Jestem za referendum w sprawie emerytur, a pytanie skierowane...

Jestem za referendum w sprawie emerytur, a pytanie skierowane do osób poniżej 35 roku życia brzmieć powinno. "Czy wyrażasz zgodę na zabieranie z twoich podatków i składek emerytalnych kwot, zwiększajacych emerytury osób po 60 roku życia (kobiety) i 65 (mężczyżni) oraz górnikom, nauczycielom, służbom mundurowym itp?"

18 komentarzy

antydziałkowiec

Zapomniałeś o największej ,,epidemii '' obecnych czsów -o politykierach ...

4 5
ID:40539

max

No i dogadali sie, pisalem 6 dni temu ze Pawlaczek zrobi wszystko zeby utrzymac sie przy władzy, gdzie jego honor , co powiedza jego wyborcy ale on ma to w du..., Tuska to jest koniec kariery - niech szuka pracy

5 2
ID:40543

ben Jakov

Proponuję kolejne referendum: Czy jesteś za tym, żeby być zdrowym i bogatym....

6 7
ID:40544

Zygmunt Pawlak

Będziesz miał referendum w postaci pał policyjnych.

5 2
ID:40548

Nieważne

Mam 22 lata. Niedługo kończę studia inżynieryjne. Niestety, ale dowiaduje się, że koleżanka nie może znaleźć pracy...Odechciewa mi się w tym momencie uczyć dalej.
Ale jeśli chodzi o emerytury to powiedzmy, że za rok skończę szkołe i uda mi się znaleźć pracę. Przez 45 lat pracy będę zmuszony oddawać miesięcznie np 700 zł na ZUS (a to nie jedyny podatek). W ciągu swojego życia oddam więc blisko 400 tyś złotych, tylko po to aby na starość państwo rzuciło mi ochłap w postaci kilkuset złotych miesięcznie. Przeraża mnie to bardzo.
Żyjemy 20 lat w demokracji - podobnież właściwym ustroju a czuje się jakby na naszym kraju dokonano jakiegoś rozbioru i okupant zdzierał z nas wszystko. Monarchia trwała kilkaset lat zanim szlachta zdołała rozwalić państwo. Czasem mam wrażenie, z historycznego punktu widzenia, że król byłby lepszym rozwiązaniem (chociaż bywali też źli i dobrzy królowie).

10 0
ID:40550

antydziałkowiec

@~Nieważne: To przeraża nie tylko ciebie . Programowe okradanie polaków ze składek emerytalnych i zdrowotnych stało się w polsce procederem usankcjonowanym politycznie i jesteśmy do tego przyzwyczajani od lat .A politykierzy nasz bunt uważają za wywrotowe myślenie (kiedyś ..antysocjalistyczne'') i dając podwyżki policji chcą zapewnić sobie ochronę -ten model pochodzi z czasów komuny .Ale mam nadzieję ,że zwsiązki i młodzież wybiją z głowy Tuskiewiczowi i Pawlakowi te chore pomysły ....

4 5
ID:40552

pietreq

Jestem przeciwko referendum w sprawie emerytur, bo szkoda na to pieniędzy. Lepiej zdegradować rząd, który szkodzi Polsce i Polakom. Co to za demokratyczna władza, która nie reprezentuje interesów narodu, który ją wybrał.
Jestem za rozwiązaniem rządu. Tego powinniśmy żądać przede wszystkim. Doprowadzili kraj do ruiny i chcą abyśmy my naprawiali ich błędy pracując do końca życia bez emerytury. Przecież oni sobie kpiny z nas urządzają. Jedyna nasza szansa, to odwołać rząd Donalda Tuska i nie dopuszczać ich do polityki.

6 4
ID:40560

cichyobserwator

Pytanie powinno brzmieć DLACZEGO nie myślicie o przyszłości ?
Ale ona nie zapomni o was . Oto dlaczego :
Niska liczba urodzeń nie gwarantuje - już od ponad 20 lat - prostej zastępowalności pokoleń; od 1989 r. utrzymuje się okres depresji urodzeniowej. W 2010 r. współczynnik dzietności wyniósł niespełna 1,4 (p. wykres 3), jest to o 0,16 pkt. więcej w stosunku do notowanego w 2003 r., w którym wskaźnik ten był najniższy od ponad 50 lat, ale obecny poziom dzietności jest w dalszym ciągu niższy - o ok. 0,75 pkt. - od wielkości optymalnej, określanej jako korzystna dla stabilnego rozwoju demograficznego. Najbardziej korzystną sytuację demograficzną określa dzietność kształtująca się na poziomie 2,1-2,15, tj. gdy na 100 kobiet w wieku 15-49 lat przypada średnio 210-215 urodzonych dzieci; obecnie przypada 138 dzieci (w miastach 131, na wsi 149). W 2010 roku przeciętne trwanie życia dla mężczyzn wynosiło 72,1 lat, a dla kobiet było dłuższe o 8,5 lat i wyniosło 80,6 lat. W porównaniu do początku lat 90-tych trwanie życia wydłużyło się o prawie 6 lat dla mężczyzn oraz o 5,4 roku dla kobiet (w 2000 r. parametr ten wynosił: dla mężczyzn 69,7, dla kobiet - 78,0).
Przed wystawianiem opinii wypada zapoznać sie z faktami http://www.egospodarka.pl/76521,Rozwoj-demograficzny-Polski-2011,1,39,1.html
ale łatwiej po prostu protestować .Ci poniżej 35 lat zaczną się martwić za 30 lat .
A kto martwi się teraz ? Wy ? Pietreq pisze : ,,Jestem za rozwiązaniem rządu"
A może byś tak znalazł rozwiązanie tego problemu ?

5 5
ID:40600

antydzialkowiec

@~cichyobserwator: A kto od lat 90 twiedził ,że wie jak rządzić i czego Polakom potrzeba -czy to twierdził Pietreq .......?,czy może zgraja politykierów z ryjkami przy okrągłym stole i w Magdalence ? Czy dane demograficzne były objęte tajemnicą państwową ? I wreszcie kiedy polityczne matolstwo zacznie odpowiadać za swoje słowa przed wyborami i czyny po wyborach ?

1 5
ID:40613

cichyobserwator

@~antydzialkowiec: I dlatego nie Pietreq wprowadza reformy tylko rząd
Anty- udowodniłeś mi niedawno pisząc o bankach ( o Narodowych szczególnie ), że z tobą dyskusja merytoryczna nie istnieje .Ty wszystkie tematy masz liżnięte powierzchownie i tak je tylko oceniasz. Na jakiej podstawie twierdzisz że akurat ty wiesz lepiej? A tak- to w kółko w tym korycie ciągle mało , a to niesmaczne, a to za zimne, itd. Na plecki i w górę - ciesz się wiosną (chociaż patrząc przez okno tutaj też rząd sie nie popisał) a jak przyjdą wybory to dasz im popalić i wybierzesz tych co cię uszczęśliwią.

3 3
ID:40616

antydzialkowiec

@~cichyobserwator: po raz kolejny przypominam ci ,że to jest wolne forum i nie musisz czytac moich wpisów jeśli uważasz ,że ich poziom jest poniżej twoich pogladów ,chociaż twoje poparcie dla przybudówki PeŁo świadczy o czym innym ...

1 3
ID:40622

cichyobserwator

@~antydzialkowiec: Dlatego , że pamiętam iż jest to wolne forum czuje się w obowiązku prostować te bzdury , które tu wypisujesz .Ten tekst : ,,poziom jest poniżej twoich pogladów " to mistrzostwo indolencji. Coś ty za charakter w sobie wyhodował , ze oceniasz czyjś poziom po poglądach? Mam rozumieć , że jak nie jesteś za ,,PeŁo" to IQ masz powyżej 70 - u.Oj - ty,ty dowcipnisiu.Pewnie do Mensy składek nie płacisz bo ci honorowe członkostwo za poglądy dali.

3 3
ID:40624

pietreq

@cichyobserwator, zastanawiam się dlaczego, skoro jesteś taki inteligentny, popierasz politykę tego rządu? Ja bym tak nie negował istnienia związku między poglądami a inteligencją. Przecież nie trzeba być nadzwyczaj inteligentnym, aby dostrzec fatalne funkcjonowanie obecnego rządu.
Parę pięter wyżej napisałeś:

0 2
ID:40631

cichyobserwator

@~pietreq: Czy w/g ciebie możliwe jest powiedzmy IQ 170 w dwóch przypadkach? Pierwszy jest socjalistą a drugi liberałem.W/g mnie - tak; dlatego nie łączę inteligencji z poglądami.Rządy PO nie są idealne ale jak słyszę teksty p.Jarka ,że jak dojdzie do władzy to obniży wiek emerytalny to mnie rozbraja na maxa. Dlaczego nie powie jak rozwiąże problem bezrobocia i emerytów ? Bo sam pojęcia nie ma jak to zrobić dlatego dziwię się wam jak łatwo łykacie obietnice niemożliwe do spełnienia.Walicie w ten rząd na oślep a słuchacie oszołomów od sztucznych mgieł i bomb próżniowych. Czepiacie się wszystkiego a nie przeszkadza wam nazywanie profesorem p. Kaczyńskiego , który do związkowców przed sejmem mówi : cytuję - przyłanczam się do was.Potem mówi o dzietności i polityce rodzinnej .To w jego przypadku kabaret demagogii .To w/g was jest logiczne ? Trzeba wielkiej inteligencji ,żeby uwierzyć w bajkowe obietnice ? Jak człowiek inteligentny może wierzyć że wszyscy dostaną i będą mięć krainę miodem płynącą jak tylko dojdzie do władzy ktoś kto nie mówi, bo nie wie ,jak to zrobić.To jest objaw inteligencji ?

3 3
ID:40643

antydzialkowiec

Cichy - gdzie przeczytaleś ,że ja popieram rząd PiS ? To ,że kytykuję zakłamanie i obłudę po nie znaczy ,że jestem zwolennikiem PiS .Zwróć również uwagę ,że ja cały czas domagam się wprowadzania do Polski zapisów podpisanego traktatu unijnego -czyli realizacji obietnic politykierskich -czy np. wprowadzenie MINIMUM SOCJALNEGO obowiazującego w państwach starej Unii to jest popieranie PiS lub po ? Czy domaganie się NIEZALEŻNYCH od politykierskiej propagandy mediów to jest głosowanie na po lub PiS .Czy domaganie się czytania tego co się podpisuje to jest popieranie PiS ? Czy domaganie się respektowania prawa Polaków do referendum to jest popieranie PiS ? A ty poddajesz sie zsadom idola -dziel i rządź -i ten uklad na tym ,,dzieleniu '' wyborców wygrywa...tego nie widzisz ?

1 3
ID:40649

cichyobserwator

W traktacie Unijnym nie ma i nie było pojęcia MINIMUM SOCJALNE bo takie pojęcie nie występuje w Unii. W Europejskiej Karcie Społecznej. Art. 4 tego dokumentu stanowi: "Prawo do sprawiedliwego wynagrodzenia. W celu zapewnienia skutecznego wykonywania prawa do sprawiedliwego wynagrodzenia. Umawiające się Strony zobowiązują się:
1. uznać prawo pracowników do takiego wynagrodzenia, które zapewni im i ich rodzinomgodziwy poziom życia;(...)"
Prawo wspólnotowe nie ingeruje w bardziej szczegółowe rozwiązania prawa o wynagrodzeniach, zostawiając to ustawodawstwu krajowemu. W szczególności regulacja dotycząca płacy minimalnej - szeroko stosowana w Europie - została pozostawiona gestii parlamentów krajowych.
Skąd ty wyciągasz te swoje teorie.? W jakim traktacie widziałeś to pojęcie ?
Przeczytaj sobie i przestań fantazjować http://www.wynagrodzenia.pl/artykul.php/wpis.556&fv=nws31
Wyborcy zawsze będą podzieleni bo nie ma jednej idealnej partii a robienie referendum z pytaniem - ile to jest 2 x 2 tylko ma eskalować ten podział i do niczego nie prowadzi. Ty swoimi wymysłami robisz dokładnie to samo.

3 3
ID:40655

antydziałkowiec

@~cichyobserwator: pozwolisz ,że nie zgodzę się z tobą ,MINIMUM SOCJALNE od lat jest znane Niemcom , Francuzom , Anglikom -na nim opiera się cały system pomocy socjalnej i polityki prorodzinnej w tych państwach i to nam obiecywano ,więc nie odwracaj kota ogonem by udowodnić ,że w Polsce jest źle ale tam u ,,kapitalistów jest jeszcze gorzej'' ,bo to papugowanie propagandy Urbana .Pracowałem na zachodzie i mając oczy i uszy obserwowalem tam panujące zwyczaje i prawa ....i widziałem PRAWDZIWĄ PLITYKĘ PRORODZINNĄ ,a nie fałszywe becikowe , czy pożyczki mieszkaniowe dla młodych małżeństw zarabiajacych na progu wegetacji .....kogo chcecz wybielić -tą zgraje pawlaków i donaldów ktorzy zapominaja co wczoraj obiecywali ...? A dziś 250 Euro miesięcznie polakowi proponują ?

1 3
ID:40660

cichyobserwator

@~antydziałkowiec: Naucz się w końcu pisać i czytać ze zrozumieniem.
Piszesz bzdury o minimum socjalnym w jakiś traktatach więc ci pokazałem jak to wygląda; wynagrodzenia.pl/artykul.php/wp(...)is.556&fv=nws31.
Jak zwykle mylisz pojęcia .U nas to : ,, Minimum socjalne wskaźnik określający koszty utrzymania gospodarstw domowych na podstawie "koszyka dóbr" służących do zaspokojenia potrzeb bytowo-konsumpcyjnych na niskim poziomie. Przyjęte składniki koszyka wystarczają nie tylko dla podtrzymania życia (porównaj: minimum egzystencji), lecz dla posiadania i wychowania dzieci, a także dla utrzymania minimum więzi społecznych.W Polsce minimum socjalne szacowane jest przez Instytut Pracy i Spraw Socjalnych"
W innych państwach jest podobnie ale NIE MA takich zapisów w traktatach unijnych ( pierwszy link ) i tylko to próbuje ci pokazać.Każdy członek unii ma swoje i nie ma jak wprowadzać ich u nas .Każde państwo ma min.socj. na jakie go stać a likwidacja wielu tych świadczeń np. w Niemczech czy Szwecji pokazuje jakie obecnie trudne czasy nastały i to nie tylko u nas.

3 3
ID:40664

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA