Kościelna bieda, a może mafiosi? Tak wyglądają prawdziwi...

Kościelna bieda, a może mafiosi? Tak wyglądają prawdziwi katolicy - http://prawdziwikatolicy.blogspot.com/2012/03/legalna-mafia-2-samochody.html

15 komentarzy

rollnick

Najprawdziwsi katolicy, to ci, którzy siedzą godzinami przed telewizorem, spijają przy tym litry piwa, olewają swoją rodzinę i zawsze mają dużo do powiedzenia na temat księży, bo im zazdroszczą ich samochodów.
Idź do księdza i powiedz mu, że ma za drogi samochód. Powiedz, że to cię gorszy. Dlaczego tego nie zrobisz?

2 1
ID:43776

ozon

No i po co była ta męczeńska śmierć Jezusa?

2 3
ID:43781

?????

Może ktoś przypmni jak to było z tym wielbładem i uchem igielnym -chodzi o błogosławionych ubogich .

1 0
ID:43790

poliszynell

@????? "Łatwiej jest wielbłądowi przejść przez ucho igielne niż bogatemu wejść do królestwa niebieskiego" ciekawe czy o. Rydzyk sprzeda wszystko co ma i rozda ubogim czy może spróbuje robić za wielbłąda?
o.Rydzyk: "Ciesz, się, że ksiądz jeździ "trochę" lepszym samochodem. Bo jest bezpieczniej." /heh!/
pozdrawiam

4 1
ID:43812

rollnick

@~poliszynell:
A co takiego ma o. Rydzyk, że uważasz go za bogatego?

1 3
ID:43832

poliszynell

@rollnick:
Nie będę pisał, że ma Radio Maryja, ponieważ właścicielem radia i posiadaczem koncesji jest zakon redemptorystów. Natomiast prywatnie o. Rydzyk jest założycielem Fundacji "Lux Veritatis", której jednocześnie jest prezesem:
http://www.krs-online.com.pl/fundacja-lux-veritatis-krs-133038.html
to samo z Fundacją Nasza Przyszłość:
http://www.krs-online.com.pl/fundacja-nasza-przyszlosc-krs-86691.html
pozdrawiam:)

1 1
ID:43854

LALA20

Plus ogromne stado " potłuczonych owieczek " .
Wielu australijskich farmerów nie posiada tylu owiec.

0 1
ID:43861

rollnick

@~poliszynell:
To, że jest założycielem i prezesem tych fundacji, nie znaczy, że jest bogaty.
Niczego nie udowodniłeś kolego :)
Pamiętaj, że jest zakonnikiem i obowiązują go zakonne reguły. Gdyby przez przełożonych został odwołany z tych funkcji i gdzieś przeniesiony, to nie może zabrać ze sobą majątku fundacji, która i tak przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji została uznana za zbyt ubogą, aby mogła otrzymać koncesję na nadawanie cyfrowe.
Pozdrawiam również.

0 1
ID:43865

LALA20

Do powyższego :
gdyby nawet dodano owce hodowane przez Indian Navajo, na południowym
zachodzie Stanów.

0 1
ID:43868

LALA20

@ rollnick

Tak, masz rację, Twój umiłowany, ojciec dyrektor, przenosząc się na drugi
świat, nic nie może ze sobą zabrać, bo na ten Świat nic ze sobą nie przyniósł.

0 1
ID:43883

poliszynell

@rollnick: KRRiT nie uznała majątku Lux Veritatis za ubogi, KRRiT odmowę koncesji uzasadniała brakiem stosownych dokumentów na środki pieniężne, "pożyczkę", które wpłynęły na konto fundacji od redemptorystów.
Majątek fundacji wcale nie jest ubogi o czym mówią sami redemptoryści: /artykuł oraz film pod artykułem od min 01:05 :

http://www.satelitarne.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=2903:majtek-fundacji-o-rydzyka-to-90-milionow-z-lux-veritatis-walczy-o-miejsce-na-multipleksie-video&catid=39:inne&Itemid=86

Redemptorysta Rydzyk, jako zakonnik, jest zgodnie z regułą, biedny jak mysz kościelna. Żyje z okruchów emeryckich stołów i sponsorów, dlatego też sprytnie ojciec wykombinował: biedny zakonnik prezesem fundacji /zarządzającym jej majątkiem/ lub inaczej: ubogi fundator z bogatą fundacją /heh!/

pozdrawiam:)

1 1
ID:43890

rollnick

@~poliszynell:
Mam rozumieć, że według ciebie każdy, kto zarządza dużym majątkiem, który do niego nie należy jest bogaty. Można i tak.
Pojęcie bogactwa jest bardzo względne.
Jestem przekonany, że Jezus napiętnował innego rodzaju bogactwo. Tutaj zgromadzony majątek fundacji służy tym, którzy tę fundację wpierają, czyli pieniądze te nie są przywłaszczane lecz wykorzystywane zgodnie z intencją ofiarodawców. Więc o co wam tak naprawdę chodzi? Macie jakiś problem? Gdyby państwo w podobny sposób zarządzało naszymi pieniędzmi, czyli zgodnie z przeznaczeniem, to bylibyśmy szczęśliwym krajem.
Z pieniędzy, które często są przedmiotem chciwości można też uczynić dobry pożytek.
Skoro już posługujecie się cytatami z Biblii, to ja też coś zacytuję:
"Ja też wam powiadam: Pozyskujcie sobie przyjaciół niegodziwą mamoną, aby gdy /wszystko/ się skończy, przyjęto was do wiecznych przybytków".
(Ew. Łukasza 16:9, Biblia Tysiąclecia)

0 1
ID:43898

poliszynell

~rollnick:
Pominąłeś całą przypowieść o bogatym i jego rządcy i dlatego też ktoś może zinterpretować cytat jako pochwałę i zachętę do korupcji.:) Cytat ten odnosi się do zupełnie innego tematu i nie ma nic wspólnego z majątkami fundacji i ich przeznaczeniem.

serdecznie pozdrawiam, miłej niedzieli życzę Tobie i pozostałym forumowiczom

0 0
ID:43927

rollnick

@~poliszynell:
Wg. mnie nie ma podstaw, by ten wyrwany wprawdzie z kontekstu cytat interpretować jako zachętę do korupcji, gdyż każdy narodzony z Ducha chrześcijanin wie, że aby zostać przyjętym do wiecznych przybytków należy kierować się miłością w każdej relacji z ludźmi. A przypomnę, że słowa te nie są kierowane do wszystkich, lecz do uczniów Jezusa. Ci, którzy Biblię traktują jedynie w sposób literalny (jak np. faryzeusze) mogą te i inne słowa potraktować egoistycznie. Dla mnie ten fragment jest bardzo prosty. Chodzi o to abym w taki sposób zarządzał pieniędzmi, by służyły nie tylko mi, lecz także innym pamiętając, że kiedyś każdy z nas usłyszy słowa: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili".
Ta przypowieść o nieuczciwym zarządcy jest kierowana do wierzących w celu zachęty do poprawy stosunków między sobą. "Bo synowie tego świata roztropniejsi są w stosunkach z ludźmi podobnymi sobie niż synowie światłości". (Łk 16,8)
Jak synowie świata w zarządzaniu mamoną w nieuczciwy sposób potrafią sobie zjednywać przyjaciół dla doczesnych korzyści, tak synowie światłości posługując się mamoną w uczciwy sposób powinni pozyskiwać sobie przyjaciół dla korzyści wiecznych.
Myślę, że każde dzieło ewangelizacji jest dobre, a czy osoby za tym stojące kierowały uczciwymi motywami, to nie nam o tym sądzić. Każdy zda kiedyś sprawę przed Bogiem osobiście. A w sądzeniu trzeba uważać, bo jest też napisane: 'Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą; i taką miarą, jaką wy mierzycie, wam odmierzą", oraz "Przeto nie sądźcie przedwcześnie, dopóki nie przyjdzie Pan, który rozjaśni to, co w ciemnościach ukryte, i ujawni zamiary serc. Wtedy każdy otrzyma od Boga pochwałę". To tyle z moich niedzielnych rozważań ;)
Pozdrawiam.

0 0
ID:43948

poliszynell

@rollnick:

"Dla mnie ten fragment jest bardzo prosty. Chodzi o to abym w taki sposób zarządzał pieniędzmi, by służyły nie tylko mi, lecz także innym"

Przypowieść wcale nie mówi o sposobie zarządzania pieniędzmi /fałszywą mamoną/ tak by służyły innym. W tamtych czasach rządca nie był opłacany przez swego pana. Rządca miał prawo udzielać pożyczek z dóbr swego pana, a ponieważ nie był opłacany, rekompensował to sobie zawyżając pożyczki, taki był zwyczaj. Inaczej mówiąc biedny pożyczał od bogatego 80 korcy pszenicy a rządca żądał zwrotu na rzecz swego pana 100 korcy pszenicy, 20 korcy różnicy stanowiło wynagrodzenie rządcy.
"A ty ile jesteś winien? Ten odrzekł: Sto korcy pszenicy. Mówi mu: Weź swoje zobowiązanie i napisz: osiemdziesiąt". - Czyli rządca rezygnował ze swego zysku i w ten sposób zaczął pozyskiwał przyjaciół.

A jak wygląda ewangelizacja według o. Rydzyka w R M:
"Mniej dzwońcie, więcej płaćcie. A jak już dzwonicie, to mówcie krótko i na temat. Bez tylu lamentacji! Skracajcie się nawet po modlitwie przez telefon: krótko, imię i miasto, skąd jesteście, a nie głosić elaboratów. Zaoszczędzone na rozmowach pieniądze wpłacajcie na nasze konto"

pozdrawiam

0 0
ID:43971

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA