W Poznaniu kuria /kler/ chce 12mln za korzystanie z...

W Poznaniu kuria /kler/ chce 12mln za korzystanie z nieruchomosci które sa niby własnoscia ich, dobrze gosc napisal ze zgadza sie ale miasto powinno obciażyc czarnych za zajecie pasa ruchu w czasie procesji, za ochrone przez policje,wstrzymac zaplate za religie,pobierac podatek od nieruchomosci i dochodowy, wstrzymac wszelkie darowizny na kosciół itd, wtedy bysmy zobaczyli ze zyja dzieki wykorzystywaniu narodu bo sami uczciwa praca to dorobili by sie podartych sukienek,przeciez to czytaja niech odpisze jakis pryncypal

16 komentarzy

swojak

@pietreq
Ja też cię pozdrawiam w imieniu uwielbianych przez ciebie cnotliwych czarnuchów.

3 5
ID:47688

baba jaga

~wiech.Ta wiadomość jest co najmniej z przed pół roku.Odgrzewane jedzenie niezbyt smakuje,chyba,że ma się podniebienie kruka,któremu smakuje padlina.

6 4
ID:47694

pietreq

@szuja, ja też Cię pozdrawiam w imieniu wszystkich przyjaciół z ORMO.

5 2
ID:47699

.......

kler = hipokryzja,dziwię się,że tak dożo ludzi jeszcze daje robić się w konia

6 6
ID:47703

george best

Szkoda słów na tych fanatyków co wierza i dzięki poskładanym dwóm dechom w krzyz zbijają kasę.Jeśli ktoś chce iść do raju to ten raj jest u szejków .

5 5
ID:47706

Oliwia

Takie rzeczy moga zdarzac sie tylko u nas. Bogobojny kler dorabia sie na spoleczenstwie nabijanym w butelke nie tylko przez politykow ale rowniez przez kosciol. Fanatyzm trwa.

5 6
ID:47713

ozon

Ej ,ej zapominacie ,że to społeczeństwo ma wolną wole- więc niech korzysta. Przecież nikt Wam pistoletu do skroni nie przystawia żeby na pogrzebach był ksiądz, nikt nie zmusza do przystępowania do 1 szej komunii ślubu itp. Wiara jest łaską nie przymusem ...No ale jeśli Kowalska boi się co powie Malinowska no to kler na tym korzysta sami na to pozwalacie i tak "Panu Bogu świeczkę a diabłu ogarek" - na tym polega katolicyzm u Polaków.

6 1
ID:47729

pietreq

@ozon, tutaj muszę się z Tobą po części zgodzić. Niestety prawdą jest, że wielu z katolików korzysta z sakramentów jak z usług religijnych, lecz nie dotyczy to wszystkich. Uważaj, aby nie obrażać ludzi.
Faktem jest, że sporo jest takich, którzy nie znają swojego wyznania, a przynależą do niego, bo tak są wytresowani. Wiara szuka zrozumienia, a takich którzy rozumieją to, w co wierzą jest niewielu. Nie mówiąc już o rozwoju duchowym i pogłębianiu swojej wiary. Nie zawsze jest to z ich winy. Ja bym takich nie skreślał, bo każdy ma swoją szansę i czas.
Gorzej jest, kiedy ktoś utrzymuje, że jest wierzącym w Boga, a popiera np. aborcję, in vitro, czy związki homoseksualne. Może w jakiegoś tam boga wierzy, ale na pewno nie jest to Bóg Żydów i chrześcijan. Wielu z nas ma własne wyobrażenie Boga i dopasujemy go sobie do własnych oczekiwań. Niewielu z nas stara się Go poznać takiego, jakim jest naprawdę np. poprzez Biblię. Dlatego z nami jest jak jest. Czy jednak Syn Człowieczy zastanie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie? (Łukasza 18,8).

4 0
ID:47741

ozon

"pietreq" nie jest moją intencją nikogo obrażać- stwierdzam tylko to co obserwuje .Jak napisałem wiara jest łaską bożą nie każdy jej doświadcza.Napisałeś ,że niektórzy sakramenty traktują jak "usługę religijną". Fakt> Ale jeśli bierze się za sakrament pieniądze to jak to inaczej nazwać?Zrobili to "pośrednicy" pana Boga przecież.A tak poza tym to nie koniecznie trzeba być wyznawcą katolicyzmu by być uczciwym, szlachetnym i żyć etycznie.. I jeszcze coś- osoby wierzące popełniają grzech pychy- wszak wszyscy jesteśmy dziećmi Boga- homoseksualiści też więc zostawcie osąd panu Bogu - nie wyręczajcie Go.Co do aborcji - no cóż? lepsza antykoncepcja a in vitro nie mam nic na przeciw. Zostawcie co boskie Bogu a tu na tym "łez padole " nie bądżcie sędziami. Każdy ma tzw sumienie i każde ewentualnie sam za grzechy odpowie.Ja nie mam nic przeciwko wierze jako takiej ale nie podoba mi się ta hipokryzja.

3 1
ID:47752

pietreq

@ozon,
piszesz: "nie koniecznie trzeba być wyznawcą katolicyzmu by być uczciwym, szlachetnym i żyć etycznie".

Czy ja twierdzę, że trzeba?

"wszyscy jesteśmy dziećmi Boga- homoseksualiści też więc zostawcie osąd panu Bogu - nie wyręczajcie Go".

Zgadza się wszyscy jesteśmy dziećmi Boga. Mam nadzieję, że masz na myśli tego samego Boga, co ja. Ja mam na myśli Boga Żydów i chrześcijan (w tym również rzymskich katolików). Ten Bóg mówi wyraźnie co jest grzechem i czego się wystrzegać.
Tak więc homoseksualiści są dziećmi Boga, akceptuje ich takich jakimi są, lecz nie oznacza to, że popiera to, co robią.
Czy ja ich osądzam? Homoseksualizm jest grzechem. To nie my, lecz Bóg mówi, że mężczyźni współżyjący ze sobą, królestwa Bożego nie odziedziczą.
Bóg nie każe nam tolerować grzechu, bo grzech niszczy człowieka, czyniąc go nieszczęśliwym. Bóg chce nas od tego uchronić, a zniewolonych uwolnić.
Gdybym był tolerancyjny wobec homoseksualizmu, to dopiero byłbym hipokrytą! Kłamałbym twierdząc, że współżycie dwóch osób tej samej płci jest OK. Nie jest OK. To jest zło.

1 1
ID:47759

ozon

"pietreq" już "rozmawialiśmy" na ten temat. Ja mam swoje poglądy Ty swoje i OK.Nie podejmę się dyskusji czy odmienność seksualna jest grzechem czy nie bo myśle o tym zupełnie w innych kategoriach.Teologia nie jest moją mocną stroną ,. Czy Bóg jest jeden czy jest ich wielu też nie wiem. Wiem jedno dla mnie liczy się człowiek nie to kim jest i z kim sypia..poprostu jest mi to obojętne i tyle.

0 0
ID:47767

pietreq

@ozon, tu nie chodzi o poglądy, lecz o prawdę.
Nie trzeba być teologiem, aby znać przykazania i według nich postępować.
Boże zasady są proste, tylko ludzie wszystko komplikują wprowadzając swoje poglądy i zasady. Hitler, Lenin, Stalin też mieli swoje poglądy.

2 1
ID:47772

ozon

O matko kochana!"pietreq" Masz prawo żyć wg przykazań, uznawać taką prawde jaką chcesz .Tak świeckie jak i boskie prawa nie nakazują by ludzie szerzyli zło czyli popełniali grzechy. Tak świat jest urządzony- jest białe ,jest i czarne .Chrześcijaństwo mówi : " oko za oko ,ząb za ząb" a mnie to nie odpowiada. Nie kradne ,nie zabijam - nie wierze. Tyle i tylko tyle.Nie żyje na pokaz ani nie boje się opinii innych na temat czy przyjmuje kolęde czy nie ? czy pogrzeb był z księdzem czy nie ... Mam wolną wole.Jeśli będę "po tamtej stronie" to przyjme na klate to co Stwórca ma mi do powiedzenia o ile istnieje oczywiście.

2 1
ID:47777

pietreq

@ozon,
teraz niby taki tolerancyjny jesteś pisząc "Masz prawo żyć wg przykazań, uznawać taką prawde jaką chcesz", a bardzo często na tym forum rzucasz paszkwile na kościół i uprawiasz drwiny z wierzących. Jak to w końcu z Tobą jest?
-----------------------------------
Twierdzisz, że: Chrześcijaństwo mówi : " oko za oko ,ząb za ząb".
Coś Ci się bracie pomyliło. Jest to prawo starożytne, bodajże kodeks Hamurabiego i nie jest chrześcijańskie, lecz świeckie. Wykazałeś się tutaj wyjątkowym brakiem znajomości tematu. Czy nie uważasz, że lepiej jest coś poznać, zanim podejmiesz się krytyki? Ja uważam, że takie podejście dawałoby lepsze szanse na obiektywizm z Twojej strony.
---------------------------------------------
Nikt Ci nie każe żyć na pokaz i nie zmusza Cię do przyjmowania kolędy i pogrzebu z księdzem. Nie rozumiem czemu o tym piszesz. Co ma to wspólnego z tematem? Po co miałbyś to wszystko robić skoro odrzucasz chrześcijaństwo? Praktyki religijne mają sens tylko wówczas, kiedy wynikają z wiary.
-------------------------------------------------
Szanuję ludzi o odmiennych poglądach, wierze lub niewierzących, zwłaszcza tych, którzy potrafią te poglądy, wiarę, lub brak wiary uzasadnić. I tej umiejętności Tobie życzę.

0 0
ID:47778

ozon

Jesteś tendencyjny i chyba z lekka zaślepiony swyimi ideami "pietreq" Temat dotyczył z mojej strony hipokryzji jaką uprawia większość moich rodaków. Poczytaj te wpisy i zobaczysz ,że ironizuje i wytykam takim "farbowanym katolikom" obłude. Z nikogo nie drwie tylko mówie wprost że jak nie chcą to mogą to wprowadzić w czyn i nie przejmować się opinią . bo większość jak widać jest "katolikami na pokaz" właśnie i to odkrywam. Daj spokój z "nawracaniem" mnie i uważam ,że zbyt szybko wydajesz opinie i na błahych podstawach oceniasz. Ani mnie to ziębi ani grzeje.Czytam co innego niż pisma święte czy jakieś inne "strażnice" Masz racje temat ten jest mi obcy i nie czuje potrzeby rozjaśniania go sobie.W kwestiach wiary o obiektywizm raczej trudno prędzej rodzi się z tego fundamentalizm.Szanuj bliżniego swego jak siebie samego a więc i geja i lesbijke też drogi "piotrze". Zacznij nawracanie od siebie. Słusznie napisałeś o praktykach religijnych- to kwestia wiary a w narodzie jest pokazówka i o tym napisałem. Na tym kończe. Pozdrawiam.

1 1
ID:47780

pietreq

@ozon,
nie rozumiemy się. Ja Cię nie nawracam, lecz próbuję Ci coś wyjaśnić.
Szanuję geja lecz nie znaczy to, że się z nim zgadzam i że popieram to co robi.
Sanuję geja tak samo jak alkoholika, narkomana, złodzieja, prostytutkę, faszystę, antyfaszystę, komunistę, dewotkę, ateistę, fanatyka religijnego... Wszyscy oni są ludźmi z którymi się nie zgadzam i nie popieram tego co robią, a to nie ma nic wspólnego z brakiem szacunku i akceptacji. Mam nadzieję, że już rozumiesz.
Ja też kończę. Pozdrawiam.

0 0
ID:47784

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA