Czy w Polskich szkołach powinny wisieć krzyże , a co...

Czy w Polskich szkołach
powinny wisieć krzyże , a co myślicie o symbolach innych religii?
Moim zdaniem powinny ,i nie mam nic przeciwko innym symbolom ,jeśli taka
będzie wola dzieci innych wyznań

19 komentarzy

Ciekawy

Ciekawe co by było gdyby znalazła się grupa wierząca w moc zużytych prezerwatyw.Ciekawe czy dostaliby pozwolenie na wieszanie nad drzwiami klas gdzie chodziliby ci wyznawcy.

0 0
ID:8818

pazdzioch

mnie sie wydaje ze nie od tego jest kosciol, szkola powinna zajmowac sie nauka a nie wiara, tak samo lekcje religii powinny odbywac sie w kosciolach

0 0
ID:8819

szuja

Bóg, honor, ojczyzna, mówi Wam to coś? Pewnie i Wasi przodkowie walczyli i
ginęli pod tymi hasłami, chcecie zatrzeć pamięć o tradycji i korzeniach
narodowych? Dla Polaków krzyż to nie tylko symbol religijny, to symbol walki o
wolność, to nasza historia. Wybaczcie, ale przykro czytać, że chcielibyście
wzorem komunistów wyrzucić ze szkoły symbol tak istotny dla naszej tożsamości
narodowej. Właśnie dlatego, że jest to polska szkoła, powinien tam wisieć krzyż
i przypominać, że to Polska była przedmurzem chrześcijaństwa i obrońcą wartości
oraz wielokrotnie broniła Europy przed zalewem tatarskim, tureckim, czy
pludraków szwedzkich!
Gdyby nie walka w imieniu krzyża, być może dziś, tu i teraz mielibyśmy islam.
Bardzo mi przykro, że nagonka na kościół przesłania Wam jego rolę w
kształtowaniu Europy.

0 0
ID:8822

kortyzol

będzie w klasie wisieć:
krzyż
budda
allach
i diabli wiedzą...co jeszczesmile
jak w muzeumsmile
lepiej sobie takie "owe" darować... bo szkoła powinna być szkołą, a nie miejscem
dla...sekt...

0 0
ID:8823

A-Z

Pazdzioch - popoieram Cie, tylko jak przekonac "BERETY"

0 0
ID:8824

zbuntowany_kaloryfer

Krzyż to coś więcej niż symbol religijny; to jeden z symboli naszej tożsamości, naszej cywilizacji. Ten symbol reprezentuje wartości najwyższe, a w przesłaniu, które niesie nie ma absolutnie nic złego i szkodliwego. Krzyże w szkołach zostać powinny, bo dla większości Polaków (niezależnie od ich zaangażowania religijnego) to świętość. A jeżeli w danej klasie są innowiercy? Proste - dołożyć symbol Ich wiary. Mówię tu o symbolach religijnych, a nie o jakichkolwiek symbolach.
Czerwoni niech nie udają takich oburzonych widokiem krzyża - skoro deklarują się jako niewierzący to co im przeszkadzają skrzyżowane dwa patyki wiszące na ścianie? Moim zdaniem nie chodzi tylko o krzyż - wojujący, agresywny ateista będzie walczył z każdym sacrum, z każdym przejawem duchowości człowieka. Im chodzi (i od zawsze chodziło)o sprowadzenie jednostki do poziomu biomasy kierującej się instynktem i popędami.
Ps. Piękny popis dała wczoraj senyszyn mówiąc m. in., "że krzyż wyleci z hukiem". Skąd tyle zapiekłej nienawiści u tej samicy? Ale dobrze się stało, że publicznie to powiedziała. Skoro od dłuższego czasu społeczeństwo jest nękane działalnością pisuarów wielu ludzi mogło zacząć postrzegać czerwonych jako stosunkowo niegroźnych, bardziej normalnych. Na szczęście wystąpienia takich jak senyszyn, napieralski czy jaruga-nowacka przypominają o ich plugawych zamysłach.

0 0
ID:8825

harcerz

Czułem wczoraj,że wadera5 wsadziła kij w mrowisko ale sie nie wychyliłem.Co do innych symboli religijnych(allacha nie można powiesić,chyba że pólksięzyc)uważam to nie na miejscu.Warunkiem stacjonowania żołnierzy USA w Arabii Saudyjskiej przed pierwszą inwazją na Irak był zakaz posiadania symboli religijnych-medalików i krzyżykow oraz zakaz wwożenia Biblii.Polska jest krajem o tradycjach chrześcijańskich i o tym nie wolno zapominać.Ateizm w wiekszości to pozostałość po okupacji Rosji sowieckiej i ich popleczników w wydaniu PZPR.Wydaje mi sie ,że lepiej aby wisiał krzyż niż jak za moich czasów zdjęcia W.Gomółki i J.Cyrankiewicza.

0 0
ID:8831

Duchu

Podciągnij się z historii naszego kraju, ale niekoniecznie tej szkolnej. Troszke wysiłku w czytelniach i głupot więcej nie będziesz wypisywał.

0 0
ID:8832

pazdzioch

czy wlasnie tego nauczal Chrystus?]

0 0
ID:8833

zaniepokojony

Podczas oficjalnych uroczystości państwowych wspomina się hasło: „Bóg, honor i ojczyzna”. Przecież mowa tu nie o bliżej nieokreślonym Bogu, o jakiejś ogólnej boskości, ale o Bogu najbardziej konkretnym, tym, który zechciał urodzić się w Betlejem i zostać ukrzyżowany w Jerozolimie – i to ze względu na wierność temu Bogu pokolenia Polaków musiały cierpieć i oddawać życie, niejednokrotnie też za symboliczny krzyż. W związku z tym wyrok Europejskiego Trybunału Praw Człowieka jest bardzo niebezpiecznym precedensem, który może doprowadzić do osłabienia poszanowania tegoż gremium. To jest powód do zastanowienia, czy taki wyrok nie prowadzi do osłabienia europejskiego wymiaru sprawiedliwości.

0 0
ID:8834

anty

jak zwykle wypisujesz bzdury szuja. jestem polakiem (nie kradnę samochodów i nie jestem pijakiem), ale krzyż jest dla mnie co najwyżej symbolem jakiejś tam sekty.
jeżeli kogoś interesuje co tak naprawdę znaczy ów krzyż to polecam mu obejrzenie 'zeitgeist', np. na google video.

0 0
ID:8835

kortyzol

zbuntowany_kaloryfer ,Ty jesteś jak rypka !

0 0
ID:8837

pamar

Jest jeden Bóg, tak? Bóg Ojciec, Syn Boży I Duch Święty. To wytłumaczcie mi świadomi katolicy (bo ja zostałem ochrzczony wbrew mojej woli i świadomości) jak ojciec może być swoim synem i jednocześnie dla siebie ojcem czy duchem..... już się w tym wszystkim pogubiłem.
A co do religii i krzyża to jego miejsce jest w kościele, chyba że jest używany do pobłogosławienia żołnierzy idących ZABIJAĆ W IMIĘ BOGA, honoru i ojczyzny.

0 0
ID:8838

cyklista

Zadam Szanownym Internautom pytanie.Czy wzywajac ambulans Pogotowia Ratunkowego zaznaczacie w wezwaniu "tylko proszę o ambulans nieoznakowany krzyżem, bo do innego nie wsiądę".
A w przypadku krajów arabskich lub Izraela ulegając wypadkowi też nie wsiadziecie do ambulansów tych krajów bo są oznakowane "półksiężycem" lub "gwiazdą Dawida"?Bo są to ambulanse należące do sekt.Czy oni zabierając rannego lub chorego sprawdzają jakiego jesteś wyznania.Arab lub Zyd -"Pana nie zabieramy bo pan jest zagorzałym ateista musi pan wezwać taryfę?To jest paranoidalne.

0 0
ID:8841

zbuntowany_kaloryfer

Cóż, skoro chłopak z zawodówki gubi się rozwiązując równanie kwadratowe, skoro zwykła, poprawna pisownia w języku ojczystym stanowi problem dla ok 60% Polaków (Pentor, 2008) to jak się nie pogubić w dogmatach wiary?

0 0
ID:8844

kortyzol

Tak naprawdę to chodzi o kasę.

0 0
ID:8847

kortyzol

Zbuntowany-kaloryfer myślałem ,że nie zauważysz. Tym razem się nie ryp-nąłeś bo czynisz to doś często!

0 0
ID:8849

sportowiec

Taka grupa to sekta. A chwalić Boga puki co działalnośc sekt jest zakazana. Swoją drogą - nie błysnąłeś ani intelektem ani kulturą.

0 0
ID:8851

MOCHER

Kolego masz jakieś rozchwianie poglądow. Raz atakujesz Kościół katolici a tu taj takie górnolotne wypowiedzi?????

0 0
ID:9227

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA