We Francji od 1 go lipca wzrost zarobku minimalnego o 2 %. A...

We Francji od 1 go lipca wzrost zarobku minimalnego o 2 %. A wiec za godzine pracy obowiazujacy zarobek brutto wynosi 7,40 €, netto 7,37 €. Tydzien pracy wynosi 35 godzin. A w Polsce ? Socjalisci powracaja do emerytury od 60 Lat. A w Polsce ? W budzetowce nie ma nagrod, premii, trzynastek, za staz pracy. Zmniejszono budzet w ministerstwie obrony.
Zwiekszono budzet w ministerstwie oswiaty. Opodatkowano tranzakcje finansowe na gieldzie. Transport publiczny jest w gestii regionu, miasta. Nie ma idiotycznego pociecia transportu kolejowego na spolki. Miasta zainsteresowane sa rozwijaniem transportu zbiorowego a nie likwidowaniem. Mozna jezdzic do trzydziestu kilometrow autobusem, tramwajem i przesiadac sie do woli, nie ma idiotycznych stref. Bilet przez godzine czasu jest wazny na metro, autobus, tramwaj, trolejbus i kosztuje 1,60 € Zaden zachlanny przezes nie rzadzi transportem. To jest wlasnie prawdziwa ochrona srodowiska, nad czym powinien zastanowic sie nasz marszalek wojewodztwa i panowie przy korytku.Wywoz smieci jest w ramach podatku. Jezeli znow spolki beda podwyzszac ceny, Polska bedzie jeszcze brudniejsza, bo ludzi juz nie stac na oplaty.

25 komentarzy

Tomek.L

Zofio, Ado, Oliwio - Wyjeżdżaj więc lub jeżeli już tam jesteś, Naucz się języka i Truj na jakimś miejscowym forum. Poza tym chyba czas do szkoły bo z liczeniem i kojarzeniem faktów słabo np. wyliczenie stawki godzinowej. Poza tym trzeba przestać kłamać bo z emeryturą do 60-ki Francuzi wrócili tylko w niektórych tzw. ciężkich zawodach. Poza tym mam w głębokim poważaniu to, że autobusy za "moje" miejskie pieniądze nie będą woziły ludzi z podmiejskich miejscowości jeżeli ich władze nie chcą się dorzucić. W jakim podatku opłacają Francuzi wywóz śmieci? Jeżeli w katastralnym to dziękuję bardzo, wolę zapłacić miesięcznie kilka złotych. Jedyna teza, z którą się zgodzę to nieszczęsny podział naszej kolei ale za sukces wyborczy najlepiej płaci się posadkami.

3 6
ID:43189

peso

Hmmm, ciekawie o ile wzrosło by w Polsce bezrobocie po wprowadzeniu płacy minimalnej na poziomie 1.500 EUR

3 0
ID:43191

?????

Filozofowie z Bożej łaski jeśli jesteście tacy mądrzy to zaproponujcie pracę za 250Euro miesięcznie Włochowi ,Grekowi ,Irladnczykowi lub Niemcowi ,tylko przy tym musicie uważać na tylną część waszego ciała byście nie poczuli tam kopa od nich za taka obraźliwą i niegodną propozycję .Tacy frajerzy za 250 Euro miesięcznie są jeszcze tylko w Polsce .

3 1
ID:43202

Zofia

@~Tomek.L: Mieszkam we Francji i znam jezyk. Niz klamie i umiem liczyc. Stawka godzinowa podana wyzej jest ustalona prawnie. Od 1go lipca obowiazujace brutto zarobku minimalnego we Francji jest 7,40 , netto 7,37 . Legalny tydzien pracy jest 35 godzin tygodniowo, powyzej placi sie godziny nadliczbowe. Co roku w styczniu jest podwyzszane minimalne wylagrodzenie "SMIC", teraz bylo w lipcu bo jest nowy rzad. Co do komunikacji to szkoda mi Ciebie, ze jestes takim egoista i ograniczonym w perspektywie. Czyzbys byl przy korytku ? Jakims radnym, jezeli tak, to radnym pozal sie boze. Trzeba pomyslec troche o innych. Mam rodzine w Polsce i znajomych i wiem jak ze wszystkim borykaja sie. Informuje dalej : Emerytura od 60 lat po wypracowaniu wszystkich trymestrow. Trzeba byc solidarnym. Dlatego, ze nie ma solidarnosci w Polsce tylko nie tej walesowskiej, rzad robi z ludzmi co chce. To nie wszystko gnac ludzi na sile do kosciola jak bydlo do obory.

3 1
ID:43206

Krystyna

@peso: Bezrobocie już jest maksymalne. Jeżeli ludziom odbiera sie wszystkie pieniadze, niszczy sie popyt i bezrobocie wzrasta. Nie podwyższy sie komsupcji przez windowanie cen. To jest błedna polska logika.

2 2
ID:43207

?????

Tak właśnie wygląda dotrzymywanie obietnic wyborczych we Francji ,a nie tak jak w Polsce kłamanie wyborców i zbrojenie Policji w obawie przed wyborcami -komplet wyposażenia policjanta do walk ulicznych kosztuje ok 20 tysiecy złotych -zobaczcie jak ostatnio jest doposażana nasza Policja w takie zestawy .Dlaczego ? Grozi nam stan wojenny ? Mamy wroga wewnętrznego ? Polecam przykład Włoch najniższe wynagrodzenie SIĘ NIE ZMIENIŁO !!!!!! Obcięto zarobki politykom i najwyżej zarabiajacym ,a nie tak jak w Polsce tym co zarabiają 250Euro miesięcznie .

3 2
ID:43209

Zofia

Tomku, przepraszam, nie wiedzialam, ze Ty nie wyjezdzasz poza miasto autobusem.

1 1
ID:43211

j-23

niedługo to będziemy pracować za michę ryżu
a dla niepokornych jeszcze kijem po krzyżu

4 1
ID:43219

peso

@~Krystyna:
To gratuluję optymizmu bo ja myślę, że jeszcze nie jest maksymalne.
Obecnie to około 13-14% a w latach 2002 -2003 mielismy 20%
Generalnie w okresie 2000-2006 było wyższe niż obecne, więc niestety może być gorzej. Co mnie wcale nie cieszy :-(

@~?????
Posłowie mogą podwyższyć płacę minimalna do poziomu 1.500 Euro tylko ile firm to wytrzyma, będą zwolnienia i zatrudnianie na czarno.
W Hiszpani bezrobocie wynosi około 23% ale wśród młodych ludzi przekracza ono 50%. W Grecjii jest 19% a w Portugalii 15%.
W tych krajach są protesty ale wbrew temu co sugerujesz nie ma tam wojny domowej i ulice nie spływaja krwią, za to znam przypadki Portugalczyków którzy przyjechali do Polski i pracuja za jakieś 300 Euro netto miesięcznie i są zadowoleni, ze mają pracę, zdobywaja doświadczenie zawodowe i nie traktuja tego jako upadlanie się.
Posługuj się z łaski swojej merytorycznymi argumentami a nie demagogicznymi hasłami.
Pozdrawiam

1 3
ID:43226

?????

@peso: Merytorycznym przykładem może być 85 tysiecy złotych kredytu bankowego za własny dach nad głowa jaki ma na garbie mój brat .Wylicz merytorycznie ile lat musiałby pracować u Tuska za 250Eoro miesięcznie by utrzymac rodzinę i spłacić ten kredyt wraz z odsetkami .We Włoszech pracuje za 14Euro na godzinę i- powtarzam- Włosi nie wierzą ,że w Polsce fachowiec (automatyk z 10 letnią praktyką ) może zarabiać 250Euro miesięcznie .Więc nie powtarzaj propagandowych bzdur głoszonych na potrzebę politycznej ideologii .A ilu takich jak mój brat jest w Polsce -możesz to wyliczyć -merytorycznie ?

4 1
ID:43234

peso

@~?????:
Nie powtarzam propagandowych bzdur, wszedłem na stronę Urzędu Statystycznego i stamtąd zaczerpnąłem dane:
http://www.stat.gov.pl/gus/wskazniki_makroekon_PLK_HTML.htm

Mnie nikt nigdy za darmo nic nie dał dlatego nie oglądam się na rząd czy jest on czerwony, czarny, różowy czy zielony.
Sam troszczę się o swoją Rodzinę i o to abym mógł spłacać swoje kredyty. Jak zaciągam kredyt to upewniam się czy stać mnie na jego spłatę.

Sam zatrudniam ludzi i jak bedę musiał im płacić 1.500 Euro miesięcznie to wiekszosć zwolnie i ewentualnie cześć zatrudnie na umowę zlecenie z inną kasę. To samo mówią znajomi prowadzący własne biznesy. To nie propaganda to fakt

Ilu takich jak Twój Brat jest w Polsce? No cóż mamy zapewne około 2 mln ludzi na emigracji (o ile wiem to nie ma jednoznacznych szacunków). Z tego na pewno bardzo dużo z nich zostawiło Rodziny w Polsce i ma tu kredyty. Mój brat też ma kredyt mieszkaniowy który przerósł jego możliwości i własnie rozważa wyjazd zagranicę. Jedziesz tam gdzie jest robota i gdzie lepiej płacą, normalne, nie ma w tym żadnej filozofii.

Mam bardzo dużo krewnych i znajomych którzy pracują za granicąUSA, Holandia, Wielka Brytania, również we Włoszech. Kuzynka wyszła za mąż za Włocha.

Przerabiamy scenariusz jaki kiedyś był w wielu krajach europy, czy taka Irlandia, Norwegia zawsze były bogata, nie kiedyś była tam bieda aż piszczało a ludzie masowo emigrowali za chlebem. Niestety odrabiamy zaległości okresu powojennego kiedy inni się normalnie rozwijali a my .... Ja tamtych czasach zarabiałem 14 USD miesięcznie. Jak to bys ocenił.
Tak więc nie oczekujemy, że w ciągu jednego dnia wszyscy będziemy zarabiac po 2.000 EURO, miesiecznie, jeździć mercami, mieszkac w willach i posyłac dzieci na studia zagranicę.
Takie rzeczy to tylko w ERZE

1 2
ID:43241

Krzysztof

Widzę, że na tym forum wielu ludzi pisze pod różnymi nick-ami z jednego adresu IP. Zofia- proszę o wyjaśnienie jaki obowiązuje we Francji podatek jeżeli godzina brutto to 7.40 a netto to 7.37 Euro.
I ja chyba też jestem egoistą i ograniczonym w perspektywie (cokolwiek by to znaczyło) bo również uważam, że jeżeli autobusy miejskie mają wozić ludzi z okolic to te gminy powinny się dorzucać do kosztów połączeń.

2 1
ID:43242

Zofia

@~Krzysztof: polemiki ciag dalszy. Podatek placi sie od dochodow rocznych wedlug list plac od sumy netto przeznaczonej do opodatkowania. Jak tylko jest podwyzka zarobku to od razu podane jest : najnizszy zarobek brutto, za miesiac i za godzine, ilosc godzin miesiecznie, zarobek netto za miesiac i za godzine. Zarobek ten nazywa sie "SMIC" prosze wejsc na strone francuska i sprawdzic. Chcemy Europy, biezmy modele od tej lepszej strony a nie model zza Oceanu.

2 0
ID:43244

Zofia

Zrobilam blad ortograficzny tym razem zauwazylam, przepraszam bierzmy a nie biezmy.

0 0
ID:43246

Krzysztof

Jednak chyba nie ja jestem "ograniczonym w perspektywie". Pytanie proste: jaka jest stawka podatkowa we Francji jeżeli zarobki brutto przewyższają ( wg. Ciebie Zosiu) zarobki netto o 3 (trzy) eurocenty na godzinę? Dla porównania przykład z Polski, stawka 10 zł podatek 19% - netto na godzinę - 8.10 zł bez innych potrąceń: chorobowych, rentowych itp. Dalej również nie znalazłem nic o emeryturze dla wszystkich po 60 roku życia - o jakie trymestry Ci chodzi? I na koniec - dlaczego Piszesz pod różnymi nick-ami?

2 0
ID:43248

peso

@~Krzysztof:
"I na koniec - dlaczego Piszesz pod różnymi nick-ami?"

Niektórzy na tym portalu stwierdzili, że są to tzw. osobowości mnogie.
Ale to pewnie tylko z złośliwe pomówienia.

1 2
ID:43249

?????

@peso: dlatego właśnie w starej unii wymyślono już dawno coś takiego jak minimum socjalne , a pseudobiznesmeni płacący poniżej tej kwoty swoim pracownikom trafiają tam na cenzurowane , a kontrole tamtejsza inspekcja pracy np. w Niemczech przeprowadza nie tak jak nasz PIP po koleżeńsku (kolesiowsku) > Od początku swojej pracy we Włoszech -od maja br brat był świadkiem 2 kontroli legalności zatrudnienia w firmie gdzie jest zatrudniony . Jak twierdzą Włosi to echo obozów pracy wykrytych w Kampanii kilka lat temu .I to nie pracownik pracujący na czarno jest karany ,ale jego pracodawca do zamknięcia firmy i kary więzienia włącznie .

2 0
ID:43253

LALA20

@ ?????

Dlaczego tak dużo Włochów, z głębokiego południa kraju + Sycylia, pracuje w
Bundes?.
Całym południem Italii, z rynkiem pracy włącznie rządzą nie przejednani
wyznawcy kultu Matki Boskiej, czyli................................. .

Znam temat z pierwszej ręki.

0 0
ID:43289

LALA20

@ ?????

Witam.
Nie odpowiedziałeś.

0 0
ID:43300

peso

@~LALA20:
Trochę go rozumiem, że nie odpowiedział, w końcu ile można wałkowac ten temat a ten wątek i tak za chwilę odejdzie do "archiwum"

0 0
ID:43319

?????

@~LALA20: Jeśli znasz temat od podszewki to wiesz jak postrzegani są ,,tedeski'' przez mieszkanców południa Włoch i wiesz dlaczego mieszkańcy północnych częsci Italii określają mieszkańców południa (od Rzymu w dół) jako ,,tutti negri '' .Reszta to tylko skutek takiego podziału(wyjazdy do Niemiec rownież) . W biednej rolniczej Kampanii i Kalabrii fachowcy techniczni są na wagę złota dlatego brat w czasie wakacji może tyle tam zarobić zastepując inżynierów bo dla nich ,,primo wakanze, dopo lavora '', a nie jak tak jak nam sterowana ,głupia madialna propaganda przedstawia grecki i włoski kryzys jak totalne bankructwo .A wyznawcy kultu są i na południu i na pólnocy Włoch i nikt tam ich z tego powodu nie prześladuje ,nie mówiąc ile stacji wyznaniowych nadaje we Włoszech (często bez koncesji) nie budząc niczyjej agresji tak jak to ma miejsce w państwie prawa Polską zwanym -ciao ...

0 0
ID:43324

LALA20

@ ?????

Czyli kto?.
Myślę że uzyskam trafną odpowiedż.

0 0
ID:43343

LALA20

@ ?????

Dziękuję.
Nie do końca mnie zrozumiałeś.
Pisząc, wyznawcy kultu, chodziło mi o mafię.

0 0
ID:43346

?????

@~LALA20: Jeśli znasz temat od podszewki to wiesz jak na południu Italii określana potocznie jest mafia i raczej to określenie z Matka Boską nie ma wiele wspólnego ,więc o jakie zrozumienie ci chodzi ,to raczej ty możesz powiedzieć ,,none kapito ''

0 0
ID:43371

LALA20

@ ?????
Rozmowy moje toczyły się z Sycylijczykami, co nie co wiem. Jednak zauważam że jesteś " obtrzaskany " w temacie włoskim.
Pozdrawiam.

0 0
ID:43394

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA