Należymy do najbiedniejszych nacji w Unii Europejskiej -...

Należymy do najbiedniejszych nacji w Unii Europejskiej - alarmuje "Rzeczpospolita". Polacy są zamożniejsi tylko od trzech państw. Pół roku temu wyprzedzaliśmy cztery kraje.
Poziom zamożności w Polsce, czyli PKB w przeliczeniu na jednego mieszkańca z uwzględnieniem parytetu siły nabywczej wyniósł 64 proc. unijnej średniej - podał Eurostat.

Gorzej jest tylko na Łotwie (58 proc.), w Rumunii (49 proc.) i Bułgarii (46 proc.). W 2011 roku wyprzedzaliśmy także Litwę. Teraz jednak nasi sąsiedzi skoczyli do 66 proc. średniej.

- Między nami a naszymi sąsiadami różnice są niewielkie, nie ma sensu się o nie spierać. Prawda jest taka, że my i oni jesteśmy biedakami na tle większości krajów Europy Zachodniej - komentuje Piotr Bielski, ekonomista BZ WBK.

- Istotne jest to, że to właśnie Polsce udaje się najszybciej nadrabiać zaległości wśród krajów regionu - podkreśla Jacek Wiśniewski, dyrektor Domu Maklerskiego Raiffeisen Bank Polska. W porównaniu z 2007 r., a więc z okresem przedkryzysowym, udało się nam zbliżyć do unijnej średniej o 10 pkt proc

26 komentarzy

?????

Jak mawiał Jan Pietrzak ,,równać należy do prymusa a nie do matoła '' więc patrzmy raczej na ,,utopione w kryzysie'' Włochy,Grecję , Hiszpanię i Niemcy które tak naprawdę śmieją sie z tego żydowskiego kryzysu a nie zgodnie z życzeniem tuskomatolskiej propagandy zamiast papugować ,,w Polsce jest źle ...ale tam to dopiero jest bida'' , ale ,,nic sie nie stało'' ......to chwyt żywcen wzięty z czasów pzperowskiej komuny , gdzie w tym samym czasie Urban z Rakowskim przemierzali jeziora Kisajno ,Dobskie jachtem wartości kilkunastu dużych fiatów na którego polskiego inżyniera bezpartyjnego nie było stać .A prawda jest taka że Włoch na dobry obiad w knajpie pracuje 1,5 godziny ,a za litr paliwa płaci 1.7Euro przy zarobkach miesięcznych w granicach 1500Euro . A na ,,wakanze'' dostaje ekstra gotówkę na urlop .Gdzie tu porównanie do zarobków Polaka-żebraka pod rządami tej kliki krętaczy ?

3 6
ID:48119

Koalicja Moherowa

To wszystko dzięki mądrej i dalekowzrocznej polityce Polskiej Zjednoczonej Platformie Obywatelskiej. Huraaaaaaaa huraaaaaaaaaaa

5 5
ID:48122

Zorba

Pomóżmy więc Grekom

1 3
ID:48130

?????

@~Zorba: Nie jesteś spostrzegawczy -tuskiewicz działając w,, twoim imieniu ''już to zrobił za pośrednictwem starozakonnych banków którym przy okazji zapłaciłeś procent za tą ,,braterską pomoc'' ....teraz pracujemy na kolejna ,,braterską pomoc'' dla ,,utopionych'' w kryzysie Niemiec ....gdzie w ramach oszczędności młodzież i osoby niepełnosprawne mają bezpłatny wstęp na obiekty sportowe (baseny, hale sportowe, kregielnie itp) będące własnością samorządów ,bo tam rodzice płacą podatki nie na politykierów .....a w Polsce ....? Płacisz podatki i ........dzieci płacą za wejście na basen czy kregielnię ....

2 3
ID:48151

cichyobserwator

Johan - czytam twoje dwie pierwsze linijki i nie pasuje mi do tego co niedawno czytałem . Co robię ? Sprawdzam ; czytam :
,,Najgorzej pod tym względem wypadła Bułgaria, gdzie w 2011 roku zagrożona była prawie połowa (49 proc.) społeczeństwa. Kolejne miejsca zajęły Rumunia i Łotwa (po 40 proc.), Litwa (33 proc.), a także Grecja i Węgry (po 31 proc.). Do tej niechlubnej czołówki zalicza się również Polska, gdzie biedą i wykluczeniem społecznym zagrożonych było 27 proc., czyli 10 mln mieszkańców."
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,12976321,119_mln_ludzi_w_UE_zagrozonych_bieda_i_wykluczeniem_.html
I liczę , i wychodzi 7 miejsce . Powoli to idzie ale idzie co sam stwierdzasz na końcu .
Dlaczego niektórym z Was ciągle wychodzi gorzej niż jest ? Zjedliście jeden dobry obiad we Włoszech - jak Pytajnik - i wam też zaszkodził ?

4 7
ID:48161

Johan

@~cichyobserwator: Polak wstaje rano , włącza japońskie radio , zakłada amerykańskie spodnie, wietnamską koszule i chińskie buty, po czym z koreańskiej lodówki wyciąga niemieckie piwo. Siada przed taiwańskim komputerem i w amerykańskim banku zleca internetowe zakupy w Anglii następnie wsiada do czeskiego samochodu i jedzie do francuskiego hipermarketu na zakupy . Po uzupełnieniu zapasów o marokańskie owoce , belgijski ser i greckie wino , wraca do domu i gotuje na rosyjskim gazie... na koniec siada na włoskiej kanapie i w chyba też już nie polskiej gazecie szuka pracy , a tam pracy brak !!!... Kochani dokąd to nas doprowadzi

5 2
ID:48196

?????

@~cichyobserwator: musiałbym tyle zarabiać co ,,utopiony w kryzysie '' Włoch by stać mnie tam było na obiad za 30 Euro .A niestety wbrew twojej partyjnej fałszywej propagandzie oni tam tak zarabiają i jeszcze im źle bo podobno mają za mało świąt . Policz sobie cichyagencie PO 1,7Euro za litr benzyny 1,5 Euro kologram chleba , 1,5Euro zgrzewka (6x1,5litra) wody mineralnej Panna i 1400 Euro średia pensja miesieczna . A ty tu ogłupiasz ludzi zmanipulowaną propagandą z zebrań partyjnychchorych cudotworców ? Powiedz to tym 3 milonom młodych Polaków które zostały wygnane za chlebem z Polski - mydlarzu .

3 3
ID:48214

LALA20

@ ?????

Jesteś podobny do........ meduzy, meduza nie ma tego, czego i Ty nie masz.

3 4
ID:48218

cichyobserwator

@~?????: Twoje ograniczenie w rozumieniu jakiegokolwiek tematu jest zatrważające . Takich jak ty nie trzeba ogłupiać bo wszystkie tematy sa poza możliwościami intelektualnymi i ograniczają się do kilku cyferek których i tak nie ogarniasz. Trzeba było zostać we Włoszech to może jedząc codziennie dobry obiad dostarczyłbyś organizmowi odpowiednich składników do regeneracji szarych komórek . Zauważ - byłem miły - użyłem liczby mnogiej ( a co tam - Święta idą )

4 5
ID:48224

cichyobserwator

@~Johan: Wstaję rano , włączam Trójkę na moim polskim Radmorze( do dziś średniej klasy sprzęt tzw. zachodni wymięka przy mojej wieży) , zakładam spodnie Reserved ( polska firma gdybyś nie wiedział ) , koszulę z Wólczanki i buty od Lasockiego ( są w CCC ) , otwieram lodówkę Amica (z wyświetlaczem temp. w chłodziarce i zamrażarce) i otwieram Żywca albo Tyskie ( wolisz niemieckie ? dziwne ) . Komputer - fakt- nie nasz , ale tutaj możliwości niewiele . Co do owoców , serów , mebli czy prasy tez przesadzasz ale to za długo by o tym pisać .
Takie podejście do życia jak Twoje będzie niedługo znane w medycynie jako : kompleks Pytajnika vel Antydziałkowca . Prace badawcze już były na ukończeniu ale namieszał w badaniach ten zjedzony przez badanego jeden dobry obiad i zachwiał dotychczasowymi ustaleniami . Dokąd to niektórych zaprowadzi ? Ich problem.

5 5
ID:48225

Johan

@~cichyobserwator: musiałeś się pochwali radiem z lat 80-tych, to co mam podziwiać że firma RESERVED produkująca spodnie, to polskie spodnie?
Widzę że nie podążasz za czasem i tylko podam Ci że towar polski ma na kodzie kreskowym pierwsze liczby 590.
Cichy wyprowadzę cię z błędu i podam ci link ,tam sobie poczytaj i zapamiętaj ,bo drugi raz nie będę Cię pouczał i zapamiętaj ,masz kupować towar produkowany w Polsce i nie błyskaj mi tu takimi wiadomościami ,bo mi białka w oczach ścięło.
http://finanse.wp.pl/kat,104124,title,Kod-kreskowy-prawde-ci-powie,wid,15149867,wiadomosc.html

2 2
ID:48234

?????

@~cichyobserwator: rozumienie otoczenia polega na dostrzeganiu róznic własnymi zmysłami a nie ,,wytycznymi'' ustalanymi przez partyjnych ideologów .Za komuny też ci wciskali kit o zgniłym zachodzie gdzie ,,bida z nedzą '' tylko że ci ktorzy odważyli się iprzekraczali kurtynę byli zdumieni tym socjalem i poziomem życia .Tak wiec twoje mydlenie oczu wzorowane na PZPR-owskiej propagandzie jest śmieszne , a świadczą o tym te 3(!) miliony młodych Polaków którym 250Euro miesiecznie to jałmuzna i zmiotki z partyjnego stołu ...i dlatego ich tu nie ma .

4 3
ID:48235

LALA20

@ Johan

Posyp je solą, będą smaczniejsze.
Ja na co dzień uznaję tylko i wyłącznie " LeviStraussy , od lat. Oryginały.

3 2
ID:48238

cichyobserwator

@~Johan: Panie specjalisto od kodów kreskowych ; mam rozumieć , w/g waści logiki że TV Philips to nie Holenderska firma bo ma zakłady w Czechach ? , Mercedes jest teraz Węgierski bo tam otworzyli fabryke ? Mam pytać dalej ?
Jak już ci białka ścięło to poluzuj krawat - może pomoże. Paranoja szaleje w waści umyśle ,że nawet tego co wkleiłeś chyba nie doczytałeś : ,,Jeśli ktoś sprowadzi produkt na przykład z Chin i będzie chciał go sprzedawać pod swoją marką, też będzie mógł nadać mu prefiks 590. Kod kreskowy wskazuje bowiem tylko miejsce zarejestrowania firmy dystrybuującej dany towar. "
I teraz proste pytanie - masz na towarze kod 590 ; jak twój geniusz rozpoznaje gdzie go wyprodukowano ? Kuchenka Amiki z zakładów w Polsce ma magnetyzery Samsunga - to jest Polska czy już nie ? Moze to ci pomoże : http://gepir.gs1.org/v32/xx/gtin.aspx?Lang=en-US
Co do Radmora to mam całą wieże z ostatniej serii 55XX a parametry wzmacniacza A-5510 czy Eq 5471 do dziś kasują soniaki, panasoniki itp. błyskotki dla naiwnych.Nawet dużo nowszy Rotel z Tannoy'ami może z nim konkurować ( a też mam - a co ?") Dobry sprzęt audio to w/g ciebie ten ,,nowy " ? Stare Technicsy, Danony czy Rotele były lepsze niż te produkowane obecnie dla frajerów którzy chcą być ,, na czasie ". Jeżeli chodzi o sprzęt Audio to kończę bo to temat morze a ty pewnie i tak masz najlepszy i ,, na czasie ".

4 6
ID:48241

cichyobserwator

@~?????: Synek ma już pewnie 6 lat ( niedawno miał 5 ) - poproś go niech przetłumaczy o co tobie chodzi w tym tekście . Moze tobie też niech przetłumaczy ,że jeden szablon nie pasuje do wszystkiego.

3 5
ID:48242

LALA20

@ cichyobserwator

Dokonałeś masakry na Johanie, tak trzymaj.

3 4
ID:48255

LALA20

@ Johan

A czy
' Amator Stereo " - z zieloną skalą też jest bebe?.

1 3
ID:48264

Johan

@~cichyobserwator:Troszkę przetłumaczony został ten link który podałeś. Pytam i co dalej -
Jak sama nazwa wskazuje, GTIN pomaga zautomatyzować proces handlu - w zasadzie kupowania
i sprzedaży. Numery GTIN zostają przypisane do każdej pozycji (produkt lub usługa),
może być wyceniana, lub sortowane, lub fakturowana w dowolnym punkcie w każdym łańcuchu dostaw.GTIN
jest następnie wykorzystywane do pobierania, aby z góry określonych informacji o produkcie.
Więcej informacji na temat numeru GTIN. (cały tekst linku przetłumaczony)
Pytanie-ten kod kreskowy który ,podałeś w linku, to dotyczy magnetyzera firmy Samsung, który jest montowany w kuchence Amica ?

2 3
ID:48268

Moher

@~LALA20:- może jeszcze głośnik w centralnym punkcie Włocławka gdzie zbierali się ludzie i słuchali komunikatu z Wyścigu Pokoju,albo zbierali się pod oknem wystawowym i tam oglądali zakończenie etapu wyścigu w TV

3 0
ID:48272

cichyobserwator

@~Johan: Zbyt zaufałem twojej inteligencji , przepraszam i tłumaczę :
Link , który wkleiłem ma takie okienko , w to okienko kliknij myszką aż zacznie mrugać kursor , wtedy wpisujesz dowolny kod kreskowy z dowolnego produktu jaki wpadnie ci w ręce ( w domu na pewno coś znajdziesz ) i klikasz na < search > ( wyszukaj ) , a po chwili masz dane producenta, jego adres, jego telefon i fax , itd.

Pomoze ci to ustalić czy możesz dany produkt kupić jak został wyprodukowany w Polsce i odrzucić go ze wstrętem jeżeli z Polski nie jest . I teraz jak jesteś na czasie idziesz z komórą z internetem do sklepu , wklepujesz kod i od razu wiesz - kupić , nie kupić . Konsument - patriota gotowy.

3 4
ID:48277

Johan

@~cichyobserwator: Zaapeluj do gospodyń domowych kupujących w marketach o sprawdzanie telefonem komórkowym kodu kreskowego ,wtedy będą wiedziały czy to polski towar, czy niemiecki ,chiński ,norweski itd.Ja mogę tylko zaapelować kupujcie, towary gdzie na kodzie kreskowym pierwsze trzy cyfry to- 590, to jest towar polski.Ty natomiast możesz zwrócić się do odpowiednich władz miasta o zezwolenie, na prowadzenia szkolenia o kodach kreskowych (jak należy je czytać telefonem komórkowym) Jestem głęboko przekonany ,że zarobisz na tym szkoleniu sporo grosza.Jeszcze jedno kolego ,my mieszkańcy Włocławka, powinniśmy kupować towar wyprodukowany we Włocławku np mleko, maślankę,masło, które zostało wyprodukowane przez Włocławską Spółdzielnię Mleczarską.Tu jest nasza mała ojczyzna,tu mieszkamy ,tu umrzemy tu są nasze dzieci wnuki, a zatem jeśli będziemy kupować te przykładowe produkty ,które wymieniłem, to będzie ten towar miał zbyt i wtedy przybędzie stanowisk pracy . Niestety ale kupujemy w/w produkty z Torunia Łowicza Olsztyna, i w taki właśnie sposób przyczyniamy się do upadłości zakładu.Jak będziemy tak postępować, to będziemy konsumentami patriotami.

2 2
ID:48278

LALA20

@ Moher

Wystarczy że wyją głośniki na niektórych kościołach, i nie dają pospać ludziom
nawet w niedzielę.

0 3
ID:48280

Koalicja Moherowa

My- Koalicja Moherowa, zaniepokojeni twoim dramatycznym wpisem ,pragniemy Cię poinformować, abyś zwrócił się pismem do Rady Parafialnej, a my uczynimy wszystko, aby zgodnie ze standardami demokracji i sprawiedliwości społecznej nikt nie ponosił z powodu wycia głośników zakłóceń snu.Prosimy Cię o przysłanie pisma do kancelarii, a my w terminie ustawowym odpowiemy na pismo. Z wyrazami szacunku- Koalicja Moherowa.

3 0
ID:48282

cichyobserwator

@~Johan: Pisałeś niedawno ,że nie podążam za czasem ale myślałem iż ty nadanżasz i komórę z internetem posiadasz . Sam mi wkleiłeś link w którym stoi jak byk : ,, Jeśli ktoś sprowadzi produkt na przykład z Chin i będzie chciał go sprzedawać pod swoją marką, też będzie mógł nadać mu prefiks 590. Kod kreskowy wskazuje bowiem tylko miejsce zarejestrowania firmy dystrybuującej dany towar."
Apelujesz o kupowanie towarów z 590 z przodu ale nie dociera do ciebie , że moje spodnie Reserved ( którego właścicielem jest polska firma LPP ) są szyte w Chinach a na metce maja właśnie 590 . To ty zrobiłeś wykład o kodach kreskowych a ja zacytowałem urywek z twojego linku a teraz dalej rżniesz .... i walisz te 590 jak pytajnik swoje 250 .
Z tym twoim apelem to jest dokładnie jak z dekalogiem , wszyscy znają 10 przykazań ale żyją w/g swoich. A ty nawet wymyśliłeś swoje 11 przykazanie . Bramy raju juz czekają.

2 5
ID:48301

Moher

Re...ved- " odzież markowa" czy lumpeks?(http://www.lista.e-sieci.pl/265-6,opinie.htmlLumpeks )

1 0
ID:48337

Moher

@~cichyobserwator: Obejrzyj sobie jak twoje spodnie które kupujesz w Reserved są wyprodukowane.-

2 0
ID:48432

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA