a ja mam pytanie takie. Jak powinnismy zachowac sie gdy wiemy...

a ja mam pytanie takie. Jak powinnismy zachowac sie gdy wiemy i widzimy ze ktos ewidentnie naciaga instytucje czerpie z klamstwa korzysci? Poinformowac? udawac ze sie nic nie wie? Czy to donosicielstwo czy obywatelska postawa? No jak myslicie?

21 komentarzy

ben Jakov

Jeśli płacisz podatki, to ktoś, kto naciąga państwo, naciąga ciebie, bo niby skąd państwo ma mieć pieniądze, jak nie z naszych podatków. Nie jest to donos, a tylko samoobrona przed złodziejem. I to jest postawa obywatelska!

6 2
ID:24359

zbuntowany_kaloryfer

Barbapapo Szanowna! Pamiętasz tę scenę z serialu Alternatywy 4?
http://www.alternatywy4.net/imgp,498.html
Kultowa scena!
Do autobusu wsiada Furman.
- Dzień dobry (Sąsiadki nie reagują).
- Dzień dobry paniom (Sąsiadki odwracają się. Furman zauważa Kotka).
- Dzień dobry, co im się stało?
- Boją się gęby otworzyć, żeby pan znowu gdzieś nie doniósł.
- Co? Ja... ale...
Sąsiadka - pokazując dziecku palcem na Furmana:
- O widzisz?, tak wygląda kapuś.
;]]]]]]

Żyj tak miła Barbapapo, żeby nikt nigdy nie reagował w ten sposób na Twój widok...

5 4
ID:24364

zbuntowany_kaloryfer

Ben Jakov, skoro jesteś propagatorem postaw obywatelskich to mógłbyś dać dobry przykład i zacząć zbierać "psie kupy" w czynie społecznym;). Daj dobry przykład! Może zachęcisz innych?
Ale nie, o wiele łatwiej jest napisać anonimowy donos lub wykonać telefon siedząc w ciepełku domowego zacisza. I jaka frajda, że się dokopało bliźniemu! Niniejszym dedykuję Ci piosenkę Kasi Klich pt. "Pies ogrodnika";)
Fragm.
"Ty jesteś jak, ten ogrodnika pies,
co sam nie weźmie a drugiemu nie da też...!";))

4 3
ID:24367

ben Jakov

Nie chodzi o tchórzostwo, czyli anonimowy donos, ale o jawne działanie...

1 2
ID:24368

cyklista

Proponuje wejść w spółkę przy podziale udziałów 51% -Ty ,49% -Naciągający.
Tym samym Szanowna Barbapappo będziesz decydowała czy Naciągajacy ma zwiększyć wpływy spółki z tytułu czerpania korzyści z kłamstwa czy też utrzymywac na określonym poziomie.

Oczywiście należy współudziałowcowi wytłumaczyć,że zabezpieczyliśmy się na wypadek śmierci 0dpowiednim pismem do stosownych władz( i tu wymienić wszystkie instytucje,łączne z CBS i ABW).

Następnie wytłumaczyć, że jest to niesprawiedliwe i przy tym podziale nigdy nie dorównacie Naciągającemu ( np.z uwagi na to ,że wcześniej "nachapał" się w ten sposób dóbr konsumpcyjnych) i proponujecie podział dochodów np.80% dla Ciebie,zaś20% dla Naciągajacego.
I tak staniesz się Czcigodna Barbapappo przedsiebiorcą.

1 1
ID:24372

dzonny_killer

ooo Szanowny Kaloryferze... o ile nie pochwalam wszelakiego kapusiowania, kablowania i donosicielstwa (dzięki za przypomnienie docenta Furmana), o tyle nie powiesz mi chyba, że gdybyś widział pijanego siadającego za kierownicą, to nie zadzwoniłbyś po policję...

Aby sprecyzować zachowanie do podanej przez Barbapapę sytuacji przydałoby się więcej informacji, bo tak to trudno się odnieść. Uważam też, że Ben Jakov zasadniczo rację prawi, choć biorąc pod uwagę, że państwo nas kroi...

2 0
ID:24376

pinokio

Mysle ze zbuntowany kaloryfer troche przesadza> Ja tez mysle ze nalezy reagowac na takie cwaniactwa jak np. kupowanie od podopiecznychMOPR kartek na obiady! Kupuja za pol litra od tych nieszczesnikow i wychodzi na to ze sponsorujemy takich ktorych stac na normalne zycie> Ja uwazam ze to cwaniactwo i nalezy reagowac ,a miasto powinno bardziej kontrolowac te sprawe bo to my lozymy na to i oczekujemy rzetelnej kontroli. To nie znaczy kaloryferze zeby pisac anonimy ale z otwarta przylbica napietnowac cwaniakow... iii nie po to zeby dokopac ale bronic portfela wlasnego i to moim zdaniem jest postawa obywatelska!

2 2
ID:24379

barbapapa

Cyklista jak zwykle erudyta! Mily moj nie o to chodzi! Pinokio dotknal sedna i o takie sytuacje chodzi! Krew zalewa jak widzi sie "przedsiebiorcow" z targowiska ktorzy wlasnie tak robia! To komu pomagam? potrzebujacemu czy cwaniakowi? i co? to jest donos? To ja jestem be ze reaguje a nie cwaniak ktory kpi sobie z regul? Jesli wiekszosc tak mysli to zawsze cwaniacy beda czuc sie bezkarnie i smiac sie beda w oczy! To jest godne napietnowania i nie ma w tym niczego zlego niech WSTYDZA sie ci ktorzy to robia a nie ci ktorzy mowia STOP!

2 2
ID:24382

mr.betterknow

Każda sytuacja jest indywidualna i powinniśmy przeliczyć sobie sami sumieniem i rozumem co z tego wyniknie i czy sytuacja nie stworzy więcej szkód niż korzyści.
Co do "złego zachowania" urzędników i właścicieli firm molochów nie powinniśmy się nawet zastanawiać skoro oni pracują podobno dla nas.Z osobami prywatnymi jest już trochę inaczej.Po pierwsze uważam że służby prewencji nie są zawsze dobry rozwiązaniem bo w ich pracy jest czasem więcej formalności niż rozumu.I jeśli np.wlepimy mandat starej babci bo nie odśnieżyła chodnika to raczej nie pomożemy by ten chodnik był sprzątnięty.Zabierzemy jej tylko połowe pieniędzy na życie a dorobimy Urząd Miasta który i tak nie odśnieża.

Czasem jeśli możemy spróbujmy samemu zwrócić uwagę komuś zanim będziemy na niego dzwonić.Jeśli zaś ktoś jedzie po pijanemu,okrada kogoś lub kogoś krzywdzi lub stwarza zagrożenie dla bezpieczeństwa osób postronnych to jest to nasz obowiązek i odpowiedzialność by coś z tym zrobić.Jeśli nie zwrócimy uwagi to w pewnym sensie pomagamy oprawcy.Jak już mówiłem każdy przypadek jest inny i od tego mamy mózg by przemyśleć co możemy zrobić lub co powinniśmy zrobić.

Co do naciągania instytucji Panie/Pani Barbapapa to o jakie naciąganie Tobie chodzi konkretnie?Pytam bo okoliczności i punkt widzenia są bardzo ważne w określeniu trafnego anie trefnego rozwiązania.

Pozdrawiam

1 0
ID:24400

seniorka

a ja znam takie przypadki ze sa niby samotne mamy nie legaqlizuja zwiazku po to by korzystac z przywilejow samotnej mamy i co to jest w porzadku?? urzedniczce powiedzialam to ta przekazala takiej mamie i mialam przykre sceny. urzedniczka taka litosciwa czy glupia? ja nie wiem czy ludzie rozumieja ze sami siebie okradaja czy nie? Zeby tak ciagle dawac cwaniakom to wszystko drozeje bo kopalni pieniedzy panstwo nie ma! A taka urzedniczka to powinna do kamieniolomow isc albo wziasc na swoje utrzymanie taka niby samotna!!!

1 1
ID:24404

taki sobie,

Sama etyka i normy moralne od wpisujących.
Ciekawy jestem a jakby wam tak spojrzeć za uszy ?

1 1
ID:24406

barbapapa

do mr..... wlasnie o taki jak np pisze Seniorka. To co napisales ma sens bo nie chodzi o karanie slabych gdy molochy sa nietykalne tylko o wyeliminowanie wokol siebie tak zwanych" przedsiebiorczych" ktorzy nie maja skrupolow by siegac po to co im sie nienalezy i klamstwem oszczedzaja swoje budzety> Kazdy z nas ma wokol siebie takich cwaniakow > milczac dajemy im przyzwolenie i generujemy pokolenia nierobow> zabawne jest to ze gro instytucji wie o tym ze jest naciagana ale mysla tak TO NIE MOJE TO PANSTWOWE! a to guzik prawda to jest NASZE! poza tym katolicki narod jakim jestesmy i jak to sie ma do nauki JEZUSA??? Patrze tak wokol siebie i widze tych biednych..... po dwa samochody komorki i.... reka w MOPR ... to tak ma byc?Acha jestem ona! Pozdrawiam

1 0
ID:24409

ben Jakov

Przyznaję rację "seniorce" - już starożytni wymyślili paremię, że summa ius - summum iniura, czyli przesadnie dokładne przestrzeganie prawa, prowadzi do bezprawia. Urzędnik powinien poznać stan faktyczny, który nie zawsze jest zgodny z tym, co "kwity" pokazują. No i trzeba umieć odróżnić zaradność od cwaniactwa...

0 0
ID:24414

szuja

Jak kaloryferowi zapie***lą samochód .to jest źle i kaloryfer zgłosi na policję .Jak komuś innemu za...ą, to jak te ktoś zgłosi,będzie kapusiem...Hahaha

1 1
ID:24417

barbapapa

a wy nie mozecie tak bardziej tolerancyjnie podchodzic do piszacych? po co te ataki co maja dac? zaproponowalam temat i cieszy mnie ze mimo wszystko wiemy co to kablowanie a co jest tama dla cwaniaczkow i pora reagowac tak czy siak wyjdzie nam na dobre. Dziekuje za udzial i prosze bez napastliwych wpisow...

2 0
ID:24436

zbuntowany_kaloryfer

Dzonny, oczywiście, że zgłosiłbym na policję pijanego typa za kółkiem. Podobnie jak kogoś, kto znęca się nad rodziną. Kiedy pisałem o kapusiach miałem na myśli tych, których wk***** to, że ktoś zorganizował sobie jakieś tam dodatkowe źródło dochodu. Nie jest to żadna postawa obywatelska (każdy zawistny kapuś używa tego sloganu), lecz zwykła, prymitywna, prozaiczna zawiść i zazdrość.

2 0
ID:24445

dzonny_killer

aż się boję pomyśleć, że najczęściej napastliwe wpisy są od osób najbliżej i najbardziej dotkniętych tematem... Problem w dużym stopniu polega na wstydzie wskazania np. "złodzieja" oraz biurokracji. Często przekręty widzimy na własnym, najbliższym podwórku... bliższa, dalsza rodzina, sąsiedzi, współpracownicy... niby ich znamy, niby ich lubimy, ale krew nas zalewa, bo "kantują" i pośrednio nas okradają w ten sposób lub bo "kantują", a my nie umiemy, boimy się (wówczas to czysta zazdrość i zawiść). Tak czy siak przekręty powinny być napiętnowane, w końcu mamy w konstytucji zagwarantowaną "równość"!!! ;-)

Biurokracja - wymieniony przez @Seniorkę przykład urzędniczki - typowa, bezduszna kretynka ślepo zapatrzona w przepisy lub nie znająca ich wcale (obie opcje są baaaardzo złe). Jednak wydaje mi się, że sedno problemu leży na samej górze... wśród tych, którzy prawo/bezprawie stanowią. Oni się po prostu boją stracić głosy potencjalnych wyborców - bo przecież żadna "samotna" matka, która rżnie państwo na cacy nie odda swojego głosu na partię, która ukróci jej "sprytne" działanie. To maleńki przykład, ale "przekrętasów" jest sporo, zaś same "kanty" dość łatwo polikwidować - a czy ktoś się tym zajął???

2 0
ID:24450

zbuntowany_kaloryfer

Dzonny, mam pytanie.
Byłeś na naszym portalu latem? Kiedy prosiłem Szanownego Cyklistę o porady dot. budowy ziemianki?

1 0
ID:24461

barbapapa

Matko kochana przeciez tak nie mozna! Sprowadzanie wszystkiego do polityki to...latwizna! A wiecie dlaczego CI NA GORZE tak robia? ano dlatego ze wiedza iz Polacy nie sa OBYWATELSKO WYCHOWANI BO KOMUNA SWOJE ZROBILA i kolo sie zamyka! Ja mam nadzieje ze za dwa trzy pokolenia to jadnak sie zmieni i tym optymistycznym akcentem koncze pozdrawiajac wszystkich!

0 0
ID:24469

dzonny_killer

Szanowny Kaloryferze pojawiłem się bodaj w okolicach października/listopada 2010.

1 0
ID:24481

zbuntowany_kaloryfer

Dlatego właśnie pytałem Dzonny... latem/jesienią budując ziemiankę (właściwie to zakończyłem budowę) w ogrodzie poruszaliśmy z Szanownym Cyklistą tematy różne. m. in. dotyczące prawa własności;))

0 0
ID:24486

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA