Palikot chce nagrody dla rektora UKW. Za zdjęcie krzyża....

Palikot chce nagrody dla rektora UKW. Za zdjęcie krzyża. Jestem za. Jezeli chodzi o nagrode to nie przesadzajmy ale pochwalam postawe rektora. Skonczmy w koncu z tym zyciem na kleczkach przy kazdej okazji.

14 komentarzy

Mk

Przynajmniej jeden rektor państwowej uczelni ma przysłowiowe jaja , reszta 1 październiaka i nie tylko tego dnia karnie w togach idzie gęsiego do kościółka . Kościół Katolicki jest instytucją bardzo zamożną, a mimo to wyciąga ręce po publiczne pieniądze i gdzie tylko może umieszcza swoje agendy,jak choćby Wydziały Teologiczne na państwowych uniwersytetach przykądem niech będzie UMK . @Ądam, krzyż został zdjęty jedynie ze ściany w gabinecie pana rektora, także nie rób szumu medialnego. Każdy szef ma "święte" prawo urządzić swój gabinet zgodnie z własnymi upodobaniami - nie wiedziałeś o tym? Pozdrawiam.

10 10
ID:47851

george best

Mnie od tych krzyzy robi się niedobrze.Ale żyjemy sobie spokojnie bez jakiekolwiek wiary i jesteśmy naprawdę szczęśliwi.Nie kłamię dzieci na temat mikołaja,nie obchodzimy świąt .W dni swiąteczne wyjeżdżamy do najtańszej dziury gdzie ciepło czyli Tunezji .

4 9
ID:47853

Mk

Tak w nawiązaniu do mojego wcześniejszego postu dodam,że uniwersytety są to pałace nauki , w których obowiązuje łacińska maksyma Libertas et Veritas Wolność i Prawda . Uniwerytet ma za zadanie zgłębiać wiedzę , zatem musi być wolny od jakiejkolwiek indoktrynacji religijnej i politycznej, zaznaczam jakiejkolwiek. Niestety z samodzielnością naukowców bywa różnie i stąd zapewne ich serwilizm polityczny i religijny. Poczułem się dzisiaj głęboko oburzony chuligańskim wybrykiem i usiłowaniem zniszczenia obrazu na Jasnej Górze. Nie chcesz nie chodź tam ale szanuj poglądy innych ludzi. Dobrze by było, gdyby mogło to zadziałać w drugą stronę.

5 3
ID:47855

Typ

@~george best: Zupełnie jak zwierzęta.

9 4
ID:47856

ozon

No tak "MK" ma racje w całości i tylko przykro ,że ostatnie życzenie w Jego wpisie pozostanie li tylko marzeniem.A swoją drogą to terminologia "obraza uczuć religijnych" jest nieprecyzyjna . Napisane powinno być 'katolickich uczuć religijnych" bo przecież są w naszym kraju ludzie innych wyznań i wydaje mnie się ,że wiszący tu i ówdzie krzyż w przestrzeni publicznej obraża te inne uczucia religijne czyż nie?to jakaś hegemonia jest......

7 4
ID:47859

pietreq

@ozon,
może mi odpowiesz, bo jestem ciekaw, która to religia w Polsce ma wyznawców, których obraża widok ukrzyżowanego Jezusa Chrystusa?
Ja wiem która, ale ciekaw jestem, czy Ty potrafisz ją wskazać.

4 2
ID:47863

baba jaga

@~Mk: W pełni popieram twój wpis.Mnie już przestało dziwić ciągłe nadawanie na Państwo,Rodzinę i Kościół ale tak się dzieje przez - jak to określił jeden z profesorów Uniwersytetu w Toruniu - "palikotyzację"życia publicznego.

5 1
ID:47865

baba jaga

@~ozon: Te inne wyznania to judaizm,islam i buddyzm. Nigdy jednak nie było słychać aby oni narzekali i wyzywali na widok Krzyża.Ale to właśnie Polska i "nawiedzeni" polacy (specjalnie małą literą) z pod znaku palikocizny najwięcej krzyczą i narzekają.

7 2
ID:47870

ozon

Jak zwykle "pietreq" przeinaczasz sens. Ja napisałem ,że nie tylko krzyż powinien być w przestrzeni publicznej a nie ,że widok Chrystusa...itp.Naginasz do swojej filozofiii tylle. Wybacz ale nie chce mi się prowadzić dyskusji na ten temat z Tobą. Napisałem swoje zdanie i podtrzymuje je czy Ci się to podoba czy nie. Dodam jeszcze,że nadmierne epatowanie symbolem jakim jest krzyż przynosi więcej szkody Kościołowi jako instytucji i nie podoba mnie się to "wymachiwanie krzyżem" z pobudek czysto politycznych- to jest obrażanie uczuć właśnie!

2 2
ID:47873

george best

Typ nie jak zwierzeta tylko jak normalni ludzie .Mi w rodzinie religia i wiara jest zbedna .Każdy ma swój wybór.Przynajmniej nie oszukuję dzieci i nie opowiadam im historyjek fantasy.

3 6
ID:47878

zbuntowany_kaloryfer

Piszesz @george, że w Twojej rodzinie wiara i religia są zbędne. Szanuję to i jednocześnie współczuję Wam.
Ps. Tak z ciekawości zapytam: choinkę ubieracie na święta? Ciekawi mnie to z prostego powodu - żona kiedyś pracowała ze świadkówną Jehowy i ta małpa potwornie się oburzała na krzyżyk na szyi mojej pani. A raz zapodziała klucza do pokoju w pracy i przyjechała, a było tuż przed świętami. I zaczęła głośno krytykować naszą choinkę, że niby "boboki" i że to obraza chrześcijaństwa. No to wywaliłem ją z domu jak przystało.

6 1
ID:47885

sportowiec

Wszystkim odważnym przypominam o hospicjach. Tam w każdej sali wisi krzyż. Ruszajcie więc i zdejmujcie.

2 3
ID:47887

pietreq

Nie gniewaj się na mnie za to, że odnoszę się do tego, co wypisujesz.
Piszesz, że przeinaczam sens. Dlaczego tak myślisz?
Może faktycznie Cię nie zrozumiałem. Spróbujmy to wyjaśnić.
Napisałeś najpierw: "wiszący tu i ówdzie krzyż w przestrzeni publicznej obraża te inne uczucia religijne czyż nie?" - cytat z Twojego pierwszego wpisu.
Ja do tego się odniosłem i spytałem kogo w Polsce obraża widok ukrzyżowanego Jezusa Chrystusa, bo krzyż przedstawia właśnie i upamiętnia ten historyczny fakt.
Potem (pewnie dlatego, że nie potrafiłeś odpowiedzieć na postawione pytanie), wycofałeś się z twierdzenia, że krzyż obraża czyjeś uczucia. Cytuję: "Ja napisałem, że nie tylko krzyż powinien być w przestrzeni publicznej a nie ,że widok Chrystusa...itp". Tak napisałeś? Gdzie?

2 0
ID:47892

Samanta

Miejsce krzyża jest w kościele. Pierwszy odważny Rektor. A wokoło tylko zakłamanie i obłuda. Amen

3 0
ID:48043

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA