niestety.

3 4
ID:39100

Zibi.

@pietreq - Nie chcąc poznać mechanizmów rządzących światem czy zasad fizyki, przyrody człowiek staje się istotą prymitywną i bezwartościową. Aby cokolwiek zmienić, ulepszyć, poprawić należy poznać sposób w jaki dana rzecz działa. Dlatego nie kupuje kiełbasy, dlatego szukam odpowiedzi na wiele pytań a nie jak ta Doda czy inna Paris Hilton, konsumuje i defekuje. Przykre ale chyba prawdziwe....Nie jestem optymistą to mylna ocena, jestem za rozwojem tylko na mocnych podstawach (Liberte, Egalite, Fraternite).

7 0
ID:39107

pietreq

@ozon myślę, że najważniejszy jest cel. Jeśli cel jest dobry, to i grzebanie w brudach ma sens.
Zauważ, że np. w medycynie sięganie do przyczyn pomaga zwalczyć chorobę, a rany po bolesnym oczyszczeniu łatwiej się goją. Wracanie do przeszłości jest bez sensu jeśli służy rozczulaniu się nad sobą i szukaniu pretekstu do uniknięcia trudu zmiany swego położenia.
Można też wracać do przeszłości po to, aby się z nią raz na zawsze rozprawić i wracać tylko wtedy, gdy zostało coś pominięte. Na tym przecież polega uczenie się na błędach.
Na szczęście, na nasze narodowe problemy jeszcze mamy wpływ, lecz z tej szansy nie korzystamy. Widzę tutaj, bardziej negatywną (od tej którą wymieniłeś) cechę narodową polegającą na obojętności. My Polacy nie potrafimy dbać o własne interesy. A moglibyśmy wziąć sprawy w swoje ręce. Nie wiem dlaczego tak jest, to temat dla socjologów.
Możliwe, że miniony system nauczył nas takiej postawy, że nie potrafimy korzystać z demokracji, bo o wszystkim decydowała władza. Możliwe, że problem sięga czasów zaborów, kiedy nie byliśmy właścicielami Polski. Przyczyna może być jeszcze głębsza, sięgająca jeszcze odleglejszych czasów z okresu rodzenia się polskiej państwowości. W słowiańskich plemionach obowiązywał przecież patriarchalny system sprawowania władzy, w którym władzę sprawował mężczyzna stojący na czele rodu. Wiemy, że Polską rządzili królowie i myślę, że Polacy instynktownie szukają lidera. Spójrzmy, jak bardzo polska polityka jest podzielona nie na programy, nie na jakieś konkretne wizje programowe poszczególnych partii, lecz na zwolenników PRZYWÓDCÓW partii. PIS ma zwolenników głównie dzięki Kaczyńskiemu a PO dzięki Donaldowi Tuskowi. Przykład Donalda Tuska wydaje mi się tutaj bardziej adekwatny, bo Kaczyńskich było dwóch i PIS może mieć zwolenników programowych, lub ideowych. PO niestety jest partią, która zdobyła władzę bez żadnego programu i jest partią bezideową. Możliwe, że Donald Tusk, oprócz dobremu PR-owi zawdzięcza przede wszystkim tym mechanizmom, które byćmoże od pokoleń kierują naszym społeczeństwem. Na potwerdzenie tej tezy można podać przykład innych partii jak Samoobrona, czy Ruch Palikota.
Nie chciałbym tutaj za bardzo spekulować, bo nie jestem kompetentny, ale jeśli moja teza jest prawdziwa, to kto wie, może ta naturalna potrzeba Polaków posiadania jednego przywódcy była przyczyną rozpadu komunizmu, który został przecież zapoczątkowany w Polsce.
Jestem zdecydowanym przeciwnikiem demokracji parlamentarnej w Polsce, bo jest to obcy dla naszego kraju zwyczaj, który nigdy tutaj się nie przyjmie. Podobnie w Rosji i krajach arabskich.
Ale się rozpisałem. To się dopiero nazywa off-topic :))

0 8
ID:39120

Oliwia

Wiadomo, ze Polska może tylko przyklaskiwac i płacic. We wszystkich organizacjach : NATO, Europie, jesteśmy wylacznie sługusami. Nasi europoslowie smiechu warte nie wychylą sie bo wyłacznie bronia swego stołka a nie nas Polaków.

1 2
ID:39132

antydziałkowiec

@~Oliwia: Ale pan premier co chwila podstawia plecki do ...poklepywania Angeli ...obrazki jak z Beny Hila ....tylko ten licznik bije coraz szybciej -to już nie nasze dzieci i wnuki ,ale prawnuki będą spłacać dług tego rządu ....

0 1
ID:39152

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA