Znalazłam ciekawe nagranie z Jarosławem Kaczyńskim z...

Znalazłam ciekawe nagranie z Jarosławem Kaczyńskim z młodszych czasów :

10 komentarzy

rollnick

Dzięki @wadera za ten filmik.

Dla mnie najistotniejsza informacja przekazana w tej rozmowie to ta, która mówi o pozostawieniu swobody działania komunistom. Dowiadujemy się tutaj też, kto się w tym przysłużył.

TT: - Czy jesteś w stanie wyliczyć przyczyny tej klęski? Tak na palcach wiesz, mamy pięć palców. Pierwsze...

JK: - Słuchaj, co znaczy wyliczyć przyczyny. Przyczyna jest jedna. Po prostu POZOSTAWIONO KOMUNISTOM, to co uzyskali w poprzednim systemie, tzn. tolerowano sytuację w której POZOSTALI ONI NAJBOGATSZĄ, MAJĄCĄ NAJLEPSZY DOSTĘP DO INFORMACJI, NAJLEPIEJ ZORGANIZOWANĄ GRUPĄ.
To trzeba było zmienić, bo to była pozostałość komunizmu. I to można było zmienić tylko metodami, które można nazwać mechanicznymi.

TT: - Ale kto pozostawił? Oni, tak?

JK: - No, nasi szanowni przeciwnicy Z OBOZU SOLIDARNOŚCI, no bo oni gdyby współdziałali z nami w tej sprawie (plus oczywiście Wałęsa) no, to mogli to bez specjalnego trudu i bez większego ryzyka zmienić.

1 1
ID:41523

antydziałkowiec

Uzupełnieniem byłby podobny filmik z Magdalenki , z pod okrągłego stołu i z ...,,nocnej zmiany'' ,no i oczywiście z alkoholowych debat Michnika z Urbanem w stołecznych knajpach .

0 5
ID:41536

zbuntowany_kaloryfer

A dla mnie najistotniejsza informacja (i wniosek) jest taka, że jednej osoby zabrakło na pokładzie pewnego Tupolewa (znaczy knypla). Gdyby ta osoba była tam wtedy świat byłby dziś lepszy a moi rodacy nie skakaliby sobie do gardeł.

6 2
ID:41540

amityr

@rollnick:
A nie wiesz przypadkiem kto był ministrem skarbu u Jarka ?

3 0
ID:41545

rollnick

@amityr
Wojciech Jasiński

0 3
ID:41556

amityr

@rollnick:
No właśnie ! Cały kaczor i wszyscy jego zwolennicy .

3 0
ID:41560

rollnick

A co mnie Kaczor? Że on jest akurat liderem największego ugrupowania po stronie prawicy, to nie znaczy, że musi być święty. Bez wątpienia jest człowiekiem charyzmatycznym, zdolnym skupić wokół siebie wielu ludzi i osiągnąć takie sukcesy jakimi nikt po prawej stronie sceny politycznej nie jest w stanie się pochwalić. Mam do niego szacunek choćby ze względu na to, że jest wyjątkowo silny i wytrwały, mimo tak licznych przeciwników. Nie znam w Polsce człowieka który miałby tylu wrogów. Mimo wielu przykrości, nagonki mediów i w końcu utraty brata i bliskich mu osób nie poddał się facet. Dla mnie już to jest wystarczające, aby mieć do niego szacunek. W przeciwieństwie do jego głównego przeciwnika Donalda, Jarek ma po prostu jaja. Może nie jest specjalnie atrakcyjny, nie używa słodkiej mowy i nie trzyma się czasami podstawowych zasad marketingu politycznego, ale jest szczery i jest sobą. Wytrwale dąży do celu jaki sobie wyznaczył, a którym jest polska racja stanu.
Nie podobało mi się u niego parę rzeczy, np. sprawa amerykańskich tarcz antyrakietowych w Polsce i ta jego proamerykańskość.
Oczywiście ma wady. Kto ich nie ma?
Jeśli chodzi o tego ministra skarbu z czasów jego rządu, to wyczytałem, że był członkiem PZPR przez kilka lat, ale odszedł. Mało czasu w tamtych czasach wstępowało do partii? Sądzisz, że to takie istotne? Geremek, też był członkiem PZPR i też wystąpił, był opozycjonistą, a potem przyłączył się do Solidarności. Myślę, że Kaczor nie kręciłby na siebie bata. Widocznie to, że przynależał do partii nie miało dla Jarka takiego znaczenia, jak to, czy należy do elity i czy jest z nimi powiązany. A sądzę, że nie, bo jak wspomniałem wystąpił z PZPR-u, a w latach 1986-1989 przebywał w Stanach. Znany jest podobno jako "minister nieprywatyzacji", ale to uznaję raczej jako zaletę, bo w istocie było to wstrzymanie wyprzedaży polskiego majątku za grosze. Teraz Tusk to rozdaje.
Widzisz amityr, kogoś trzeba popierać. Aby wiedzieć kogo, trzeba mieć jakieś poglądy i popierać opcje polityczne najbardziej do tych poglądów zbliżone. Chyba że ktoś woli płynąć z prądem, jak wielu innych.

0 3
ID:41564

LALA20

Jeżeli ma jądra, to dlaczego się nie ożenił?.

2 1
ID:41574

amityr

@rollnick: ŁADNIE PISZESZ. znam jednego takiego najpirew rozliczał kolegów w rewizji partyjnej w kw pzpr po tym w mo a teraz chodzi z biskupem pod rękę i wszystkich w tyle mo.

2 0
ID:41595

rollnick

@amityr
W debacie prezydenckiej w TV Bydgoszcz nie chciał się do tego przyznać. Wiesz, akurat to, że był w MO, to mnie akurat nie razi, taka była jego praca. Ale to, że ten fakt ukrywa i paraduje z biskupem, to mi się nie podoba.

1 1
ID:41599

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA