Szanowni Internauci zapodam po jednej z mniej znanych...

Szanowni Internauci zapodam po jednej z mniej znanych mini-dzielnic włocławskich z różnych rejonów Włocławka.Czy ktoś z Czcigodnych Państwa potrafi wymienic jeszcze inne.
Sahara,Czerwonka,Syberyjka.

25 komentarzy

rolnik

Ciotkę miałem na Kokoszce na takiej wąziutkiej uliczce Kolskij .

0 0
ID:15440

lech

grzywno

0 1
ID:15453

pamar

Chyba było coś takiego jak Kamlarka, ale nie jestem pewien.

0 0
ID:15458

jp

ogiernia

0 0
ID:15463

Piotr

Czeczenia:)

0 0
ID:15464

rolnik

Miastowi coś cienkie jesteście miastowi.Takie pół/pół.

0 0
ID:15482

cyklista-wylogowany

Szanowny Pamar-oczywiscie Kamlarka(w części ulic Łanowa,Leśna,Ostrowska,14-go Pułku Piechoty).Czcigodny Jp-Ogiernia leży w rejonie ul.Ceglanej.Szanowni Rolnik-zgadza się polożenie i ulica.Grzywno równiez jest minidzielnicą leżącą podrugiej stronie ul.Chopina(w okolicach cmentarza po szkołę)
Żurek-ul.Jasna,Mylna,Jasna,Bojakowskiego i oczywiście Żurska
Bularka-ulice Goplana,Łaniewszczyzna,Brdowska,Żeromskiego
Kapitułka-okolice ul.Szuwarowej,Wyspiańskiego,Robotniczej
Guzowo-okolice ulic Guzowska,Żwirki i Wigury
Świech-okolice ulic Słowiczej i Jastrzębiej
Glinki-okolice ulic Piaski,Leśna,Barska

0 0
ID:15488

ananas

cyklisto, obyś zaznał ognia piekielnego:) Niech Cię dunder świśnie. Taki mały pościk, a zmarnowałeś mi całe popołudnie. I dzięki Ci za to! Po konsultacjach z rodziną,( nie chciałem posiłkować się internetem), doszliśmy do wniosku, że Sahara to okolice Szczyglej, Robotniczej, gdzie jako małolat kopałem piłkę. Czerwonka mojej Mamie kojarzy się z okolicami obecnego Tesco, zaś Syberia??? zielonego nie mamy.
Ktoś przywołał Kokoszkę i Kamlarkę. O ile nazwa "Kokoszka" funkcjonuje do dziś, to "Kamlarka" została pogrzebana w fundamentach osiedla Żytnia - Barska. Ostatnim bastionem był sklep spożywczy usytuowany na wysokości obecnej Stokrotki. Mało kto pamięta, że jakieś 50 m. dalej ciągnęły się czworaki aż do samego lasu.
Można jeszcze dodać Lisek, Rakutówek, Korabniki, może dawne Dziadowo za sprawą jednego pana ( może i słusznie) przemianowane na Zalesie?
Więc, (nie zaczyna się od ....wiem, wiem) cyklisto, niech cyklista rozwikła te zagadki?

0 0
ID:15492

ananas

I trochę po niewczasie. Zmotywowany przez cyklistę po raz kolejny zajrzałem do monografii Włocławka, wg. mnie bezkonkurencyjnej z roku 1968 i zapodam wam cytata:
"Poniżej w lewo czerwieni się dawny
Włodsławek księżą, cłem i piwem sławny,
Tam ci też pewnie zahamują statek,
Zapłać podatek".
Facio, który to spłodził, niejaki Sebek Klonowic, zmarł parę lat temu. Jak śmiał napisać o Naszym Mieście per "czerwony"? Ciekawe, kto w tym maczał palce?

0 0
ID:15495

cyklista-wylogowany

Czcigodny Ananasie.Twoja Szanowna Mama bardzo dobrze skojarzyła położenie Czerwonki-to mini-dzielnica położona pomiędzy ulicami Nowomiejską,Rakutowską,Wronią,Okrzei,Krótką.Nazywano tą część również Rakutówkiem(dotyczyło to zwłaszcza dawnego kompleksu wojskowego z czasów XIX w-dzisiaj odrestaurowanego.Po drugiej stronie znajduje sie Dom Spokojnej Starości oraz budynek mieszkalny(ten sam styl architektoniczny obydwóch budynkó-przed I wojną światową koszary.Póżniej pomiędzy ulicami Starodębską,Wolności do Nowomiejskiej(dawnej Cmentarnej)oraz torami koleii było getto.Wszystko się zgadza.Odnośnie Kamlarki-to co Szanowny Ananasie opisujesz wymieniając czworaki też jest prawdą.Pełna nazwa brzmiała- Kolonia Kamlarka.Syberyjka znajdowałą się koło mini-dzielnicy Kempiny i Papieżka oraz leżącej przy ul.Płockiej mini-dzielnicy Zabijaki.Pozdrawiam

0 0
ID:15497

Włocławianin

Była jeszcze osiedle- Zabijaki, chyba w kierunku na Płock, w bok od obecnej ul. Plockiej- jak będę miał czas to zobaczę na starej mapie.

0 0
ID:15498

cyklista-wylogowany

Szanowny Ananasie.Gdybym miał na tyle wiedzy z informatyki udostępniłbym do opublikowania w portalu włocławek.info mapy miasta z okresów okupacji z nazwami ulic w języku niemieckim(z podziałęm na cekcje w celu łatwiejszego wyszukania położenia ulicy).Możliwą byłaby również publikacja mapy Włocławka(przedwojennego) z nazwami ulic w języku hebrajskim(chyba w chwili obecnej unikat).Pozdrawiam

0 0
ID:15499

Włocławianin

No ta dzielnica Zabijaki to nie była taka mini sprawdzałem na mapie:)

0 0
ID:15500

rolnik

Może jeszcze ktoś mnie uświadomi od czego pochodzą te nazwy np.Kokoszka,Kamlarka,Lisek,Żelazne wody,Szpetal i inne.

0 0
ID:15503

Włocławianin

Krzywe Błoto, Ruda, no i oczywiście moje ukochane Zazamcze, ja jeszcze z czasów swojej młodości pamiętam kilka domów przy ul. Wienieckiej obok ul.Ceglanej, które mieszkańcy nazywali Panderozą. Nie jest to nazwa zbyt stara, bo Bonanza leciała w latach 60,70, ale domki były dużo, dużo sarsze, na pewno pamiętające rozbiory. I bardzo "wiele" różnych rzeczy tam się działo...

0 0
ID:15507

ananas

halo, halo, cyklisto,
nie tak prędko. Sahara? Wybacz, powiedziało się "b", trza wziąć odpowiedzialność za "c". Co nie? Skąd ta "Sahara"?

0 0
ID:15509

fryc

Szanowny ananasie,Klonowic pisał tak o Włocławku w XVIw.,a miasto czerwieniło się budynkami z czerwonej wypalanej cegły m in.katedra i liczne wówczas w mieście spichrze.W tym czasie Włocławek był siedzibą komory celnej na Wiśle.Niektórzy określenie "czerwony Włocławek" wiążą z komunistami,a to g...prawda.Pozdrowionka!!!

0 0
ID:15510

ananas

~Włocławianin ,
mam prośbę, rozważ proszę. Nie mógłbyś skopiować tej mapy i wrzucić na jakiś serwer? Dajmy na to na "Wyślij to", lub inny wg. Twojego uznania? Bardzo interesuje mnie historia Włocławka, a nigdzie nie natrafiłem na mapę uwzględniającą okolice Papieżki. Tym bardziej byłbym wdzięczny, bo w jakimś sensie spędziłem tam dzieciństwo.

0 0
ID:15511

cyklista-wylogowany

Przepraszam,że nie odpisywałem.Zaabsorbował mnie mecz Polska-Hiszpania.
Szanowny Ananasie-Sahara to rejony ulic(jaki zwiazek ma nazwa własna pustyni ze środowiskiem wodnym)Żurawia,Stawowa,Wodna.Bagienna,M.Dąbrowskiej.
Czcigodny Czytelniku moja rodzina ma również związek z ul.Ceglaną(mieszkali tam moi dziadkowie) a póżniej nastąpiła przeprowadzka na Wieniecką 5a(plany budynku są
jeszcze z 1924 roku).Nie wiem czy gdybym skopiował mapę Włocławka(z okresu okupacji)ze skanera do komputera udałoby sie je wysłać.

0 0
ID:15520

Włocławianin

ananas
Posiadam kilka map Włocławka,niemieckie, polskie i rosyjskie, ale z wysyłaniem ich np. pocztą to będzie wielki problem, bo mają bardzo dużą objetość. Mam wydrukowaną jedną, czy dwie, bo reszty nie dał bym rady ze względu na wielkości. Te wydrukowane to- niemiecka Leslau 1941 i tu osiedle Papieżka znajduje się w okolicach dzisiejszej ul. Płockiej i druga to mapa polska z 1938, ale tej nie sklejałem jeszcze. Mogę Ci w jakiś sposób przesłać, listownie, lub gdzieś zostawić ksero tej mapy niemieckiej. Jak posklejam tą polską to też mogę Ci ją dostarczyć.

Pozdrawiam!!!
Historia Naszego miasta i regionu to mój konik

0 0
ID:15529

wielki

Nie taka znowu nieprawda z tymi komunistami.
W całej Polsce Włocławek i słusznie kojarzony jest z czerwonymi. Proszę przypomnieć sobie choćby wyniki wyborów powszechnych i prezydenckich. Był okres, że z byłego już województwa włocławskiego senat obsadzało dwóch senatorów z komunistycznym rodowodem. Komuch Kwaśniewski to tu kumał się z innym komuchem Przywieczerskim. Do dziś popularność czerwona Gazeta Pomorska zawdzięcza "wiernym" czytelnikom z Włocławka i okolicy.
Całe szczęście sądząc, sądząc po wpisach, czerwoni z Włocławka odchodzą tam gdzie ich miejsce. Na śmietnik historii.

0 0
ID:15680

xxxxxxxx

ja pamiętam Kamlarke i to bardzo dobrze.Urodziłam sie tam i długo mieszkałam tak naprawdę to całe swoje dziecinstwo i młodośc.Fajna ulica i wspaniali ludzie.Mieliśmy swoj domek jeszcze pamietam jak pokryty był strzechą
.pozniej spalił sie dom mojego wujka i całą Kamlarke pokryto eternitem.Miałam tam wspaniałe dziecinstwo moja rodzina zajmowała poł domku rzaem mielismy trzy pokoje i kuchnie z jednej strony domu był malenki sadek a z drugiej mama zrobiła warzywnik.........................było ta slicznie i cudownie..........miłego dnia

1 0
ID:44254

sw

może masz chodzby 1 foto mieszkałem obok na żytniej

0 0
ID:47898

gość-33441

mam dwa zdjęcia z Domkami na Koloni Kamlarka

0 0
ID:83090

gość-75905

Byłem często na Kamlarce u Maćka M, ojciec jego był stolarzem, sam ma zakład stolarski na Michalinie, Mieszkam wiele lat w Peru, lecz Kamlalka, szkoła nr. 15 na Leśnej, Żytnia przy jednostce wojskowej gdzie mieszkałem, ach, łza się zakręciła, pozdrawiam, Rysiek, rocznik 59.

0 1
ID:84266

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA