ACTA to pikuś. Wkrótce czekają nas kolejne manifestacje...

ACTA to pikuś. Wkrótce czekają nas kolejne manifestacje przeciw wprowadzeniu GMO (Genetycznie Modyfikowane Organizmy). To nie jest problem dotyczący tylko rolników, lecz każdego z nas. Chyba, że ktoś potrafi żyć bez jedzenia.

10 komentarzy

Mk

~`@rollnick , prezydent tak grzecznie prosił, by nie robić protestów, a tu o proszę.;)

6 0
ID:41793

Ada

Co ta banda z nami robi. Nie tylko wprowadzaj nedze, pakuj nas w wojny, truj gazem lupkowym to jeszcze proponuja nam jesc rozne swinstwa. Niech jedz to Amerykanie. Znow dostali do kieszeni ?

9 5
ID:41794

Zibi.

Żal mi tych, którzy błądzą. Najbardziej zmodyfikowanym warzywem, które jedzą Polacy od 40 lat jest ziemniak. Uległ on totalnej modyfikacji. Ten sam proces dotyczy wszelkich zbóż które jemy, siejemy i zbieramy. Dodatkowo musze zmartwić tych, którzy noszą naturalną bawełnianą odzież. Niestety ta bawełna też jest genetycznie zmieniona, Przemysł lekki na świecie nie był by w stanie wyprodukować tylu koszulek ile my kupujemy i konsumujemy. Niestety także praktycznie każda herbata jest genetycznie modyfikowana. Zatem nie wiem o co chodzi różnym ignorantom, którzy powielają idiotyczne informacje ukazujące się w niedouczonych mediach. Jeśli chodzi o mój wybór to wybieram naturalne lecz dodatkowo dbam o to aby mój udział w kupowaniu niepotrzebnych mi rzeczy i produkowaniu odpadów był jak najmniejszy. Jeśli ograniczymy konsumpcje do minimum nie będzie trzeba modyfikować roślin i zwierząt.

6 9
ID:41795

LALA20

@Zibi
Kiedyś wszystko było naturalne,na dzień dzisiejszy, brońmy tego, na co jeszcze
mamy wpływ.
Co do ograniczeń konsumpcji, to w tym temacie mieliśmy już specjalistów spod
znaku "SS ", profesorze.

7 1
ID:41808

Melancholik

Im się trzeba przeciwstawiać!

5 0
ID:41812

rollnick

@Zibi
Z twojego wpisu wyraźnie widać, że nie masz pojęcia, czym jest GMO (nieświadomie wprowadzasz w błąd także inne osoby), skoro nie odróżniasz GMO od klasycznych metod modyfikacji genetycznej.
Zmiany genetyczne roślin dokonują się od tysięcy lat choćby poprzez samo udomowienie roślin i ich selekcję. Ulepszanie gatunków roślin za pomocą takich technik jak selekcyjne krzyżowanie, hybrydyzacja, indukowana mutacja, czy stosowana od niedawna fuzja protoplastów, to NIE TO SAMO co GMO. Produkty tych procesów są obecnie powszechne i wszyscy spożywamy pokarm w ten właśnie sposób zmodyfikowany.
GMO, czyli Genetycznie Modyfikowane Organizmy, to obecnie przede wszystkim rośliny transgeniczne, których geny zostały zmienione poprzez bezpośrednią ingerencję w strukturę DNA. GMO ma zabójczy i nieodwracalny wpływ na środowisko rolnicze i na biocenozę. Rośliny transgeniczne zawierają bardzo toksyczne białka i dowiedzione zostało przez laboratoryjne badania niezależnych naukowców, że mają one bardzo negatywny wpływ na organizmy zwierząt i ludzi.
Na GMO zbijają kasę koncerny chemiczne, a zwłaszcza Monsanto, który kontroluje 90% upraw GMO i ma patenty na wiele gatunków nasion. To wiąże się z wzrastającym uzależnieniem rolników od monopolistów.
Jeśli się temu nie przeciwstawimy, zniknie zdrowe polskie rolnictwo, a potężne koncerny staną się właścicielami nawet tego, co będziemy uprawiać we własnym ogródku, lub na działce.

Do niedawna też byłem obojętny na ten problem, bo nic o tym nie wiedziałem.
Ta nasza nieświadomość wynika z tego, że społeczeństwo nie jest w ogóle uświadamiane, czym jest GMO. Mało tego, niezależne badania i próby informowania o ich wynikach są skutecznie zwalczane.

6 3
ID:41816

LALA20

@rollnick
Ciekawa wypowiedż. Ściągnąłeś cugle Zibiemu, tak trzymaj.

5 2
ID:41820

antydziałkowiec

podpisze ...a potem zrobi z gęby cholewę ( nie musi się bardzo wysilać) i powie wyborcom na ,,kunsultacjach '' ,że ,,nie doczytał ''- Palenie glupa to jego specjalnosc....

2 2
ID:41829

rollnick

Niemcy zakazały upraw GMO*, ponieważ:
nie zbadane są konsekwencje długofalowego spożywania GMO przez ludzi

Austria zakazała upraw GMO, ponieważ:
nie da się zachować różnorodności biologicznej jeśli wprowadzi się do przyrody rośliny GMO

Francja zakazała upraw GMO, ponieważ:
rośliny GMO krzyżują się zanieczyszczając ekologiczne uprawy

Włochy zakazały upraw GMO, ponieważ:
proces uwolnienia organizmów GMO do przyrody jest nieodwracalny

6 1
ID:41831

Raport

Dobrze że niektórzy też wiedzą .

4 0
ID:41842

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA