Kalkulator emerytalny. Bardzo mnie ucieszyła informacja, że...

Kalkulator emerytalny. Bardzo mnie ucieszyła informacja, że na rządowym portalu pojawi się możliwość wyliczenia sobie przyszłościowej emerytury. Gawiedź oczywiście łyknie całą prawdę płynacą z kalkulatora tak jak łyknęła rosnące słupki 3-go filara. Ministerstwo finansów zadba o to aby zachowana była obiecana logika - dłużej tyrasz dostaniesz jeden ochłap więcej. Jestem ciekaw kto układał algorytm tego kalkulatora i czy uwzględnił realną wartość pieniądza (PPP).

8 komentarzy

cichyobserwator

Zibi - czy aby na pewno miałeś na myśli III filar ? O jakie słupki w takim razie ci chodzi bo III filar to np : Indywidualne Konto Emerytalne (IKE), polisa Unit-linked, inwestycje w akcje, fundusze inwestycyjne, nieruchomości i złoto...itd. Wszystkie te możliwości masz do wyboru .To ile pieniędzy zgromadzimy tak naprawdę zależy od tego co z naszym III filarem będziemy dalej robić - czy wykorzystamy dostępne w naszym III filarowym produkcie możliwości w taki sposób żeby jak najwięcej zarobić.ZUS i II filar nie ma tu nic do rzeczy bo właśnie w III- m filarze zależy najwięcej od ciebie ( możesz z niego skorzystać lub oszczędzać na lokacie ) więc chyba nie o to ci chodziło.

6 8
ID:41066

zibi.

@~cichyobserwator: A nie miałeś styczności z tymi wszystkimi pseudo ekspertami z Am...co czy CU czy innych cwaniackich firm, które obiecuja ludziom złote góry...chodzi i o to samo oszustwo, które uprawiaja róznorakie prywatne instytucje finansowe. Teraz nauczyła sie administracja i to samo nam wciska - rodzinne reklamy, stonowany głos elokwentnego staruszka. Chodziło mi własnie o te same chwyty omamiania ludzi nieprawdą. Oczywiście wspominając II-gi filar ściema była podobna a wyszło jak zwykle...

7 3
ID:41067

antydziałkowiec

,,Eksperci'' podobnie jak przy ACTA dostają do wyboru jedną trąbę i tylko w nią mają wypuszczać powietrze i tylko jeden dźwięk wydawać -zgodny z niebiańskim chórem platformersów inne dźwięki są ,,wyciszane'' jako fałszywe ...jak u Mrożka ...

7 7
ID:41075

cichyobserwator

Ręce opadają. To gdzie w takim razie ten wasz rozum i wolna wola.Jeżeli łykacie bezmyślnie reklamy a wszelkie wybory dokonują za was ,, eksperci " to do kogo macie pretensje ? A jeżeli nie dajecie się nabierać i robicie coś samemu nie tak - to znów pytanie - do kogo pretensje?Czy aby nie macie żalu do wszystkich i o wszystko ? Jest coś na tym świecie co wam się po prostu podoba ? Chyba nie, i nie dotyczy to tylko tego wątku tylko wszystkich przez was poruszanych.
JAK ŻYĆ ? Panie zibi i antydziałkowiec. JAK ŻYĆ ?

3 3
ID:41091

antydziałkowiec

@~cichyobserwator: ,,Jak żyć'' ? - w PRAWDZIE , a nie w zakłamaniu i obłudzie , w obietnicach bez pokrycia , w ideologii z obliczem obcych kulturowo pseudoautorytetów -tow. cichy czy jestes taki nierozgarnięty ,czy tylko udajesz ? I nie widzisz że otacza cię wirtualna politykierska rzeczywistość ?

1 5
ID:41107

cichyobserwator

Zatkao mnie . Autorytet si odezwa ! I do tego jeszcze rozgarnity ? Jak ja przeyj ten szok ?

2 3
ID:41118

cichyobserwator

@~antydziałkowiec: Muszę powtórkę zrobić bo tak mnie zatkało ,że jakoś litery pogubiłem.Trochę ochłonąłem i jedyne co przychodzi mi do głowy , to że żyjesz w Matrixie i nic w tym dziwnego ,że świat rzeczywisty nie istnieje w twojej świadomości.Ale to wina tych z Matrixa - tylu już was tam trafiło , ze pamięci podręcznej na jednostkę brakuje.Żeby ci tylko funkcji życiowych nie wyłączyli jak RAM -u dla Jarka zacznie brakować.

2 3
ID:41127

antydziałkowiec

@~cichyobserwator: Myślisz o tym Matrixsie , w którym miały na nas ,,czekać cuda na które zasługujemy'' , czy może o tym gdzie miały być niższe podatki , a może o tym w ktorym miało być ,,tanie państwo'' ....dalej nie będe wymieniał byś nie doznał kolejnego szoku -tow cichy ,,popieraczu'' ,,jegobezwstydnejroztropności i bezczelności''

0 4
ID:41140

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA