Dziś obchodzimy Dzień Języka Ojczystego. Język Polski...

Dziś obchodzimy Dzień Języka Ojczystego.
Język Polski jest częścią naszej tożsamości narodowej, naszej kultury i naszego dziedzictwa. Dlatego warto dbać o poprawność języka ojczystego.

Części zmian naszego języka zapewne nie da się uniknąć. Bo na przykład coraz więcej do naszego języka wchodzi słów i skrótów angielskich (internet, e-mail, SMS, komputer, marketing, interface, itd.).

Czy jednak tylko, dlatego, że nam tak łatwiej i wygodniej to nasze SMS-y, maile czy wpisy na forach mogą być pisane bez polskich znaków i zasad interpunkcji? Czy powinniśmy akceptować błędy ortograficzne?

Żeby było jasne, ja sam zapewne robię błędy. Niemniej jednak staram się, aby to, co piszę było na tyle na ile potrafię napisane poprawną polszczyzną.

I do takiego właśnie podejścia namawiam wszystkich.
Szanujmy swój własny język.

Pozdrawiam Wszystkich.

6 komentarzy

zbuntowany_kaloryfer

Heh @peso. Czasem jadąc gdzieś zatrzymam się po drodze na jakiejś wiosze i nagle widzę np. szyldy takie jak: "Market spożywczo-przemysłowy", albo "Shop całodobowy":( Ręce opadają...
I jeszcze jedno - tak mi się przy okazji przypomniało. Chodzi o tzw. dysgrafię. Otóż obecnie bardzo popularne jest wśród niektórych rodziców załatwianie leniwemu (albo zwyczajnie mało zdolnemu) potomstwu zaświadczenia o dysgrafii. Może się mylę, ale dla mnie to zwyczajna "ściema". Na podstawie takiego zaświadczenia uczeń może chodzić nawet do jakiegoś elitarnego liceum nie umiejąc właściwie pisać po polsku. A później iść na studia. Toż to totalny absurd i nieporozumienie! Jeżeli ktoś nie zna podstawowych zasad pisowni nie powinien być w szkole średniej tylko przyuczać się w OHP do zawodu brukarza. Proste jak konstrukcja cepa.
Ps. Kurka wodna, jak kolejny raz z rzędu przynosiło się w zeszycie "pałę" z polskiego, to w końcu ojciec brał pasa, sprał konkretnie zad i zakazał przez miesiąc oglądania wieczorynki oraz zabawy na podwórku. No i bardzo szybko oceny poprawiały się w stopniu znacznym. Bez uciekania się do zaświadczeń o jakiejś rzekomej "dysgrafii")))

3 0
ID:50495

ozon

Sam byłem "napiętnowany" tu na portalu bo nie używałem znaków polskich- było trudno bo przeszło 32 lata pisałem w dwóch innych językach no ale dla chcącego nic trudnego. Co do błędów no cóż widać większość ma dyslekcje, dysfunkcję czy inną jeszcze cholerę.Bralczykiem też nie jestem ale rażących błędów raczej nie robię- jeśli tak proszę poprawiić nie obrażę się no pod warunkiem ,że forma nie będzie napastliwa....Angielszczyzna zwłaszcza techniczna (jako krótsza) zagości i jest wygodniejsza ale napisy na witrynach sklepowych "Sale" tego nie akceptuje i jest to śmieszne . Jest ustawa o języku polskim ... no ale tylko jest jako "martwe prawo"A zatem pamiętajmy iż"Polacy nie gęsi i swój język ZNAJĄ.

3 0
ID:50498

terefere

Ja w podstawówce zrobiony błąd musiałam napisać 100 razy w specjalnym zeszycie do tego przeznaczonym, można sobie utrwalić pisownię,choć nadal błędy popełniam.

1 0
ID:50509

peso

@zbuntowany_kaloryfer:

Z tymi marketami i shopami to wcale nie trzeba jeździć na wioski. Jak dobrze poszukac to i w mieście znajdziesz takie przypadki.

Może od czasu do czasu powrzucam tu zdjęcia takich koszmarkó językowych.

@~Ozon:

No niby swój język znają a nie używają, za to często krzyczą Polska dla Polaków, albo piszą, że trzeba kultywować wartości narodowe, ciekawe, nieprawdaż.

@~Terefere: dokładnie tak, jak się chce to można poprawiac swoje błędy.

Pozdrawiam wszystkich
:)

1 0
ID:50518

?????

@peso: A może byś tak zacytował przykłady ,,od koryta'' -tam tytuly naukowe (różnie zdobyte...) jakś nie idą w parze z powagą trybuny sejmowej czy senackiego pudła ...może te ,,wzorce'' pomyliły knajpę z salą sejmową a język polski z rynsztokowym slangiem tak jak ostatnio ten ze ,,spalonymkotem'' na łbie ?

0 0
ID:50552

peso

@~?????:

No i drugie pytanie, gdybym dla przykładu jak luk ktoś kto czyta wpisy na tym portalu chciał się przenieść do Włoch.

To ile facet musi zarobić we Włoszech aby utrzymać siebie i rodzinę?

To takie trudne pytanie, że nie chcesz odpowiedzieć ?

0 0
ID:50613

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA