Jak zadłużano Polskę od roku 2001. rok 2001 - 284 mld PLN...

Jak zadłużano Polskę od roku 2001. rok 2001 - 284 mld PLN 2002 - 328 2003 - 379 2004 - 403 2005 - 440 2006 - 479 2007 - 502 2008 - 570 2009 - 631 2010-780 2011- 910 obecnie już 1000 czyli BILION PLN. A teraz zadłużenie w przeliczeniu na rządy. Jerzy Buzek - wzrost długu o 96mld PLN Leszek Miller - 81 Marek Belka - 82 Kazimierz M+Jarosław K - 60 a nasz geniusz ekonomiczny Donald Tusk - ponad 500 mld PLN i suma gwałtownie rośnie- łapiemy się już na POstęp geometryczny!. Polska gospodarka jako tako się rozwijała w czasie kryzysu dzięki popytowi wewnętrznemu który wzrósł po obniżce podatków wprowadzonych przez rząd PIS-uchwalonych w nowym sejmie, w wyniku wykorzystywania środków unijnych których plan wydatków również opracował rząd PiS oraz dewaluacji złotego- np. zamiast importować wieprzowinę z Danii zaczęliśmy ją znów sprzedawać, podobnie meble, podobnie wiele innych towarów. Za PISu wykorzystanie środków unijnych wynosiło 90% za PO ledwo 60%. Wpływ środków unijnych na wielkość PKB w czasie kryzysu wynosił około 7%. Gdybyśmy wchodzili do euro w 2012 jak chciał rudy geniusz i wielki mąż stanu mielibyśmy plajtę PKB na POziomie 10%- vide Łotwa, Słowacja. Gdy odejmiemy te czynniki nie bylibyśmy zieloną wyspą tylko Grecją do kwadratu. Gdy PIS przejmowało władzę bezrobocie wynosiło 17,8% gdy oddawało wynosiło 11,2%. Obecnie po 5 latach rządów PO wynosi 13% i rośnie. wśród młodych 40% a z tej pracującej reszty 60% dyga na terminówkach bez żadnej szansy na jakikolwiek kredyt, no chyba że w Providencie!

20 komentarzy

?????

Jak możesz rudemu tak psuć statystykę , to niepatriotyczne , naród chćby z gołymi du.... powinien stać murem za swoim premierem choćby ten miał sprzedać ostatnie głupie majtki ostaniego głupiego wyborcy a pieniądze ulokować w Amber Gold - tego wymaga interes partyjny . Wstydź się moherku zrób samokrytykę i powieś sobie na ścianie w sypialni portret rudego, albo strażaka -w ramach pokuty .

13 13
ID:44976

Baba jaga

To przecież nasze światłe lemingowe społeczeństo,zindoktrynowane przez gw,tvn i inne "całkowicie polskie media," wybrało sobie POpaprańców"aby żyło się im lepiej.Ciekawi mnie,gidzie są dzisiaj i co robią ci,którzy przed wyborami w 2007 "zabierali babci dowód"Czy naprawdę wszystkim im żyję się dobrze?Myślę ,że większość z nich teraz jest na bezrobociu lub wyjechała za granicę lub pracuje za grosze na umowach śmieciowych.A do 67 lat pracy jeszcze mają daleko.

13 12
ID:44979

george best

Przypomnij sobie jak gierek zadłużał Polskę .I nie porównuj Polski do krajów Euro bo w Polsce to tylko zacofanie spowodowane komuną .Kościół też dokłada swoje fantazje i doktryny.A ludzie tylko by brali.Trzeba było sie uczyć a nie narzekać i czekać aby ktoś dał.

13 14
ID:44981

cichyobserwator

Jakiś ty mądry - potrafisz już jak wielu malkontentów na tym forum zrobić kopiuj - wklej - ale wypadałoby chyba zaznaczyć skąd to wziąłeś.
http://wiadomosci.wp.pl/oid,29898726,opage,3,wid,13161306,mopinia.html?ticaid=1f1ed
Napisał to niejaki ~wert [2011-02-23 16:16] półtora roku temu a ty teraz to odkryłeś ? I pewnie sprawdziłeś wszystkie dane , że są zgodne z prawdą ?
Otóż nie są ale szkoda mi czasu na takie wpisy bo tacy jak wy i tak ich nie sprawdzą.

9 11
ID:44984

Moher

Czytaj chłopie, bo nie długo zaczniesz z dyktafonem biegać, jak redaktorzyna TVNieprawdy Knapik . Skąd wiesz, że to jest ta sama osoba, tylko zmienia nick.Jestem głęboko przekonany że sen z oczu nie spędza ci ten komentarz.Jeśli będziesz miał problem ze snem ,weź APAP noc

7 3
ID:44986

Oczytany

~cichyobserwator, brawo za wychwycenie plagiatu :).....A reszta niech czyta bzdury i powiela..powiela...Co nie znaczy, że nie mają racji..

4 4
ID:44989

Koalicja Moherowa

@~Oczytany:To są fakty i ty razem z ~cichymobserwatorem, macie wielki problem ze zrozumieniem danych podanych przez ~mohera. Platforma Obywatelska (partia Mira Rycha i Zbycha) zadłużyła wszystkich Polaków na ogromną kwotę.Jeśli jest to plagiat Podajcie to do Prokuratury,

4 2
ID:45002

NEGOCJATOR...

tusk podobnie jak łukaszenko wykończy rodaków ! nic nie potrafi tylko dokręca śrubę biedocie i robi z nas dziadów ! nic dodać nic ująć ! aaaa i jeszcze bedziemy jak te dziady czekać do śmierci na emeryturę 300 zł jak dożyjemy 67 lat !

3 0
ID:45004

?????

@~cichyobserwator: Tobie zawsze,, szkoda czasu '' na wpisy które godzą w bratyersko -nagrodowo- śmietankowy sojusz PO-PSL choćby nawet emerytury polaków zależały od prywatnej inicjatywy Tusków-Amber Gold (jak to nazywa gdańska ulica) .W normalnym kraju taki układ skończyłby się dla nich na bruku . Podcinaj gałąź dalej już niewiele zostało byś się obudził na -niedomówienie .

5 2
ID:45006

cichyobserwator

@~?????: Mojej rodziny połowa mieszka w Gdańsku więc mi nie pitol co mówi gdańska ulica , sam też tam często bywam i jedno wiem - gdanska ulica nabija się z takich mądrali którzy wypisują bzdury dla takich malkontenckich dyletantów jak wielu na tym forum .To to samo jakbyś stwierdził co ludzie myślą we Włocławku po twoich wpisach na tym forum a prawda jest taka - kto naiwny łyka te twoje cyferki , insynuacje i obrazliwe epitety ale kto choc chwile pomyśli potrafi policzyć , sprawdzić - pokiwa głową z politowaniem.I dlatego szkoda mi czasu dla tych pierwszych ( bo oni wiedzą swoje i fakty ich nie obchodzą ) a ci drudzy mają swój rozum i im faktów tłumaczyć nie trzeba.
Ale na prostowanie twoich wpisów z błędami możesz na mnie w dalszym ciągu liczyć.

2 5
ID:45028

pietreq

@cichyobserwator, mi również nie za bardzo odpowiadają wpisy antydziałkowca ale muszę mu przyznać rację z tym, że bronisz obecnej władzy jak niepodległości. Jest to ewidentne. Nie potrafię zrozumieć Twojej postawy. Dlaczego tak robisz? Wydajesz się być być zbyt inteligentnym człowiekiem, aby nie dostrzegać tego, że obecny rząd jest chyba najgorszym od 1989 roku. Czy możesz podać przyczynę Twojej postawy?

3 0
ID:45038

Koalicja Moherowa

@~cichyobserwator: Załóż radę starszych i mądrzejszych- a ty zostań głównym mędrcem na wzór Wałęsy, twój ziomek jest godnym" mędrcem" aby czerpać z niego wzory do naśladowania.

2 2
ID:45039

?????

@~pietreq: cichy to typowy przykład sekretarza partyjnego z ubiegłej epoki ,dopiero jakby go ktoś przymusił do zjedzenia ,,letygimancji'' partynej to może by zaskoczył ,ze coś jest na rzeczy .Więc nie licz na jego obiektywizm .Mam nadzieje że kiedyś wejdą w Polsce do prawa wyborczego okregi jednomandatowe na wzór skandynawski .Wtedy chciałbym zobaczyć wpisy cichego szpiega z krainy deszczowców na temat takch szmaciarzy jak obecna kilka PO-PSL -karramba....

2 1
ID:45044

Johan

@~cichyobserwator: A co słychać na ranczo Tuskowyje,masz kontakty z Gdańkiem podziel się wiedzą

3 1
ID:45051

?????

@~cichyobserwator: Srutututu majtki z drutu -niech żyje i rozkwita tuskomatolska rzeczpospolita - jedyna nieomylna formacja na ,,zielonej wyspie ' -teraz dobrze ? chyba tak bo po linii partyjnej ...i w duchu wystąpień idola same konkrety i sama prawda co cichy ?

3 1
ID:45052

ozon

Bełkot "pytajnika" to i tak mały pikuś przy bełkocie PiSowców chorych i to nie z urojenia . PiS może mieć apetyt na władze ale konsumować jej nie będzie. Spoko.Takie wpisy o "prawdzie" jakie serwuje "pytajnik" to dobre dla tych z "małą maturą" .

1 2
ID:45054

cichyobserwator

@~pietreq: Po prostu nikt nie wypisuje większych bzdur niż dawny anty i obecny ?? i dlatego go poprawiam . Zauważ - od kilku dni wypisuje że mamy 8,5 mld długu - i co pasuje ci ta cyfra ? A to bzdura totalna - choc tym razem zaniża .
A co do mojej postawy - to wkurza mnie taka nawalanka w czambuł wszystkiego co u nas a zupełne olewanie co dzieje się wokół nas na świecie i co ma wpływ i na nas. Przeczytaj ostatni wpis ??? - ka - ,,szmaciarzy jak obecna kilka PO-PSL -karramba...." a chwile prędzej używa słowa ,, obiektywizm " - i dlatego takich trzeba tępić bo jeżeli ktoś nie szanuje innych a sam jest nikim to tak trzeba go traktować.
Albo pisze : ,,Mam nadzieje że kiedyś wejdą w Polsce do prawa wyborczego okregi jednomandatowe na wzór skandynawski " a nieuk gdyby sprawdził to by wiedział ,że u nich stosuje się przelicznik Sainte-Lague, dającego większy wpływ mniejszym partiom . I właśnie dlatego pisze żeby wykluczyc te jego bzdury .
Wystarczające powody ?

2 3
ID:45056

Moher

@~ozon: co z twoją onaną zapewne robisz to jeszcze?Sadząc po twoim wpisie, to robisz to z większym zapałem stąd takie majaczenie na portalu.

2 1
ID:45058

łun

http://www.aferyprawa.eu/Polityka/800-miliardow-bilion-trzy-biliony-rozne-kwoty-padaja-gdy-mowa-o-zadluzeniu-polskiego-panstwa-z-cyklu-afery-Tuskolandii

i wszytsko na ten temat, poczytajcie biedne lemingi, ale wy pewnie wiecie lepiej i tak, bo w tefauenie mówili... :?

2 1
ID:45059

?????

@~łun: cichy i jego drużyna czytają selektywnie , artykuły i informacje nieprzychylne rudemu cudotworcy omijają lojaność to podstawa tej formacji .

2 2
ID:45072

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA