Po 73 latach od daty wybudowania kamienicy odkryłem piekno...

Po 73 latach od daty wybudowania kamienicy odkryłem piekno drewnianych podłóg.Malowanie farbami olejnymi wszystkich dostępnych barw w kolorach brązowych już mi się znudziło.Postanowiłęm podczas doprowadzania do kultury mieszkania zcyklinować farbę.
Jestem zaskoczony tym co ujżałem.Piękna podłoga z niewy zywicowanego drewna,z sękami o barwach od jasnobrązowego niemal ochrowego do soczystej czerwieni poprzez różnego rodzaju brązy.
Nie porówna sie tego do paneli ani nawet dębowego parkietu.
Po prostu bajkowa podłoga.I do tego rozjaśniły sie pomieszczenia.Muszę sprawdzić jeszcze przedpokójh oraz kuchnię.
Jestem oczarowany stanem drewna.No cóż przed wojną wykonywano zarówno podłogi jak i stolarkę okienną własnie z niewyżywicowanego drewna co stwarzało naturalne warunki jego konserwacji nie wymuszane przymusową impregnacją drewna.

9 komentarzy

szuja

@cykluś
Jak na budowlańca ,to nie wiem czym tak byłeś zaskoczony.Chyba ,że to jakaś poetycka przenośnia.Ludzie trzymajcie mnie,powiedział Kargul.

3 5
ID:29084

Pytanie

Cykluś -takim fatalnym gustem byliśmy zarażeni przez żydokomunę ,której bogowie chodzili po drwnianych podłogach w kolorze drewna i pili z chińskiej porcelany -wmawiając nam ,że to burżuazyne upodobania .

2 5
ID:29091

Żyd z obrazu

pogadaj o tym z Arkadiuszem H.a Ha

2 0
ID:29095

szuja

@Pytanie i tak ci zostało,czas się leczyć.

2 0
ID:29099

cykluś

Nadmieniam,żee wybudowana przeed wojną w 1938 roku kamienica nie należała do osób pochodzenia mojżeszowego lecz zostałą wykonana przez Polaków.W czasie okupacji mieszkali w nim muzycy orkierstry niemieckiej stacjonującej we Włocławku.

1 2
ID:29102

zielony

~cykluś ale co się stało z prawowitymi właścicielami.

0 0
ID:29113

cykluś

Jestem jednym z prawowitych współwłaścicieli nieruchomośći.Nadmieniam,że moi dziadkowie zakupili teren pod inwestycję od obywatela polskiego wyznania mojżeszowego.Udokumentowane jest to w księdze wieczytej.

0 0
ID:29120

zielony

To znaczy ,że twoi dziadkowie też malowali podłogi na czerwono farbą olejną. A ty teraz doprowadzasz tą podłogę jak napisałeś do kultury,tak?To znaczy ,że co ,że dziadkowie nie tego?Ja zielony ,więc tylko pytam?

1 0
ID:29125

cykluś

Pochodzenie moich przodków jest znane.Na 100 procent nie byli wyznania mojżeszowego.Ze strony babki-szlachta zagrodowa z Chodcza.Dziadek pochodził z Włocławka.Ale oni rodzili się w XIX w.

1 0
ID:29126

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA