Wg. World Economic Organisation (WEO) która dwa razy do roku...

Wg. World Economic Organisation (WEO) która dwa razy do roku publikuje prestiżowy ranking państw wiarygodnych do inwestowania. Popatrzmy na statystyki WEO. PiS w 2005 roku objął rządy kiedy Polska po epoce "balcerowiczowskiej" zajmowała 55 miejsce. W przeciągu 2 lat rządów PiS (głównie działania Gilowskiej) nasz kraj awansował na 5 miejsce(!!!) co znalazło uznanie wśród inwestorów. Po wygranych wyborach jesienią 2007 przez ekipę Tuska Polska spadła na 24 miejsce co "FT" skomentował jako "katastrofalny spadek". Obecnie zajmujemy 48 pozycję i non stop spadamy!

9 komentarzy

antydziałkowiec

Jeśli to prawda to może ,,Vincent'' o tym nie został poinformowany i żyje chłop w niepewności i przekonaniu ,że ,,polska rośnie w siłę ,a ludziom żyje się dostatniej''? Może MŁODZIEŻ musi mu to uświadomić tak jak Tuskowi ACTA ...?

8 6
ID:39569

cichyobserwator

Moher - mógłbyś wkleić adres tego rankingu bo ja chyba za tępy jestem i za cholerę nie mogę tego znależć. Za to znalazłem opinię firmy doradczej Roland Berger, która przepytała ponad 860 przedstawicieli sektora private equity w całej Europie w której atrakcyjnie wypada Polska fundusze oczekują wzrostu aktywności funduszy o 4 proc., co daje nam pierwsze miejsce w zestawieniu. Polska rosnąca gospodarka wypada bardzo korzystnie na tle Europy.Chyba ważny też w takich porównaniach jest obecny stan gospodarki światowej a wtedy tzn. w 2005 r był zupełnie inny niż teraz kiedy jest w kryzysie.

5 8
ID:39574

Zibi.

Pierwszy raz słyszę o WEO, co to jest? Słyszałem natomiast o Zycie i jedno pamiętam co zrobiła. Opodatkowała maksymalnie jak tylko można było producentów bio-paliwa które chcieli produkowac rolnicy z oleju rzepakowego czy innych roślin. Dla mnie to była korupcyjna współpraca z Rosją i całkowite zabicie krajowych możliwości produkcji bio-estrów. Tego typu przemysł choć w części uniezależniłby nas od ruskiej ropy i dałby pracę wielu ludziom na kujawskiej wsi.

3 3
ID:39592

cichyobserwator

@~Zibi.: Też próbowałem to znależć ale Moher to chyba cudotwórca , że mu się to udało i jak nam nie pomoże to lipa.Szukałem na wszelkie sposoby tych statystyk ale są chyba ściśle tajne.Dałem inny przykład obecnej oceny Polski przez firmę Roland Berger ( patrz : http://www.pb.pl/2567480,37697,polska-przyciaga-fundusze ) co można sprawdzić, ale że ocena jest dobra to nasi forumowicze walą przy niej minusy ; znaczy to ,że ta Mohera - której nie da się zweryfikować - a jest negatywna bardziej im się podoba.Ja już przestaje rozumieć o co tym ludziom chodzi; dla nich liczą się już tylko same negatywy.Skąd w ludziach się to bierze ?

3 5
ID:39608

Raport

Proste odpowiedź...PO po prostu nie inwestuje tylko pożycza.Nie jestem za PiSem ale za jego rządów ówczesny Prezes NBP pan Skrzypek kategorycznie chciał odmówić pożyczek z Banku Centralnego itp. oraz powiedział że nie będzie dążył do wprowadzenia waluty EURO póki sytuacja tej waluty się nie ustabilizuje.Inwestorzy to nie politycy nie lubią wyrzucać pieniędzy i dawać ich dłużnikom i skorumpowanym.Co do Pana Skrzypka byłego prezesa NBP,uważam iż był on najważniejszą postacią dla stabilności gospodarczej i finansowej kraju.Wiecie jak skończył.JEŚLI katastrofa smoleńska nie była wypadkiem to właśnie śp.Pan Skrzypek był największym celem masońskiej mafii bankierów.Zobaczcie co się stało po jego śmierci.Zobaczcie kto zajął jego miejsce.Pan Belka.Który na dzień dobry po przejęciu stanowiska dostał prezent od MFW.Prezentem była szklana kula którą pan Belka postawił w swoim biurze.Tak jakby kazano mu przestać myśleć samodzielnie.Myślę że sami pociągniecie dalej wątek jeśli macie trochę chęci.Ps:Ja nie wierzę żadnym agencją ratingowym,ponieważ są tylko firmami które muszą odnosić zyski.Jest wielu którzy sporo zapłacą za potrzebną opinie.
Pozdrawiam.

2 2
ID:39633

ozon

To taka swoista "psychologia" Jak coś będzie się wielokrotnie powtarzało to się w to uwierzy to jak z tą przysłowiową szklanką wody. Na wiele spraw patrzą przez pryzmat własnego portfela i trochę to rozumie.

0 0
ID:39636

antdziałkowiec

@~cichyobserwator: Niedawno ktoś na forum umieścił dane GUS z których wynika ,że w POlsce obecnie więcej firm jest zamykanych niż otwieranych -która prawda to jest prawda ,a która g...prawda ?

0 0
ID:39649

antdziałkowiec

@~Raport: Czy teza ,że POlscy finansiści chodzą na pasku(są opłacani POd stolem) Unii i Banku Światowego jest daleka od prawdy ?

0 1
ID:39651

cichyobserwator

@~antdziałkowiec: niedawno , bo 4 wpisy wyżej umieściłem opinię sporządzoną przez firmę Roland Berger i to w/g ciebie nie jest prawdą tylko dlatego że ty tak twierdzisz? Moher prawdopodobnie wymyślił to WEO ( spróbuj je znależć w necie )a wy huzia na Józia bo wam pasuje.Prosiłem Mohera żeby podał adres tych jego statystyk i jakoś nie mogę się doczekać a jestem prawie pewien - choc mogę się mylić - że się nie doczekam więc o czym tu dyskutować.

1 2
ID:39671

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA