Witaj Dzonny Killer ! Jak Widzisz wróciłem. Jest...

Witaj Dzonny Killer !
Jak Widzisz wróciłem. Jest takie powiedzenie, które z pewnością znasz, że „złego diabli nie biorą, bo wiedzą, że i tak będzie ich”. Wszedłem na stronę, no i „przyczepiłem” się do Twego komentarza, ponieważ chcę udowodnić Tobie i innym, że: „Nie zawsze trzeba mieć za drania tego, co jest innego zdania”. (Sztaudynger).
Ponieważ trochę różnimy się w swych opiniach proponuje Ci w tym wątku dalszy ciąg naszych dyskusji, oczywiście z udziałem innych czytelników przy przyjęciu zasady Stefana Garczyńskiego:
„Ujawniana różnica zdań pobudza myśli”.
Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, ze użyte przez Ciebie określenie „z tamtej strony” nie mogła dotyczyć mnie, ponieważ nie Wiedziałeś, że ja jeszcze wrócę. Chociaż „tamta strona” ze względu na mój wiek (79 lat ) i pogarszający się stan zdrowia coraz bardziej mnie do „tamtej strony” przybliża.
Prawdopodobnie nie zgodzisz z moimi poglądami, ale ja uważam, że:
>naszym nieszczęściem jest położenie geograficzne, które powoduje, że byliśmy i jesteśmy krajem przechodnim
Przedmurzem chrześcijaństwa
Przedmurzem socjalizmu
Przedmurzem kapitalizmu
>zgodnie ze znanymi już dokumentami Związek Radziecki nie był w 1939 roku przygotowany do wojny z III Rzeszą i stąd ten pakt zawarty tuż przed wybuchem II wojny światowej. Zgodnie z nim Związek Radziecki powinien wkroczyć już 01 września 1939 roku.
Stalin doskonale wiedział, że zgodnie z umowami Wielka Brytania i Francja w ciągu 14 dni od chwili agresji wkroczyć z działaniami militarnymi przeciwko agresorowi.. To było głównym powodem przesunięcia przez Stalina daty agresji radzieckiej.
Przypominam, że USA przystąpiło do wojny z państwami Osi dopiero po ataku Japonii na swoją bazę wojskową.
Proszę również pamiętać o tym, że III Rzesza nie dotrzymała paktu zawartego ze Związkiem Radzieckim wcześniej na niego uderzając i dochodząc aż po Moskwę pod która dopiero nastąpił wielki przełom.
Przełom ten spowodował, że Stany Zjednoczone i Wielka Brytania porozumiały się ze Związkiem Radzieckim najpierw w Teheranie a następnie w Jałcie, które to spowodowały przełom w przebiegu II wojny światowej.
Nie mogę się zgodzić z Tobą w postawieniu znaku równości między okupacja
„Okupacja wojenna (łac. occupatio bellica) – czasowe zajęcie przez siły hitlerowską (którą jak wynika z mego wieku przeżyłem jako dziecko w naszym mieście) a okresem który przeżyłem w PRL – u.
A oto poniżej definicja okupacji z wiki:zbrojne państwa prowadzącego wojnę całości lub częściterytorium państwa nieprzyjacielskiego i wprowadzenie tam swojej władzy.
Zasady okupacji wojskowej rozstrzyga w prawie międzynarodowym Konwencja haska IV (1907) (Dział III O władzy wojennej na terytorium państwa nieprzyjacielski

26 komentarzy

dzonny_killer

Dziadku witaj,

1. chyba miałeś za długi tekst i Ci go niestety obcięło :( może redakcja coś temu zaradzi???

2. Każdy, kto reprezentuje inny pogląd na daną sprawę jest wartym wysłuchania... oczywiście pod warunkiem, że potrafi rzeczowo dyskutować i co najważniejsze czyni to na określonym poziomie kulturowym... :p Zatem z uwagi na Twój wiek, jak i poziom wypowiedzi nigdy nie sugerowałem nawet, że mam Cię Dziadku za "drania"... :p Draniami wg mnie są Ci wszyscy ZDRAJCY narodu polskiego i samej Polski, którzy byli i są pod obcą agendą, ze szczególnym uwzględnieniem najgorszego zła pod postacią stalina i jego pochodnych / wzorców / spadkobierców etc. czyli obecnie betonu sld... w Naszym mieście jest to aż nadto widoczne... :p

3. zdrówka życzę i dalszej wymiany "myśli"... przydałby się nam do dyskusji nieodżałowany Cyklista, lecz niestety nie ma Go już wśród nas :(

4. Masz mały problem, gdyż całkowicie zgodzę się z Tobą nt. nieszczęśliwego położenia Polski. Kraj przechodni? Może raczej ludzie niewłaściwi "na górze"?

5. stalin przygotowywał się do wojny z III Rzeszą, jednak w 1939r. nie był do niej gotów... z materiałów wynika, że adolf wyprzedzł uderzenie juzia o raptem kilka tygodni... to, co należy juziowi przyznać, to nie był on taki głupi, na jakiego każdy komuch wygląda... (patrz kukułka)... :p USA z kolei nieoficjalnie w wojnie uczestniczyły prawie od początku - zatopienie Lusitanii, dostawy sprzętu wojskowego do Anglii, czy zsrr (Lend Lease Act z marca 1941)... Japonia popełniła wielki błąd atakując USA... gdyby jako państwo Osi zaatakowała "od pleców" zsrr wynik wojny mógłby być zgoła inny...

6. Problemem Polaków i Polski był Roosvelt, który był zachwycony stalinem, a Churchill choć się starał, to z racji proporcji nakładu sił i środków nie miał praktycznie prawa głosu...

7. okupacja - zajęcie całości lub części terytorium... niewiele brakowało, abyśmy stali się kolejną republiką rad... uważasz, że Ukraina, białoruś, Litwa, Łotwa, Estonia etc. nie były pod okupacją sowiecką jak jej republiki??? jeśli chodzi o Polskę to podam tylko maciupeńki przykład (wycineczek) - Borne Sulinowo... czy to nie jest terytorium Polski? jest! czy Polska władała nim po wojnie? nie! takich obszarów/terenów/miast i miasteczek było dużo więcej... mieści się to w Twojej definicji? oczywiście... inne argumenty zostawię sobie na dalszą dyskusję... :)

pozdrawiam

4 3
ID:42002

LALA20

@ Dziadek -- serdecznie pozdrawiam.
@ Dzonny killer -- serdecznie pozdrawiam

Z całym szacunkiem, dzonny -- " Lusitania ", to pierwsza Wojna Światowa.

5 6
ID:42004

dzonny_killer

@~LALA20: ale bobel... masz rację, przepraszam... wstyd mi jak nie wiem... Lusitania ponadto była brytyjskim statkiem... chodziło mi o Athenię, która zatonęła 3.9.1939 i choć była również brytyjskim statkiem, ale na jego pokładzie większość stanowili Kanadyjczycy i Amerykanie... :p

4 4
ID:42008

walkiria

1:0 dla Dziadka

3 2
ID:42011

Zibi.

Szanowni Panowie, mam propozycję. Ciekawe są rozważania historyczne bez których praktycznie nie można formułować założeń dla przyszłości. Czy nie ciekawiej byłoby analizować teraźniejszość odwołując się do demonów przeszłości. Według mojej oceny obecna sytuacja i polityczne rozgrywki na "osi" Berlin, Moskwa i Paryż pachną wielka analogią do tego co juz wielokrotnie doświadczała Polska jako kraj "przechodni". Bogaci i silni dogadują się ignorując inne narody wysysając z nich resztki rezerw i kapitałów. Dotyczy to wielkiego spisku zwanego "Pakietem Klimatycznym" czy budowy gazociągu po dnie Bałtyku. Polska pozycja była zawsze marna i beznadziejna a dzisiaj "wasalizująca".

6 0
ID:42014

LALA20

@ walkiria
Warum?.

4 4
ID:42015

Ada

Prawdziwa prawda to nie jest ta oficjalna pisana pod dyktando politykow. Zgadzam sie z Dziadkiem

3 2
ID:42016

Dziadek

I

Dobrze ten schował, kto chowa w pamięci (Dante Alighiert)

Większość z Was doskonale wie jak ogromne znaczenie na naszą przyszłość ma okres naszego dzieciństwo. Wiemy już, że umysł dziecka jest jak gąbka. Rejestruje wszystkie wrażenia zewnętrzne, które w następnych etapach życia jego postępowania.
Moje świadome już dzieciństwo przypadło na okres wybuchu II wojny światowej, okupacji hitlerowskiej i powstawania PRL. Przeżycia te rzeczywiście ukształtowały moje późniejsze poglądy jak również i moje dalsze życie, częściowo świadome a częściowo uwarunkowane okolicznościami zewnętrznymi.
Podejrzewam, że większość z Was tego nie może zrozumieć Znacie to tylko z przekazu Dziadków
Czy ktoś z Was widział jęczące i płaczące konie. Ja jako sześcioletnie dziecko słyszałem i widziałem to
Po wybuchu wojny 01 września 1939 roku nastąpiła wielka ucieczka społeczeństwa przed armia niemiecką i wojną. Ponieważ Ojciec był żołnierzem i nie było wiadomo gdzie i czy wróci Mama moja również uciekała z nami ,sześciorgiem dzieci z których ja byłem najmłodszy .Zatrzymaliśmy się w lesie w którym również przebywało dużo wycofujących się żołnierzy z rozbitych jednostek wojskowych. Na dużej polanie w tym lesie luzem puszczone było około 40 koni od wozów taborowych dział ..... Nadlecieli niemieccy "rycerze przestworzy" zaczęli ostrzeliwać kolumnę uciekinierów na szosie i te nieszczęsne konie na polanie. Ponieważ ja kręciłem się wśród żołnierzy przy polanie, jakiś żołnierz złapał mnie na ręce, odbiegł ze mną w las i cały czas osłaniał mnie .Samoloty latały tuż nad drzewami, pamiętam dobrze jak nadlatywali nad polanę to widać było obsługę w ogromnych ciemnych okularach.
Po odlocie tych "rycerzy" na polanie zostały tylko zabite i ranne, jęczące strasznie i paczące łzami wielkimi jak groch konie i ci żołnierze, płaczący, głaskający te konie, coś do nich mówiący a następnie, następnie zasłaniający im oczy by im skrócić męczarnie przez zastrzelenie.
A później, później pięć lat strachu dwojga dzieci mnie i mojej starszej o trzy lata siostry, czy Dziadek, Mama i starsze rodzeństwo wszyscy wrócą z pracy do domu.
Nadszedł wreszcie styczeń 1945 roku. Armia Radziecka w ciągu trzech dni pokonała 130 kilometrów oswabadzając nas od ciągłego strachu.
Takiej pięcioletniej gehenny nie życzę nikomu
Ostatnim akordem wstrząsającym mną 13 letnim wtedy harcerzem był przejazd w kwietniu 1946 roku na ZLOT MŁODZIEŻY "TRZYMAMY STRAŻ NAD ODRĄ I BAŁTYKIEM w Szczecinie. Przejazd przez tereny Wału Pomorskiego między kikutami poranionych drzew, przez wioski i miasta patrzące na nas oczodołami czarnych okien. I te groby przy drogach na placach żołnierzy którzy w tym miejscu polegli i w tym miejscu zostali pochowani .Żołnierzy, którzy przed śmiercią byli swymi wrogami a których śmierć na zawsze połączyła i charakterystyczna ich wspólna cecha młody wiek.
Przejazd ulicami zniszczonego miasta pięknego kiedyś Szczecina, wąwozami ruin, ulicami z wypalonymi domami i nad tym wszystkim kikuty wież i poskręcanymi jakby w wielkim bólu metalowych urządzeń portowych i stoczniowych. NIGDY WIĘCEJ NIE CHCĘ TEGO PRZEŻYWAĆ I OGLĄDAĆ !

4 2
ID:42018

dzonny_killer

@~walkiria: a z kim gra? :p

4 3
ID:42019

szuja

@dzonny_killer:
Ha ha ha

3 4
ID:42022

Dziadek

Walkirie (norw. i duń. Valkyrie, szw. Valkyria) w mitologii nordyckiej pomniejsze boginie, córki Odyna, zwykle przedstawiane jako piękne dziewice-wojowniczki ujeżdżające skrzydlate konie (czasem wilki), uzbrojone we włócznie i tarcze. Najbardziej znane walkirie nosiły przydomki Wyjąca i Wściekła.
Zadaniem Walkirii było sprowadzanie dusz najdzielniejszych poległych w boju wojowników, Einherjerów, do Walhalli. Były również posłankami Odyna i służkami usługującymi podczas uczt w Walhalli.
Jeden z mitów o walkiriach historia romansu Brunhildy z wojownikiem Sygurdem posłużył za kanwę jednego z wątków miłosnych w dramatach muzycznych Ryszarda Wagnera Walkiria, Zygfryd, Zmierzch bogów wchodzących w skład tetralogii Pierścień Nibelunga (der Ring des Nibelungen)[1][2][3][4][5][6].

4 2
ID:42025

walkiria

~Dziadek ; Chapeau bas!!! Jestem pełna podziwu dla Pańskiej inteligencji i zasobu wiadomości. Pełna szacunku
Walkiria

4 0
ID:42040

LALA20

Dlaczego nauczyciele zadali sobie tyle trudu żeby kilku tumanów nauczyć
pisać i czytać. Wystarczyłoby tylko obcowanie z samym Katechizmem, i to tylko
przez sam dotyk.
Jest tyle głupoty i szowinizmu zawartego w tych minusach, nawet przy ciekawych
wypowiedziach.
Nie bronię tutaj siebie.
Pozdrawiam :
Walkirię
Dziadka
Zibiego
Dzonnego killera
i wielu innych mądrych i poważnych ludzi na tym Forum.

Co do mnie, huśtawka nastrojów.

6 0
ID:42042

dzonny_killer

@~walkiria: broń boże nie umniejszając @dziadkowi, bo szacun za dyskusje rzeczowe i na poziomie, jednak jeśli chodzi o "zasób wiadomości", to ctrl+c; ctrl+v źródło... wikipedia :p

choć mi nie odpowiedziałaś z kim @dziadek gra, to jestem "pełen podziwu dla Twojej inteligencji"... :p

3 1
ID:42047

walkiria

~LALA 20; warum was?

2 1
ID:42055

LALA20

@ walkiria
Ot, tak. Ujęło mnie imię.
Warum? - Darum.
Pozdrawiam.

2 0
ID:42059

walkiria

~~dzonny kiler; Jesli w tym wieku korzystanie z komputera i wikipedii nie stwarza problemów, to pełny szacun.
No cóż, jak się śledzi taką dyskusję, to zawsze jest coś przeciw i coś za.
Każdy ma swoje zdanie, nie z każdym muszę się zgadzać ale każde szanuję.
Miło było-walkiria

1 0
ID:42063

poliszynell

@Dziadek: "Przypominam, że USA przystąpiło do wojny z państwami Osi dopiero po ataku Japonii na swoją bazę wojskową."

niby tak ale:

http://czytelnia.onet.pl/0,948,0,1,nowosci.html

serdecznie pozdrawiam:)

2 0
ID:42065

Samanta

Dziadek napisał"Przejazd ulicami zniszczonego miasta pięknego kiedyś Szczecina, wąwozami ruin, ulicami z wypalonymi domami i nad tym wszystkim kikuty wież i poskręcanymi jakby w wielkim bólu metalowych urządzeń portowych i stoczniowych. NIGDY WIĘCEJ NIE CHCĘ TEGO PRZEŻYWAĆ I OGLĄDAĆ !"
A poeta o powojennym, zniszczonym Szczecinie tak:
Wybili zęby kamienic
Zmiażdżyli żelazem kamienne usta rzeki
Padło ramię na ziemię, rozbitym czołem- Zamkiem
Ku niebu się obróciło bąblami krwawych gruzowisk
i zamieniło się w Prawo, w prawo i sprawiedliwość

2 0
ID:42126

Dziadek

No i znowu jestem z Wami ! Takie krótkie przerwy (do tygodnia) mogą mi się zdarzać i to nie powinno być żadną przeszkoda w pisaniu w tym i na ten temat.
Jestem przekonany, że Dzonny poprze moja prośbę byście wypowiadali swoja opinie w tematach, które zapoczątkowaliśmy cztery dni tamu. Może macie inne informacje i opinie to piszcie o nich
Uważam, że powinno to być wolne forum, wolnych obywateli w wolnym kraju.
Dzonny ! Oczywiście korzystam z wikipedii, chociażby dlatego by przypomnieć sobie kolejność faktów i dat. Do ichnich konkretnych opisów i komentarzy nie miałem i nie mam zaufania ponieważ są one tendencyjne, brakuje w nich obiektywności.
Po moim opisie dziecinnych wspomnień z pierwszych dni wojny, okupacji hitlerowskiej i wyzwolenia nie mogę się z Tobą zgodzić na postawienie znaku równości, między tym okresem a okresem PRL-u w którym spędziłem większość swego życia.
Jutro postaram się opisać moment wyzwolenia, widziany oczyma dwunastoletniego chłopca.
Poliszynell ! Dziękuje Ci za włączenie się do dyskusji jak również umieszczony link.
Potwierdza on moją i prawdopodobnie nie tylko moja opinię o
naszych "Wielkich Braciach" czyli "kowbojach" z USA obecnie
usiłujących pełnić role "żandarmów świata".
Walkirio ! Wiesz bardzo również lubię mitologię z której można się wiele nauczyć.
Z która z córek Odyna najbardziej się utożsamiasz ?
LALA20 ! Co się Dziewczyno stało ? Co spowodowało huśtawkę Twoich nastrojów
Samanto ! Cieszę się bardzo, że Weszłaś na ten wątek z urywkiem poezji. Lubię
poezję i uważam, że nie tylko muzyka ale i poezja łagodzi obyczaje.

Cieszę się,że mogę Was widzieć i czytać. Pozdrawiam !

2 0
ID:42151

Dziadek

Moi drodzy !
"Ujawniana różnica zdań pobudza myśl".
Ta sentencja była i jest zasadniczym celem naszej dyskusji z Dzonnym no i oczywiście z innymi włączającymi w ta dyskusje czytelnikami.
Jak z pewnością Wiecie po zakończeniu powstania warszawskiego jedna z kompanii "własowców" została zakwaterowana w zabudowaniach folwarku na Słodowie. Wraz z jej zakwaterowaniem zarówno ze strony polskich organizacji konspiracyjnych jak również ze strony niemieckiej zaczęły krążyć opowieści o tych bandziorach.Zadziwiające było i to, że Niemcy im absolutnie nie ufali, czego dowodem było, że po godzinie policyjnej wystawiali wokół folwarku posterunki bojowe.Przypomnę Wam również, że w II połowie 1944 roku, maksymalnie nasiliła się akcja 'kopania okopów" a w początkach stycznia 1945 roku władze hitlerowskie rozpoczęły akcje namawiania Polaków do wspólnego ewakuowania się przed wkroczeniem Armii Czerwonej. Chyba 17-tego stycznia opublikowano daty, godziny i miejsca zbiórek cywilnej ludności niemieckiej i polskiej kolumn ewakuacyjnych. Oczywiście, że na miejsca wymarszu kolumn zgłosiło się tylko kilkadziesiąt osób narodowości polskiej.
Nadszedł dzień 20-tego stycznia. Kilkanaście polskich rodzin zamieszkałych na ulicy Słodowskiej i Kapitulnej, przy budynku dawnej Łaźni postanowiło ukryć się w tym budynku by w nim ewentualnie przetrwać do wyzwolenia.Przygotowano w nim żywność, leki, środki opatrunkowe,świece i lampy naftowe,zabarykadowano okna i drzwi. Na zewnątrz w piwnicach i na strychach ukryło się kilku młodych mężczyzn by obserwować przebieg wydarzeń i w razie gdyby własowcy chcieli dostać się do tego budynku zaatakować ich "koktailem mołotowa " i granatami.
Rano Ci mężczyźni powiadomili nas, że możemy już wracać do mieszkań, że wkroczyli Rosjanie, że jesteśmy wolni i udało nam się przeżyć ten koszmar
Większość tych naszych będących na zewnątrz młodych ludzi wstąpiło do Milicji.
Miałem wtedy aż lub tylko 12 lat.
Moje pierwsze spotkanie z żołnierzami Armii Radzieckiej.
Na ulicy Miłej był teren i budynek dawnej Ochronki. Na tym terenie zatrzymał się pluton żołnierzy radzieckich. Kiedy tam poszedłem z koleżkami zobaczyliśmy grupę mężczyzn tylko w bieliźnie i to o nie spotykanym kolorze a mianowicie ciemnym fiolecie. Na placu przed Ochronka stało kilka blaszanych, dużych beczek stojących na cegłach. Pod beczkami paliły się ogniska a w beczkach gotowały się ich mundury. Żołnierze na innych ogniskach szykowali sobie gorący posiłek> Kiedy zobaczyli naszą grupę dzieciaków przywołali nas do siebie. Zaczęli nas częstować czarnym chlebem i wędzoną suchą rybą, która rozpływała się w ustach. Na ogniskach gotowali herbatę i kasze, W międzyczasie mieszkańcy z okolicznych domów przynieśli ugotowana dla nich gorąca bardzo gęstą zupę jarzynową. Ktoś przyniósł harmonię i zapanowała miła,wesoła rodzinna atmosfera.
W trakcie tego spotkania nadjechał na motorze jakiś oficer dowiedział się z jakiej jednostki oni są, postawił tych żołnierzy w bieliźnie w szeregu i zaczął ich ochrzaniać, że "towarzysz Stalin kazał im iść i dobić gada w w jego gnieździe, a oni sobie tu urządzają zabawę, kiedy ich towarzysze giną w boju itd itp"
Żołnierze wyjęli z beczek te wilgotne mundury, ubrali je, zostawili niedojedzony posiłek i truchtem polecieli "dobijać hitlerowskiego gada w jego gnieździe"
(ciąg dalszy o tych młodych ludziach radzieckich, których widziałem we Włocławku w styczniu 1945 roku w następnym wejściu)

2 0
ID:42172

LALA20

Witam Cię Dziadku.
Jak zawsze, Twoje opowieści są ciekawe i poruszające.
Aczkolwiek, muszę zauważyć że sowieccy żołnierze nie zawsze byli tacy mili dla
ludności cywilnej [ dla kobiet ]. Znam z opowiadań, co przytrafiło się młodej
dziewczynie, na Starym Rynku, gdy wjechał tam pierwszy sowiecki czołg i
pojawili się pierwsi piechurzy. Wiesz coś na ten temat?, to opowiedz..
Poruszyłeś też temat o obecności w naszym mieście bandziorów - Własowców.
Opisz ich trochę.
Jednak większymi bandziorami od Własowców były ukraińskie oddziały SS --
SS Galicja. W okrucieństwie, przeskoczyły Waffen SS. To one wykończyły
Powstanie Warszawskie.
Dziadku, w swej opowieści przedstawiłeś Własowców.
Proponuję Ci w tym temacie film na faktach: p.t. Wiatr ze wschodu, prod. U.S.A. ,
reż. Robert Enrico 1992r.
Pozdrawiam.

2 0
ID:42175

dzonny_killer

@Dziadek: oczywiście że i wśród bandy z armii czerwonej, nkwd, "rycerzy partyjnych" zdarzały się ludzkie wyjątki... podobnie zresztą jak dziś np. wśród księży... :p jednak w wielu, zbyt wielu przypadkach to była dzika banda grabiąca, niszcząca, gwałcąca, mordująca etc.

w przypadku niemca sprawa była prosta - to był wróg, a ze Wschodu nadchodzili "wyzwoliciele", "przyjaciele"... no i w sumie wyzwolili nas z dóbr, majątków, cnót, często życia... A cóż nam ofiarowano? wiele! naprawdę wiele! np. cenzurę, zastraszenie, donosicielstwo (TW), kolejki do pustych półek, nową historię etc.

Wskaż mi Dziadku jakikolwiek pozytyw (Twoim zdaniem oczywiście) z tamtych czasów, a obiecuję Ci, że go obalę konkretnymi argumentami!

Co do wcześniejszego, to oczywiście nie zarzucałem Ci korzystania z wiki..., bo sam z niej korzystam, jednak przytaczając "słowo w słowo" powinno się zastosować cudzysłów oraz podać źródło, z którego się korzystało... inaczej łatwo paść ofiarą oskarżenia o plagiat... no chyba że zachowa się sens wypowiedzi, ale napisanej własnymi słowami... :p

Pozdrawiam

2 0
ID:42184

Dziadek

Cieszę się bardzo i dziękuje Ci, że traktujesz mnie jako (ludzki wyjątek wśród tej bandy \"rycerzy partyjnych\"). Należałem do tej \"bandy\" bardzo, bardzo długo, bo od 1953 roku aż do \"wyprowadzenia sztandaru\".Jak Widzisz,wcale się tego nie wstydzę.W trakcie bytności w tej \"bandzie\" poznałem wielu mądrych ludzi, zarówno wywodzących się z KPP, posiadających tylko czteroklasowe podstawowe wykształcenie jak również ludzi z wyższym wykształceniem, sanacyjnych działaczy politycznych jak np mojego Guru z uczelni, przedwojennego V-ce Premiera prof. Eugeniusza Kwiatkowskiego.Człowieka któremu zawdzięczamy budowę podstaw przemysłu zbrojeniowego, budowę portu i miasta Gdyni, budowę dużej floty morskiej................Jeżeli nie Wiesz, to Ci przypominam, że powojenny plan odbudowy,rozbudowy i przebudowy Kraju nie był autorstwa \"komunistów\" a był przedwojennym planem zespołu prof. Kwiatkowskiego, który miał byc wprowadzony do realizacji w 1939 roku i realizowany przez 15 lat w cyklach trzy letnich. Prof. Kwiatkowski wrócił do Kraju w1945 roku i przekazał ten Plan ówczesnemu Rządowi i przez pewien okres był Pełnomocnikiem Rządu dla jego wprowadzenia.
Wykpiwane i krytykowane dziś Spółdzielnie Produkcyjne, czyli \"Kołchozy\" nie były również wymysłem Związku Radzieckiego
Pierwsza tego rodzaju Spółdzielnia została zorganizowana na przełomie XIX i XX wieku we wsi Lisków pod Koninem i ku Waszemu zaskoczeniu przez tamtejszego proboszcza.
Saul Bellow powiedział, że:
\"Historia bierze każdego na darmową przejażdżkę\".
Więc proponuje korzystanie z tej przejażdżki.
Czy do zdrady należy zaliczyć to, że zdecydowana większość społeczeństwa polskiego, tego zupełnie prostego, tych robotników i chłopów przystąpiło do odbudowy, rozbudowy i przebudowy swojego zniszczonego i zacofanego gospodarczo Kraju.
Czy to nie ci właśnie robotnicy i chłopi stanowili zdecydowana większość zamieszkujących ten Kraj.
Jeżeli ktoś ma zastrzeżenia i uważa, ten kraj za okupowany w latach 1944 do 1990 t odsyłam do wiki........ do Konwencji haskiej.

3 1
ID:42191

poliszynell

~Dziadek:)
Są "ludzie i parapety, krzesła i taborety, klamki i zamki"...
a jeśli Ktoś do zdrady zalicza to "że zdecydowana większość społeczeństwa polskiego, tego zupełnie prostego, tych robotników i chłopów przystąpiło do odbudowy, rozbudowy i przebudowy swojego zniszczonego i zacofanego gospodarczo Kraju." - to ten Ktoś widocznie zawiasem się urodził:)

serdecznie pozdrawiam:)

5 0
ID:42253

Dziadek

Niektóre wspomnienia są zdolne wskrzesić zmarłych. (Elda Van Steen)
Jak zauważyliście w swych artykulikach, udolnie lub mniej udolnie staram się Wam zaprezentować nie tak dawną przeszłoś, widzianą oczyma dziecka a następnie chłopca. Jest to w pewnym sensie realizacja wskazania pani Van Steen. Nie wspominam w nich konkretnych ludzi, którzy byli inicjatorami i realizatorami tych wydarzeń, wydarzeń dla większości z Was już historycznych. Oczywiście w tych wydarzeniach właśnie Ci ludzie byli najważniejsi. Błędem a nawet wykroczeniem jest ocena ich z punktu dzisiejszego widzenia tych wydarzeń. Widzenia, bardzo często celowo zakłamywanego.
Pisząc o tym zdaje sobie sprawę z tego, że dla Was niemożliwe jest wczuć się w atmosferę tamtych czasów: wojny z września 1939 roku, czasów makabrycznej okupacji w mieście Leslau w Kraju Warty najbardziej okrutnym Gau III Rzeszy, i styczeń 1945 rok wyzwolenie od strachu, i radość wszystkich mieszkańców, że przeżyli, że znowu Są i mogą być już razem, i ta radość i ta prawdziwa (nie upolityczniona) ludzka SOLIDARNOŚĆ. Ad rem:
Następnego dnia po wkroczeniu Armii Radzieckiej na środku placu Wolności (w miejscu gdzie stoi pomnik), radziecka jednostka wojskowa (postępująca tuż za oddziałami wyzwalającymi a zbierająca rannych i zbitych urządziła uroczysty pochówek swych kolegów poległych przy wyzwalaniu miasta. W trakcie tego pogrzebu z wieży kościoła ewangelickiego padłu strzały skierowane do tych żołnierzy. Mieszkańcy uczestniczący w tej uroczystości pochowali się w domach, natomiast część żołnierzy otoczyła kościół a a część rozpoczęła poszukiwanie wewnątrz. W pustej trumnie znajdującej się na strychu kościoła, coś się poruszyło, żołnierze nie odkrywając jej oddali do niej kilka serii, okazało się, że w trumnie ukrył się oficer SS który strzelał i prawdopodobnie był to dowódca oddziału ze Słodowa, który nie zdążył uciec z wycofującymi się oddziałami niemieckimi. (LALA miałaś rację, rzeczywiście nie były to własowcy. Byli to Ukraińcy. Oni również daleko nie uciekli. W lesie na Falbance otoczył ich jeden z wkraczających oddziałów radzieckich i po zorientowaniu się kim oni są po prostu ich wytłukli. Nic nie słyszałem o tym incydencie na Starym Rynku o którym wspominasz. Mało prawdopodobne bym o nim nie wiedział, ponieważ miałem już wtedy 12 lat. Mimo, że mieszkałem wtedy na Kokoszce na Słodowskiej to z grupa swych rówieśników włóczyliśmy się po mieście, zawsze tam gdzie się coś działo).
Oto poniżej jeden z tego rodzaju przypadków, którego byłem świadkiem. Dużo czasu spędzaliśmy na dworcu kolejowym. Chyba dla tego, że byliśmy tolerowani a nawet lubieni przez żołnierzy i ich dowódcę kontrolującym i regulującym wojskowe transporty radzieckie. Któregoś dnia kolejarze polscy, kontrolujący tory kolejowe przywieźli drezyną zwłoki młodej kobiety wyrzuconej z wagonu transportu wojskowego. Natychmiast przywieziono ludzi, którzy ten moment widzieli. W międzyczasie cofnięto ten transport już z pod Kutna, ściągnięto na dworzec dwa samochody wypełnione żołnierzami. Po przyjeździe cofniętego transportu otoczono go kordonem żołnierzy, przywiezieni świadkowie wskazali, który to był wagon i ten został otoczony przez oddział stacjonujący na dworcu. Nam kazano zostać w ich Dyżurce ma na dworcu, pod opieka dyżurującego tam żołnierza w tym czasie Komendant dworca przeprowadził dochodzenie i to przy cywilnych ludziach i żołnierzach tam przebywających i kilku żołnierzy z tego wagonu Komendant własnoręcznie zastrzelił. Kobieta okazała się Polka wracającą do domu z robót przymusowych.
W następnych wejściach opiszę pierwsze dni po wyzwoleniu tak jak je zapamiętałem. Pozdrawiam tych, którzy chcą to czytać.

1 0
ID:42355

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA