A co myślicie o zbieraniu na tace podczas mszy pogrzebowej...

A co myślicie o zbieraniu na tace podczas mszy pogrzebowej przez księdza katolickiego , mimo opłacenia mszy przez bliskich zmarłego? Ja uważam że jest to draństwo i bezczelność w tak ciężkiej chwili, żebrać i podstawiać tace pod nos bliskim zmarłego.

27 komentarzy

Marek

Wykorzystywanie do maksa ludzkich uczuć, nic nie wazne dla nich tylko biznes, kasa,kasa im sie w nocy snią tyko pieniadze.

13 6
ID:25401

kasia

Przeszłam na własnej skórze zatarg z panem kościelnym z naszego Włocławskiego kościoła ..Targował sie do bólu o pieniążki za zapalenie tylko czterech świec przy zwłokach mojej bardzo bliskiej osoby .Nie miał żadnych argumentów aby przekonać mnie o kwotę na ten cel , w końcu mi powiedział że ja mu dam te parę groszy jałmużny , a dostane z ZUS krocie i pójdę sie uchlać . Wściekłam się potwornie bo alkoholu ja nie piję choć nie jestem wrogiem , uważam że z głową się piję nie kieliszkiem .Ten pan był tak pewien swoich racji że mi wmawiał że on lepiej wie niż ja ., jak napomniał jego sąsiedzi na stypie śpiewali 100 lat i ja też tak zrobię .Nie wspomnę co dalej się działo jak temu panu powiedziałam do słuchu , wstyd mi się przyznać. Po tym całym dla mnie tragicznym przeżyciu śmierć mojej bardzo bliskiej osoby i jeszcze ubliżenie mi przez pana kościelnego zakrawa o pomstę do nieba . Jak Ci ludzie są nie obliczalni , znieczuleni na ludzka tragedię oni tylko potrafią myśleć o kasie , kasie nic wiecej .Ludzie dla nich to tylko następna ofiara , baranek który przyjdzie do nich na kolach dać im na tacę złotóweczki ,a po śmierci setki .Tylko pytam za co ???? , za formułkę i zapalenie świec jak oni sami nie wierzą w to co mówią..I jeszcze jedno co bardzo mnie boli ,jakim prawem oni ubliżają ludziom i umoralniają . Sami są nie świeci , sami potrafią być gorszymi owieczkami .

10 5
ID:25405

gajowy z lasu ...

Mnie to nie rusza.Dochodzi,podstawia tacę i czeka.Ja patrzę się na niego i na tym koniec.Odchodzi z pustą tacą.Tak ja postępuje.A inni?To już ich problem.Ja osobiście nie finansuję nieślubnych dzieci,kochanek i luksusowych samochodów.

15 5
ID:25407

Hieronim

Jak ktoś jest członkiem jakiegoś zgromadzenia to jego obowiązkiem jest płacić. Jeżeli brałaś/eś chrzest, komunię św., bierzmowanie, ślub i teraz pogrzeb to obowiązkiem jest utrzymywać to wszystko. Ty też za darmo robisz ? Chyba nie. Ciekawe czy nieboszczyk przestrzegał Dekalogu, to chyba jest ważniejsze. Zawsze można się wypisać z członkostwa w Kościele Rzymskokatolickim, no ale niektórzy to wolą gumkę założyć, kłamać i kraść, i potem do kościółka i gotowe. To się nazywa dwulicowość.

5 12
ID:25410

negocjator

księża wstydu nie maja i za wszystko biorą pieniądze ... a tak na prawdę są utrzymywani przez państwo czyli nas wszystkich podatników z naszych pieniędzy ... mają pensje, mają emerytury ! podatków nie płacą żadnych , pieniądze biorą za wszystko za co się da ... nikt tego nie kontroluje ... na ambonie biadolą jacy to są biedni i że nie ma za co zrobić czegoś tam ... mają auta które utrzymują parafianie ... leją paliwo za parafianowe , komunie , śluby , pogrzeby , chrzciny , msze za zmarłych , opłatek , po kolędzie , bierzmowanie , zapowiedzi, na tace ! ... ciągle ciągną kasę ... i ciągle płaczą że nie mają pieniędzy , że są tacy biedni tacy skromni ... a brzuchy mają wypasione jak pasibrzuchy ! ciągle umoralniają itp ... a sami mają na lewo dzieci i kochanki albo gustują w dzieciach lub młodych chłopcach ! a jak ktoś pójdzie do księdza po pomoc bo nie ma co do garnka włożyć to każą iść do MOPS-U bo oni są tacy biedni i nie są w stanie ofiarować żadnej pomocy oprócz odmówienia 5 zdrowasiek ! za wszystko Bóg zapłać ! dlatego uważam że kościół to nic innego jak firma prosperująca i zarabiająca na naiwnych ludziach , na dodatek nie płacąca podatków od wzbogacenia ! polska to raj podatkowy dla kleru ... a państwo polskie pieniądze potrafi zabierać tylko tym co ich nie mają !

14 5
ID:25412

Oczytany

No cóż drogi katoliku. Z ciebie taki katolik, jak ze mnie biskup Pieronek. Prawdziwy katolik, nie płacze ale płaci. Klecha musi być zadowolony. A katolik? wcale nie.

7 4
ID:25415

dzonny_killer

@gajowy... więcej takich jak Ty i kościół zacznie padać na zasłużony ryj...

9 6
ID:25421

Modlitwa do św. Michała A

Święty Michale Archaniele, broń nas w walce, a przeciw niegodziwości i zasadzkom złego ducha bądź nam obroną. Niech go Bóg poskromić raczy, pokornie prosimy, a Ty, Książę wojska niebieskiego, szatana i inne złe duchy, które na zgubę dusz ludzkich po tym świecie krążą, Mocą Bożą strąć do piekła. Amen.

6 13
ID:25422

cykluś

Aby cokolwiek rozłożyć na łopatki należy dostać się do jego wnętrza.
Każdą oganizację, partię, zawiazek wyznaniowy.
Wejśc w ich struktury.
Dla mnie kościół katolicki skończył sie po soborze.
Dlaczego.Możecie sie domyśleć.Sami

9 4
ID:25425

Johan

Jakim prawem mamy płacić za ślub,chrzest,pochówek ,kiedy każdy płacący podatek, płaci na kościół. http://www.wykop.pl/link/150254/w-polsce-kazdy-placi-na-kosciol-1-04-podatku-dochodowego .

7 3
ID:25426

wyborca

Oj Wy wszyscy katolicy od siedmiu boleści. Jak trwoga to wtedy do Boga . Jak śmierć zagląda w oczy, to wtedy śpieszycie czym prędzej do księdza po sakramenty. W zdrowiu i dobrobycie pleciecie co ślina na język przyniesie.

3 8
ID:25429

szuja

To po co wy chodzicie do kościoła jak wam się nie podoba itd.Katole tak maja ,bo to ..... i tyle.

4 3
ID:25432

dzonny_killer

Szujo w odpowiedzi na Twoje pytanie... do kościoła się chodzi pomodlić i na spotkanie z Bogiem... niektórzy już tak mają, że sama modlitwa w domu im nie wystarcza... znam wielu, którzy nie chodzą na mszę, tylko przed lub po, kiedy już nie ma księdza z jego utyskiwaniem, pretensjami i żądaniami...

3 2
ID:25434

mr.betterknow

Powinno się zmienić przepisy tak by ludzie mogli wybrać czy chcą by ich podatki szły na kościół i by było to dobrowolne a nie przymusowe.Jezus namawiał do niepłacenia podatków i kościół go zdjął a na pamiątkę wystawia go ciągle na krzyżu.
Skoro ja przykładowo kościoła nie potrzebuje to powinienem mieć wybór i móc przeznaczyć moje podatki na leczenie w NFZ lub na emeryturę.A tak płacimy na kościół a jak przychodzi choroba, bieda albo starość to możemy się tylko pomodlić.Bo nikt nam nie pomoże za darmo.
Uważam że kwestia władzy kościołów i ich opłacania z naszych podatków to bardzo ważny problem który wpływa na sytuacje gospodarczą polityczną i duchową kraju i świata.Kościoły nie tylko katolickie mają bardzo duży udział w kryzysie który obiega ziemie.A jak widzimy kościół ma się ciągle dobrze albo jeszcze lepiej nie zważając jak krzywdzi swoich wyznawców.Bez porządku z kościołem będziemy ciągle żyli w wykręconym złudnym i nie sprawiedliwym systemie który nie ma nic wspólnego ze sprawiedliwością.

7 2
ID:25435

Zyga

"Wyborca" - nie powołuj się na Pana Boga. Pan Bóg na pewno nie każe
księżą zdzierać z biednych ludzi,którzy często do garnka nie mają co włożyć,
a do kościoła chodzę po to żeby się modlić do Pana Boga - to jest odpowiedż
dla szui.

3 3
ID:25436

miniclip

Po tych wypowiedziach widać,kto ma dostęp do internetu. Za klasykiem, czyli Lemem można o Was Panowie - "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"

4 7
ID:25437

szuja

dzonny_killer
To do kina,teatru itd, też chodzisz za darmo?

2 3
ID:25440

kortyzol

W roku 2010 na terenie Włocławka nikt nie zgłosił chęci odejścia z kościoła katolickiego. - powiedział ks. Artur Niemira - kanclerz włocławskiej kurii.

3 2
ID:25444

dzonny_killer

Szujo, a i owszem... czasem jest taka możliwość :p

1 1
ID:25448

cykluś

Czcigodny Miniklip.Proszę o przytaczanie Słowiańskich klasyków.

3 1
ID:25449

...

Do kortyzol:
Ale posłuchaj dalej, co mówi ksiądz Artur Niemira. Posłuchaj dalej, jak straszy ludzi i ma rację, nie odejdą, bo korzystają z kościoła katolickiego.

0 1
ID:25450

paragraf

A ja od dłuzszego juz czasu zamierzam zmienic wiarę na ewangelicka i wybieram sie do koscioła na ul Brzeskiej

3 1
ID:25452

cykluś

Współczuję.Jestem starowierny.
Cadyk włocławski

1 1
ID:25454

kat

Wprowadzić płatne wejściówki do kościoła i wszystko się wyjaśni - pójdą, ci którzy zapłacą i nikt im nie będzie podkładał tacki pod nos ze wzrokiem nie cierpiącym sprzeciwu. Pozwoli to również na uczciwe opodatkowanie bo czarni będą wiedzieli ile biletów sprzedali, a nie jak teraz licza 98% katolików ale na tackę daje tylko 5% ...

3 1
ID:25459

szuja

~cykluś
Starowierny, to znaczy ewangelik? Po tak kiedyś podawałeś.

1 1
ID:25474

mr.betterknow

Szkoda że panowie w sukienkach się nie wypowiedzą...
Przydało by się pójść do kościółka i się ich spytać.

2 0
ID:25484

Pytanie

A jak to ma się do Biblii , a jak to się ma do ,,POSŁUGI KAPŁAŃSKIEJ'' ,a jak to się ma do ,,idźcie i nauczajcie '' ? I wreszcie, czy ,,Syn Człowieczy'' brał za swoją posługę pieniądze?

1 0
ID:25569

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

WOLNE MEDIA