Kradzieże na cmentarzu komunalnym we Włocławku, są coraz...

Kradzieże na cmentarzu komunalnym we Włocławku, są coraz bardziej zuchwałe i przykre. Od kilku miesięcy z grobu moich bliskich znikają znicze lub wkłady. Podobnie jest na pobliskich nagrobkach. Jednak dzisiaj zdarzyło się coś, co wprawiło w zdumienie mnie i moją rodzinę i sprawiło ogromny ból. Ktoś wykopał dwa obrzeża z całości, które stanowiło obramowanie grobu ! Do jakich szkód jeszcze mogą doprowadzić bezmyślni złodzieje? Administracja cmentarza przyjęła zgłoszenie, jednak ścigać może tylko policja. Apeluję do osób poszkodowanych, aby rozważyły propozycję zebrania pewnej kwoty pieniędzy na nagrodę dla osoby, która by sfotografowała (sfilmowała), a więc przyłapała na gorącym uczynku złodzieja. Mój mail kontaktowy [email protected]

22 komentarze

Jo Jo

A kto zarządza tym cmentarzem?

3 0
ID:45380

Marchewa

@~Jo Jo : zarządza tym KASIA KASIA KASIA

2 3
ID:45381

xXx

u moich bliskich też giną , kwiaty, sadzonki i zniczę , w sezonie letnim kupowalismy 3 razy kwiaty do ziemi bo co sie poszło to zajeee,,,, Dziadostwo
niech zamątują kamery i jakiś strażników a nie!!

6 0
ID:45384

?????

A Straż Miejska to jest tylko od blokowania kół (za wyjątkiem radnych) czy kasę bierze również za ochronę majątku komunalnego w tym CMETARZA !!!!!! Jak to jest panie ,,kumyndancie ''?

5 1
ID:45385

NEGOCJATOR...

TO JEST JESZCZE NIC ! MOJEJ SIOSTRZE Z GROBU KTOŚ WYKOPAŁ ZIEMIE ! NO NA CO KOMU ZIEMIA Z GROBU GDZIE KWIATY ROSŁY NA TEJ ZIEMI !? O ZNIKNIĘCIACH ZNICZY JUZ NIE WSPOMINAM

2 0
ID:45389

Stacha

Na Cmentarzu powinien być monitoring- to nie pierwsze i ostatnie kradzieże.Czas najwyższy aby zmienić to.

4 0
ID:45390

?????

@~Stacha: Monitoring to hasło wyborcze obenego samorządu -funkcjonuje do wyborów a potem ....tak jak obietnice wyborcze-robi - aQQ .

1 0
ID:45395

Oczytany

Ja też mam przykre doświadczenie. Hiena zaj....a kwiaty za 120 złotych !!! Niech im pazury uschną!!. I tym którzy im pomagają.

4 0
ID:45397

zbuntowany_kaloryfer

I ja. Z nagrobka moich dziadków skradziono przymurowany na stałe wazon.

4 0
ID:45402

szuja

He,he he a mówią ,że Amber Gold to katolicki kraj?

1 3
ID:45406

Stacha

Ja też - z grobu Mojej najbliższej rodziny ukradli kwiaty,- wycięli z wiązanki, ukradli na Wielkanoc wiązankę, znicze,wkłady -ogólnie to ponad 300 zł. Można zgłaszać do Zarządu i nic.
Złodzieje są "grzeczni"- wyjmują wkład a obok zostawiają przykrycie znicza.
Ja też się na nich szykuję- obojętnie czy to będzie stara czy młoda osoba- wp...ę im ,że odechce się kraść.

2 0
ID:45411

LALA20

Poniekąd znam cmentarze w Niemczech, tak z ciekawości.
Znam cmentarze katolickie i protestanckie.
Co te cmentarze łączy?, - porządek, porządek, und noch mall porządek +
skromne mogiły.
Dzień Wszystkich Świętych. Nie ma wielkich tłumów, na raz.
Na mogiłach, symbole : jeden znicz, jedna gałązka świerku, jedna chryzantema.
U nas, jak zawsze, na bogato, po co?.
Pamięć miejmy w sercach, a symbolem tej pamięci, niech będzie płomień
znicza.
Nie dajmy zarabiać prywaciarzom i złodziejom.
Nie ma przepychu, nie ma larum.

Też mam bliskich na Komunalnym.

2 1
ID:45419

zbuntowany_kaloryfer

@Stacha. No to możemy się zorganizować i przyłapać jakąś hienę na gorącym uczynku. Zainwestujemy w okazałą wiązankę i najdroższe znicze czym hienę zwabimy. A jak złapiemy to przykujemy do ściany w jakiejś starej nieodwiedzanej pieczarze powiedziawszy mu (jej), że skona w owej pieczarze z pragnienia. Na złość zostawimy zgrzewkę wody mineralnej. Tyle, że 5 cm będzie brakowało aby jej dosięgnąć. Oczywiście wypuścimy hienę po 2 dniach. Chodzi tylko o nauczkę, a najlepsza nauka jest przez przykład. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że po tak traumatycznym doświadczeniu nawet dziesięciogroszówki z cmentarnej alejki nie podniesie;)

5 0
ID:45420

dzonny_killer

gdyby okradali groby czerwonej zarazy, to zaraz monitoring, ochrona, straż miejska etc. by się znalazły :p

ale oni nie położą się na poświęconej ziemi, więc ich to nie dotyczy... :p

0 0
ID:45430

zbuntowany_kaloryfer

Jest jeszcze jeden problem @Stacha: jeżeli hieną okaże się 80-letnia, schorowana babina..? Przecież nie przykuwałbym do ściany w grobowcu staruszki. Nie wiem czemu, ale ciągle miałem na myśli jakiegoś nieroba, który włóczy się po cmentarzu w poszukiwaniu łatwego zarobku. Więc droga Stacho proponuję podzielić role: jak będzie niewładna albo stuknięta babina - Ty się nią zajmiesz. Jak będzie typ - to moje zadanie. Uważam, że to dość rozsądne i klarowne. Babiną się zajmiesz a mi... nie sądzę żeby mi uciekł cmentarny złodziej; typ, który obrabia nagrobki zapewne nie jest szczególnie sprawny na umyśle i ciele. Będzie może uciekał, lecz w końcu padnie ze zmęczenia, a ja mogę biec długo, oj długo... Żebym tylko hieny nie stracił z oczu.
Ps. Masz (i może ma ktoś z Szanownych Forumowiczów) pomysły - co zrobić ze staruszką, która ma sklerozę i notorycznie takich czynów dopuszcza się i innym szkodzi?

1 0
ID:45431

Stacha

Wiem,że groby okradała starsza babina- od pewnego czasu nie spotykam jej . Rozmawiałam z nią- tłumaczyła,że ma"tak dużo grobów do sprzątania"
To była osoba zdrowa na"umyśle"- tylko jej oczy chodziły- rozglądała się po cmentarzu. Jej nie ma ale są inne - mogę się zająć "babiną" ale u mnie nie ma taryfy ulgowej - jestem bojowo nastawiona- niech uważają hieny cmentarne.

1 0
ID:45455

zbuntowany_kaloryfer

@Stacha: rozumiem i doceniam Twoje chęci i bojowe nastawienie. Ale nie uderzę, ani nie potrząsnę starowinką, no bez jaj. Najwyżej przyłapię i Ci przekażę. Inna sprawa, że nawet po spisaniu przez policję babina nadal będzie robiła swoje...

0 0
ID:45463

Stacha

Nie ma sprawy- możesz mi przekazać -ja chętnie potrząsnę złodziejką.Policja może sobie pisać wypracowanie na ten temat. Trzeba się skrzyknąć i do boju.-nikt nam nie pomoże w tym mieście.

0 0
ID:45479

LALA20

@ Stacha
@ zbuntowany kaloryfer

Jeżeli będziecie działali na cmentarzu długoterminowo, to wypadałoby też
pogadać z kierownictwem MARKETU " R ", aby działali całą dobę.
" Człowiek, nie wielbłąd, napić się musi ".

0 0
ID:45480

szuja

@~Stacha:
To na pewno komuchy ! Hahaha

1 0
ID:45483

szuja

@dzonny_killer:
Ale jaja . Ty chyba ocipiałeś albo jesteś wielki jajcarz. Jak to możliwe żeby komuchy ,komuchów okradali. A przecież katolicy tego nie robią bo to wielki grzech. Musi tu występować jakaś trzecia siła. Na pewno siła nieczysta. Może to solidaruchy tak kradną z głodu. Ustrój im nie wypalił? Kolesie wszystko rozkradli.W cyca ich zrobili. Oj hołota ,to hołota.

1 0
ID:45484

Stacha

@szuja:
To na pewno dewotki urzędują na cmentarzu- w kościółku leżą krzyżem a na cmentarzu już nikt nie widzi. Robi się chłodno- to jeszcze dochodzą osobnicy o fioletowej "tapecie" na twarzy i bogate paniusie/zbliża się Święto Zmarłych muszą się pokazać/- bo one wiecznie mają mało..
@ Lala
Niekoniecznie do" R" - można mieć swoje zapasy- teraz to nie wiadomo co jest w środku-tak obrzydzili i nastraszyli,że lepiej mieć coś swojego.

0 0
ID:45498

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA