Może właśnie te wydarszenia z przed 73 lat wyglądały tak...

Może właśnie te wydarszenia z przed 73 lat wyglądały tak jak poniżej przedstawiam.
Mój komentarz oparty jest tylko i wyłacznie na informacjach z wiki przedstawionych z innego puntu widzenia.
Chciałem Wam pokazać jak można manipulować wydarzeniami historycznymi:

Jestem przekonany, że związku z 73 rocznicą wkroczeniem w dniu 17 września 1939 roku wojsk radzieckich na tereny ówczesnej Polski rozpocznie się u nas w kraju IPN-owsko prawicowe przekłamywanie tego wydarzenia.

Przekłamywania o których Herbert Marshall McLuhan mówił, że:

„Obalamy historie nie dlatego, że się jej wypieramy , ale dlatego, że staje się ona teraźniejszością”..

Przecież szczególnie historycy jak i przywódcy państwowi powinni wszelkie przeszłe wydarzenia oceniać biorąc pod uwagę ówczesne okoliczności społeczne, polityczne, ekonomiczne, militarne, włącznie z charakterystyką psychologiczną twórców tych wydarzeń..

Pozwólcie , że na zakończenie tego wstępu zacytuje sentencje, która realizują nasi polscy pseudo historycy i politykierzy:

„Z historii narodów możemy się nauczyć, że narody niczego nie nauczyły się z historii”.

(Georg Wilhelm Friedrich Hegel)

Jak pamiętacie II wojna światowa, na terenie Europejskim trwała od 01.09.1939 do 08.05.1945 roku, natomiast na terenie świata do 02.09.1945 roku.

Uczestniczyło w niej 1,7 mld ludzi w tym 110 mln żołnierzy. Zginęło około 70 mln.

Praktycznie dla Związku Radzieckiego wojna rozpoczęła się 22 czerwca 1941 roku od ataku wojsk hitlerowskich , dla USA od 07 grudnia 1941 od ataku wojsk japońskich na bazę amerykańską.

Z przestrzeni czasu, oraz wydarzeń politycznych jak również militarnych wynikało, że II wojna była nieunikniona.

Zwróćcie uprzejmie uwagę na szybko narastający w tym czasie nacjonalizm i imperializm szczególnie w: Niemczech, Włochach, Japonii, Hiszpanii a nawet Wielkiej Brytanii. Wiecie co te państwa łączyło: kolonializm

Teraz już Wiecie dlaczego Wielka Brytania największe mocarstwo kolonialne, dążyło kosztem innych państw do podpisania w październiku 1938 roku słynny układ monachijski.

Wtedy to właśnie minister spraw zagranicznych Wielkiej Brytanii wygłosił słynne stwierdzenie o wygraniu przez Wielka Brytanię pokoju światowego.

Nie należy zapominać o tym, że Polska miała podpisany z Francja i Wielką Brytania pakt o wzajemnej pomocy z którego jasno wynikało, że w ciągu 14 dni od zaatakowaniu Polski wojska francuskie i brytyjskie rozpoczną militarne działania przeciwko agresorowi.

W jaki sposób ci nasi dwaj sojusznicy wywiązali się ze swych zobowiązań:

1.3 września 1030 roku wypowiedzieli Niemcom wojnę.

2.12 września 1039 roku Rada Najwyższa Sprzymierzonych czyli Wielkiej Brytanii i Francji postanowiły nie udzielać Polsce pomocy militarnej.

3. 17 września 1939 roku na zapytanie rządu rumuńskiego, rząd francuski nie sprzeciwił się internowaniu rządu polskiego.

Na zakończenie musze Państwu przypomnieć, że jakby nie oceniać Stalina to trzeba mu przyznać, że potrafił być przewidywalny i nie działał pochopnie:

>przewidział lub wiedział, że Niemcy hitlerowskie dążą do agresywnego rozszerzenia swej powierzchni ja również rozszerzenia swej władzy. Stalin usiłował zapewnić sobie udział w pokonaniu III Rzeszy.

Proszę zwrócić uwagę, że słynny pakt Ribbentrop – Mołotow został podpisany dopiero 23 sierpnia 1939 roku

A więc na tydzień przed napadem hitlerowców.

>zgodnie z porozumieniem atak wojsk hitlerowskich i radzieckich miał nastąpić jednocześnie.

Dlaczego więc Stalin wstrzymał atak wojsk radzieckich do 17 września ?.

Czekał na reakcję Wielkiej Brytanii i Francji. Reakcji, której nie było ani w stosunku do Narodu polskiego, ani do walczącej armii polskiej, ani internowanych za zgoda Francji władz RP

14 komentarzy

radio Erewań

Mogliśmy się dogadać z Niemcami ruszyć na ruskich a później się wycofać z układów i tyle. Bylibyśmy cali więksi i nie wymordowaliby nas tylu no i nie byłoby u nas komunizmu oraz gazety wybiorczej!

5 6
ID:45355

LALA20

@ radio Erewań

Jaki rozum, taka mowa.

@ Dziadek

Dziadku, wybacz tej osobie.

3 5
ID:45357

peso

Taka mieszanina faktów i osobistych opinii, do których oczywiście każdy ma prawo.

Umknęło Ci, że my wkroczylismy na Zaolzie idąc ręka w rękę z Hitlerem przy zajmowaniu Czechosłowacji.

6 2
ID:45362

LALA20

@ Dziadek

Witam Cię bardzo serdecznie.
Jak zwykle, Twoje wpisy czytam z dużą przyjemnością.

Ówczesny minister MSZ Józef Beck powiedział :
" My nie znamy pojęcia słowa Pokój, Pokój za wszelką cenę ".
Były to buńczuczne słowa, biorąc pod uwagę to, że Polska nie była przygotowana do tej wojny.
Kilka dni póżniej uciekł z Polski. Ówczesne gazety przedstawiły jego karykaturę
jak milowymi krokami, w panice, przekracza granicę z Rumunią.
Gdyby Niemcy nie wywołali tej wojny, wywołałby ją Stalin, potrzebował trochę
więcej czasu. To Stalin przygotowywał się do zajęcia Europy, w sposób błyskawiczny, mając do dyspozycji lekkie czołgi, które błyskawicznie poruszałyby
się po Zach. Europie, biorąc pod uwagę dobre drogi.
Stało się inaczej.
Hitler wyczuwał, że gdy ruszy na Wschód, Zachód nie zareaguje. Nie mylił się.
Anglia, w sumie była słaba - jeżeli już wojna, to niech się toczy na Wschodzie.
Hitler, ku rozpaczy Anglii, ruszył też na Zachód . Nie pomogła linia Maginota.
{ znam te umocnienia }. Niesławny odwrót z plaż Dunkierki { znam te plaże }.
Gdy Niemcy napadli Anglię, polscy i czescy lotnicy bronili nieba nad Imperium.
Chwała polskim lotnikom i ich dowódcy gen. Stanisławowi Skalskiemu.
Jakby nie patrzył, Polska była między młotem a kowadłem.
Anglia chciała za darmo chronić kraj i imperium kolonialne. Jednak została
zmuszona do wojny. Anglicy nie posiadali w tym czasie dużo sprzętu bojowego,
pomoc Ameryki i obcych wojsk, uratowały ten kraj.
{ w tym czasie, produkcja Stena kosztowała....... 2,70 Funta }.
Po wojnie, na paradę zwycięzców w Londynie nie zaproszono Polskiej Armii
Zach.

0 5
ID:45363

Oliwia

Mozna przeginac historie ale nie zmienia to faktu, ze to Niemcy napadly na Polske i bylismy pod ich okupacja. To jest kryminale wymazanie tego faktu.

1 3
ID:45368

LALA20

@ Oliwia

Oliwio, jesteś boska, fenomenalna, w swych spostrzeżeniach.
Proszę Cię, przedstaw mi opis wydarzeń, z czasów starożytnego Rzymu, co
wydarzyło się w dzisiejszej miejscowości Passau { Bawaria }, co plemiona
germańskie uczyniły z trzema legionami rzymskimi?.
Czekam.

1 3
ID:45369

szuja

@Dzadek
Zapomniałeś dodać ,że we Włocławku mamy do dzisiaj "ładna " pamiątkę w postaci nazwanego mostu im. ...... Paranoja

3 5
ID:45372

LALA20

@ szuja

Masz rację,........... Rydza Śmigłego?..........

2 3
ID:45376

szuja

Dlaczego wycięto słowo ...tchórza.. Może młodzi nie wiedzą ,,że to był wódz naczelny . Zostawił wojska na pastwę wroga i dał dyla do Rumonii . Przecież teraz to już żadnej historii nie uczą z wyjątkiem religii. Uczą też jak zaspakajać popędy seksualne księży przez lizanie (na początek) pianki z kolan a potem wyżej i wyżej... Hahaha

3 5
ID:45379

sportowiec

@szuja, czy według ciebie wódz naczelny powinien z gołą szblą stanąc na przedpolu Warszawy i dać się pięknie zabić? Dzięki ewakuacji (wg ciebie ucieczki) państwo polskie nadal miało rząd, armię i formalnie nadal istniało, bo nie bylo komu podpisać kapitulacji przed Niemcami. A wojsko dostało rozkaz walic na Rumunię, aby stamtąd przedostac się do Francji. Pamiętaj, że wyjście do Rumunii nastąpiło już po wkroczeniu sovietów ( w komunie o tym skrzętnie milczano). Inna rzecz, że natychmiast po kampanii wrzesniowej zacząło się polskie piekło i szukanie winnych przegranej, a do głosu doszli oficerowie - niegdysiejsi przeciwnicy Piłsudskiego z gen. Sikorskim na czele. upokorzony przez nowa władzę Rydz Śmigły wrócił wtedy do kraju i próbował tworzyć armię podziemną. Czy za to też nazwiesz go tchórzem? A most we Włocławku imieniem Rydza Śmigłego nazwano jeszcze przed wojną w dowód wdzięczności za zasługi przy przepędzaniu bolszewików w 1920.

4 2
ID:45383

peso

@~sportowiec:
Ocena zarówno wydarzeń i postaci historycznych jest trudna i zawsze będzię obciążona subiektywnym odbiorem oceniającego.
Zapytałem kiedyś swojego dziadka jak był Piłsudzki oceniany przez jemu współczesnych. Odpowiedział jedni go lubili a inni nie.
Te słowa przypomniały mi się u schyłku prezydentury L.Wałęsy też, był on wtedy postacią (i dziś też jest) wzbudzającą zarówno pozytywne jak i negatywne emocje.
Może kiedyś powstanie we Włocławku kolejny most i ktoś go nazwie imieniem L.Wałęsy lub L.Kaczyńskiego i np. za 50 lat forumowicze będą debatowac czy słusznie czy nie, czy był godzien czy odwrotnie...
Takich rzeczy nie jesteśmy w stanie rozstrzygnąć dziś a co dopiero po latach.

Mnie na przykład zawsze frapowało co by było gdyby gen. Anders nie wyprowadził wojska ze Związku Radzieckiego na Bliski Wschód tylko rozpoczął działania wojenne wspólnie z Armią Czerwoną i razem z nimi wyzwalał np. Lwów, Warszawę i inne tereny. Czy to nie uchroniło by nas przed całym koszmarem powojennym?
Czy więc Anders postąpił dobrze? Nie wiem ..

Trudna jest też moim zdaniem ocena postaci Piłsudzkiego, z jednej strony ewidentne zasługi a z drugiej smierć okołó 300 osób w walkach przy obalaniu legalnego rządu, czy blokowanie modernizacji armii. No i chyba nadmierne i niepotrzebne mitologizowanie jego roli w Bitwie Warszawskiej.

Niestety z tymi i podobnymi dylematami zawsze będziemy musieli się mierzyć.

1 1
ID:45391

LALA20

@ Oliwia

Oliwio, czekam na odpowiedż.
Starożytny Rzym, to piękny i ciekawy temat. Zapraszam, nie wstydż się.
A może mam Cię postraszyć Kaligulą lub Agryppą ?.

0 0
ID:45421

poliszynell

@Dziadek "Z historii narodów możemy się nauczyć, że narody niczego nie nauczyły się z historii".
Dlaczego? Może dlatego, że "historię tworzą ci, którzy wieszają bohaterów"a zdrajcom stawiają pomniki:-(

Ja powiem tak "człek człekowi nie dorówna, nie polezie orzeł w gówna" i tego Szanowny Dziadku się trzymajmy:)

A rozwijając można by tak:

Ptok ptakowi nie jednaki,
człek człekowi nie dorówna,
dusa /dusza/ dusy zajrzy w oczy,
nie polezie orzeł w gówna
pon /manipulant/ jest taki, a ja taki;
jakby przyszło co do czego,
wisz pon, to my tu gotowi,
my som swoi, my som zdrowi - @Dziadek & @poliszynell.

serdecznie pozdrawiam:)

3 0
ID:45423

szuja

@~sportowiec:
Prawda jest po środku. Moim zdaniem bardziej w moją stronę skierowana. On po prostu uciekł kiedy jeszcze trwały walki i jak czytałem nie zostawił nawet żadnych wytycznych. Nie umiał zresztą dowodzić. Mnóstwo napisano na ten temat.

0 1
ID:45485

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA