Feliks "Krwawy" Dzierżyński byłby dumny ze swojego pomiotu...

Feliks "Krwawy" Dzierżyński byłby dumny ze swojego pomiotu w postaci skrzywionego intelektualnie przeszłego, obecnego i przyszłego rządu. Dla ministra finansów odejrzani są wszyscy tylko należy ich złapać. Należy zatem śledzić, inwigilować, podglądać, namierzać i udupić.
Ministerstwo finansów opracowało listę najbardziej podejrzanych osób które mogą ukrywać dochody:
- osoby kupujące nieruchomości o znacznej wartości na terenie całego kraju, a także poza granicami Polski
- osoby kupujące rzeczy ruchome o znacznej wartości oraz luksusowe usługi (np. wycieczki zagraniczne)
- osoby kupujące dobra luksusowe: jachty, łodzie motorowe, drogie samochody, samoloty, drogi sprzęt elektroniczny, antyki, dzieła sztuki, wyroby jubilerskie, wyposażenie wnętrz itp.
- inwestorzy giełdowi
- osoby posiadające znaczne lokaty bankowe oraz posiadające rachunki w wielu bankach
- osoby kupujące znaczne ilości udziałów lub akcji w spółkach prawa handlowego
- właściciele nowo powstałych firm, ze szczególnym uwzględnieniem osób młodych - w kręgu zainteresowania znajdują się osoby likwidujące firmy po krótkim okresie ich działania, a następnie zakładające nowe podmioty działające w tej samej lub pokrewnej branży
- przedsiębiorcy stale ponoszący stratę z prowadzonej działalności gospodarczej lub wykazujący bardzo niskie dochody, a jednocześnie nabywający mienie znacznej wartości
- osoby niedeklarujące żadnych dochodów, a ponoszące znaczne wydatki
- osoby młode, nabywające nieruchomości oraz inne dobra ruchome o znacznej wartości
- darczyńcy i pożyczkodawcy znacznych wartości
- uczestnicy fikcyjnych transakcji (tzw. słupy) oraz osoby firmujące cudzą działalność gospodarczą
- przedstawiciele określonych grup zawodowych, tzw. wolnego zawodu (np. lekarze, prawnicy, ekonomiści, inżynierowie, architekci, geodeci, rzecznicy patentowi, tłumacze, księgowi)
- osoby wpłacające kaucje sądowe o znacznej wartości
- urzędnicy administracji publicznej i samorządowej podejrzani o działania korupcyjne lub postrzegane jako niewspółmiernie majętne w porównaniu z ich oficjalnym wynagrodzeniem
- osoby mające dostęp do informacji finansowych, które mogą być przedmiotem zainteresowania innych podmiotów, np. członkowie zarządu spółek z udziałem Skarbu Państwa oraz spółek komunalnych, menadżerowie, dyrektorzy przedsiębiorstw
- prezesi spółdzielni mieszkaniowych, członkowie komisji przetargowych lub inne osoby mające bezpośredni wpływ na wyniki przetargów
- członkowie zarządów i rad nadzorczych spółek handlowych zarejestrowanych w tzw. rajach podatkowych oraz osoby współdziałające z tymi firmami
- osoby zaniżające przychody z działalności gospodarczej, nieposiadające kas fiskalnych, w tym w szczególności działające w handlu na bazarach oraz osoby świadczące usługi dla ludności, tj. budowlane, gastronomiczne, przewozowe, związane z kulturą fizyczną itp.

13 komentarzy

amityr

Kupiłem kilogram złota i zakopałem na działce o powierzchni 2ha. Ugór,korzenie, zielsko itd. Ciekawe czy znajdą?

2 0
ID:43625

LALA20

Felek nawet nie podejrzewał, że bród zainicjowany będzie tak długo trwał.
W tym czasie był zajęty kopulowaniem z Nadieżdą Krupską. Małżonek w tym czasie
przebywał w Poroninie.

1 0
ID:43631

Ada

Ale o klerze zapomnieli. Kiedy w koncu kosciol bedzie placil podatki ? Kij ma dwa konce Ta ustawa moze uderzyc rowniez tych, ktorzy ja zaprojektowali.

2 1
ID:43639

zbuntowany_kaloryfer

Od pewnego czasu rozważam wybycie z Polski i Unii. Irytują mnie te zakazy, nakazy i normy. UE przestaje być miejscem dla ludzi kochających wolność i ... niepokornych.
Na pierwszy ogień biorę Indie. Następnie niektóre kraje afrykańskie. Tam nie ma chorych akcyz, niezliczonych podatków i innego ścierwa! Chcesz zarabiać i działać - droga wolna! Jest kawałek miejsca nad rzeką? To biorę. I won z sanepidem, skarbówką, zusem.

1 0
ID:43652

ozon

....że nie wspomnę o CBA ,CBS i innych cholerach. Niech żyje wolność ,wolność i swoboda....oj pewien emigrant do upojenia słuchał tychże piosneczek i tak mi się nasunęło. Kicz nie kicz ale pasuje jak ulał!

0 0
ID:43663

dzonny_killer

ciekawe co na to nasza czerwona pseudoelita? jak się wszystko wyda, to... :p

3 0
ID:43665

Zibi.

@zbuntowany_kaloryfer: Proponuję Wenezuele, Panamę lub coś w środku Ameryki. Tanie nieruchomosci nie mówiąc o życiu, brak lambrii jak w Indiach i dziewczyny ładne i można mieć kilka w obejściu ;-) I generalnie białego człowieka uważają za coś boskiego....

2 2
ID:43684

LALA20

Ale w Wenezueli rządzi Hugo Chaves, niedobrze, Panama niestabilna. Szkoda
że nie ma już Rodezji, był to raj dla białego człowieka.
A może cofnąć się w czasie, i zostać wolnym i najszczęśliwszym człowiekiem na
Świecie, czyli traperem amerykańskim?.

2 2
ID:43688

rollnick

Zgadzam się ze Zbuntowanym kaloryferem, trzeba uciekać z Unii.
Akurat dzisiaj przypadkowo trafiłem na związany z tym tematem filmik:

Można też zrobić tak jak Cejrowski, poszukać sobie innego obywatelstwa, a polskiego się zrzec.

1 0
ID:43702

LALA20

@ rollnick
Kiedyś ten miał u mnie plusa, teraz już nie. Z dużym lekceważeniem wyraża się o tubylcach, a tego nie lubię. W jednym z telewizyjnych programów publicystycznych, bardzo lekceważąco, wręcz ordynarnie wyrażał się o ludziach nie wierzących a biorących udział w tym programie. Bronił jak lew, jedynej " słusznej ".
W sumie nie tak dawno, w Gdyni, w jednym z lokali na Skwerze Kościuszki, promował swoją książkę. Został wyśmiany i wygwizdany.

0 0
ID:43717

rollnick

LALA20:
Został wyśmiany? Chyba przez gejów.
Wstawiając ten filmik nie miałem na celu prowadzenia dyskusji o Cejrowskim, lecz o tym co on tutaj powiedział.

0 0
ID:43752

poliszynell

@LALA:) stary dowcip z lat '60 :
Na ogłoszony konkurs na obraz "Lenin w Poroninie" wpłynęły liczne prace: Lenin na turni, Lenin z fajeczką góralską, Lenin zadumany... Wreszcie zjawia się malarz z wielkim obrazem utrzymanym w ciemnych barwach, na którym na łóżku leży rozmamłana dziwka, a obok ubiera się ponury drab.
- Dokąd? pytają malarza
- Ja? Na konkurs "Lenin w Poroninie"
- A ten obraz...Co to ma znaczyć?
- Ta kobieta to Nadieżda Krupska
- A mężczyzna?
- To Feliks Dzierżyński!
- A gdzie Lenin? - W Poroninie... :)

1 0
ID:43754

rollnick

Tutaj więcej się wypowiada na ten temat.

0 0
ID:43769

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA