Panie prezydencie A .Pałucki ,szanowni radni - czy nie...

Panie prezydencie A .Pałucki ,szanowni radni - czy nie lepiej byłoby tą kostką granitową wybrukować pasy dla przejść dla pieszych ,oczywiście kostka granitowa w jaśniejszym kolorze.Zaoszczędziłoby miasto pokaźna kwotę pieniędzy ,nie malowałoby się corocznie pasów po okresie zimowym,zaoszczędzić można na farbie i kostka nie do zdarcia Myślę ,że pomysł nie jest zły, mam cichą nadzieję ,że przyszły prezydent i radni wezmą mój pomysł po uwagę .

7 komentarzy

Spatz

Już dawno pisałem o tym i dawałem przykłady z innych miast, ale do twardogłowych to nie dociera.

1 1
ID:19072

logarytm

JOHANIE mily!! A komu zalezy na oszczednosciach w ratuszu...? Ani ten ani inny nic nie zmieni oni maja to we krwi niestety i nawet pijawki nie pomoga!!!! Jak sie ma ETATOWYCH radnych to tak jest.. to oni pozwalaja prezydentowi...

0 1
ID:19073

Johan

Słusznie piszą moi przedmówcy .Jeśli się nie mylę to budowa hali sportowej (Hala Mistrzów)we Włocławku w pierwotnym założeniu miała kosztować 15000000 a wyniosła 21 997 329 zł do diabła to o tyle drożej ,niech ktoś mi wytłumaczy /Pamiętam też że roboty ziemne wykonywał radny który miał firmę budowlaną,to było opisywane w gazecie regionalnej,a zatem chyba mogę stwierdzić że coś z zamówieniami publicznymi bardzo źle się dzieje.

1 1
ID:19078

'

Kostka granitowa zwłaszcza mokra jest śliska,więc latwo o kontuzję. Pasy są lepszym rowiązaniem,że malować trzeba cóż nie ma farb nieścieralnych całkowicie.

0 0
ID:19081

cyklista

Szanowni-Spatz ,Logarytm i Johan początki powstawania firm budowlanych we Włocławku (po "zmianie" ustroju po 1990 roku) to niestety bardzo dobre układy w środowisku lewicowym.
Piszę lewicowym,bo gro dyrektorów ,ich zastępców,osób zajmujących kierownicze stanowiska w państwowych firmach za czasów PRL-u musiała należeć do mateczki nieboszczki.

Jeszcze latach początkowych po 1990 nie istniały zamówienia publiczne i część zleceń dla powstających firm budowlanych od pozostałych instytucji państwowych
otrzymywał przede wszystkim znajomy królika.

Nie mam ochoty wymieniać z nazwy firmy ani ich właścicieli ,ale obracam się w środowisku budowlańców od ładnych parunastu lat.Nawet jak wprowadzono formę przetargów publicznych dostęp do złożonych dokumentów byłą powszechna wśród osób, które przeprowadzały lub pilotowały przetargi.
Póżniej procedura przetargów się zaostrzyła.
Nadal jednak cyklista nie wierzy,żę nie istnieją przecieki.
Problematyczną sprawą są Szanowni kosztorysy przetargowe.Osoba wykonująca kosztorys inwestorski (wycena tylko dla inwestora) ma dostęp do wartości kosztorysowej.

Jakim problemem jest przekazanie takiej informacji .Żaden..
A niestety jest to pewna wskazówka dla przystępującego do przetargu.

Jakim problemem jest zmowa 4-rech wykonawców, który z nich ma wygrać przetarg (cicha umowa pomiędzy zainteresowanymi).

Wygrywa Jasiu ,a jako podwykonawca część robót wykonuje Krzysiu (który w cenie przetargowej podał umyślnie wyższą cenę od Jasia)

2 0
ID:19082

Stacha

Niestety ale pasy malowane również są śliskie szczególnie po deszczu. Pasy nie musza być z kostki granitowej -. w innych miastach myślą urzędnicy z Ratusza ale nie we Włocławku. Najlepiej na tym wszystkim wyjdą szewcy- będą mieć nadmiar pracy.

1 0
ID:19084

Johan

Słusznie drogi cyklisto- jeszcze dodam że były prezio też zadbał o to "Tak" złodziejskiej prywatyzacji (styczeń 1999 r.)
Wychodząc naprzeciw zakusom amatorów grabieży majątku narodowego (głównie z kręgów SLD i dawnej UW), Kwaśniewski zawetował ustawę o powołaniu Prokuratorii Generalnej. Utworzenie tej instytucji jako nadzorującej mienie Skarbu Państwa "w zakresie gospodarności, celowości oraz zgodności z prawem rozporządzania nim" stanęłoby na drodze interesów zaplecza politycznego Kwaśniewskiego bezkarnie rozporządzającego mieniem wszystkich obywateli, mającego na względzie interes swój, nie zaś Skarbu Państwa.

0 0
ID:19085

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA