Na ciemnote i glupote nie ma lekarstwa. "Nie będzie baba...

Na ciemnote i glupote nie ma lekarstwa. "Nie będzie baba wiozła nam dzieci". Rodzice zażądali kierowcy-mężczyzny Szkolna wycieczka mogła nie dojść do skutku z powodu plci kierowcy autobusu. Zacofany kraj. Okazuje się, że niektórych widok kobiety za kierownica wciąż szokuje.
"Nie pozwolimy, by nasze dzieci jechały tym autokarem" – takie ultimatum postawili rodzice i dziadkowie uczniów w Jaroslawiu. Przewoźnik przysłał innego kierowcę – mężczyznę.

10 komentarzy

Sekwoja

Baba z wozu głupocie lżej.

1 4
ID:40590

zbuntowany_kaloryfer

A potem dziwi się i obraża wielu mieszkańców takich Jarosławiów, Pcimiów Wielkich i innych zadupi, że na forach internetowych zwą ich od ....... i innych.

3 1
ID:40599

Zibi.

Propaganda KK na wieki ustaliła role społeczne kobiety (matki,kucharki, sprzątaczki i parafianki). Kobieta jeżdżąca samochodem a nie daj boże autobusem to diabeł wcielony...co za wiocha ten cały dziki kraj.

6 3
ID:40603

zbuntowany_kaloryfer

Nie zgodzę się @Zibi, i uważam, że upraszczasz sprawę. Role społeczne, o których piszesz zaczęły kształtować się tysiące lat przed powstaniem KK. Już w starożytnej Grecji JEDYNYMI kobietami wykształconymi były tzw. hetery czyli kobiety do towarzystwa, umilające czas arystokratom np. podczas sympozjów. Z tego właśnie powodu wymagano od nich wykształcenia i znajomości form towarzyskich. Jednak nawet najsłynniejszym heterom nie udało się przekroczyć pewnych barier społecznych, które były po prostu nieprzekraczalne.
Generalnie w greckich polis pozycja kobiet była bardzo niska, podrzędna wręcz. Aczkolwiek były wyjątki, przede wszystkim Sparta. No i powiedzmy cała kultura minojska. Niezależność Spartanek była w ówczesnym świecie ewenementem i budziła zgorszenie: mogły zajmować się handlem, zarządzać majątkiem i co najistotniejsze dziedziczyć majątek rodzinny. Od Spartanki bezwzględnie wymagano tylko jednego - aby rodziła dużo zdrowych dzieci.
Jeżeli chodzi o starożytny Rzym, to jego obywatelki miały nieco więcej swobody niż Greczynki. Choć warto pamiętać o tym, że po śmierci męża pierwszeństwo do spadku po nim miał nawet bardzo daleki krewny - wdowa musiała liczyć na jego przychylność (litość?) aby z dnia na dzień nie znaleźć się na ulicy... Ten stan rzeczy zmienił się dopiero u schyłku republiki, kiedy wdowa mogła zostać jedyną dziedziczką.
Przenieśmy się do starożytnego Egiptu. Jego mieszkanki miały określone prawa, które jednak nie miały nic wspólnego z równouprawnieniem. We wszystkich warstwach społecznych były całkowicie uzależnione od męża i jego rodziny. Pewną dozę niezależności mogły zdobyć tylko dzięki funduszom pozyskanym od rodziców, męża, ew. dzieci. Faktem jest, że w s. Egipcie istotna była rola kapłanek - jednak stanowiska kierownicze zarezerwowane były wyłącznie dla mężczyzn. Generalnie przez tysiąclecia istnienia państwa faraonów tylko nielicznym kobietom udało się sięgnąć po władzę czy też po eksponowane stanowiska. A i te, które tego dokonały musiały pochodzić z najwybitniejszych rodzin (najczęściej skoligaconych z rodziną królewską).
Reasumując: przez cały okres starożytności, w różnych kulturach i państwach (aczkolwiek z konieczności podałem tylko trzy przykłady - za to sztandarowe) równouprawnienie kobiet nie wchodziło w rachubę. W żadnym starożytnym społeczeństwie kobiety nie posiadały jakichkolwiek praw politycznych. Choć były obywatelkami to jakby innej kategorii. Można by rzec "biernymi obywatelkami", których rola sprowadzała się właściwie głównie do reprodukcji;))

8 6
ID:40609

Sekwoja

Wyrażam głęboki szacunek dla @ zbuntowany kaloryfer.W wielkim skrócie
przedstawiłeś temat.
Ja palnąłem głupotę. Przepraszam.

4 1
ID:40610

Zibi.

@zbuntowany_kaloryfer: Piszesz o cywilizacjach, które upadły. Nasza cywilizacja stworzona po upadku Konstantynopola była kształtowana przez stworzoną we wczesnym średniowieczu doktrynę KK, która niestety przetrwała do dziś i to właśnie ona wywiera największy wpływ na obecny światopogląd zacofanych, prymitywnych i drobnomieszczańskich obywateli niestety tego kraju.

4 2
ID:40626

marekradomski

a mi kobieta wjechała w auto na parkingu, dostałem zastępcze z ubezpieczalni i inna kobieta wjechała mi w tylny zderzak. O ironio, obie miały tak samo na imię. Za drugim razem się śmiałem. Nie mam nic do kobiet na drogach, są "sprawcami" raczej stłuczek niż poważnych wypadków. Adrenalina i brawura to nasza profesja:)

4 1
ID:40627

zbuntowany_kaloryfer

@Zibi: wydaje mi się, że najpierw powinniśmy uściślić co dokładnie określamy jako "upadek cywilizacji". W przypadku trzech wymienionych upadła władza, lokalne kulty, rozsypała się administracja no i nastąpiła decentralizacja tychże państw. Ale nie przepadli ludzie, którzy je tworzyli. Zakorzenione od wielu tysiącleci wzorce zachowań społecznych przetrwały i świetnie funkcjonowały w symbiozie z nowymi władzami i religiami.
Żadnej kultury ani cywilizacji nie można rozpatrywać w oderwaniu od poprzednich bądź równoległych, bo to poważny błąd metodologiczny. Zawsze istnieją pomiędzy nimi jakieś "pomosty".

4 2
ID:40638

marekradomski

abstrachujecie od układu odniesienia:)

0 2
ID:40666

Zibi.

@zbuntowany_kaloryfer: Masz racje. Miałem na myśli upadek systemu władzy i modelu jego sprawowania. Oczywiście ludzie pozostają i tradycja także. Nawet w obrządkach katolickich mamy do czynienia z bardzo wieloma elementami wiary naszych słowiańskich przodków zwanych bardzo nieuczciwie i pejoratywnie "poganami". Jednak jako taki upadek cywilizacji nastąpił a wcześni chrześcijanie niszczyli wszelkie świadectwa poprzednich religii (burzyli świątynie, palili papirusy, niszczyli freski i płaskorzeźby). Zniszczone symbole przyspieszają proces zapominania o tym co kiedyś było. Nowa symbolika buduje inny Świat i świadomość. Praktycznie wszystkie religie degradują kobietę w stosunku do pozycji mężczyzny. Nowoczesne społeczeństwo powinno pamiętać o swoich korzeniach i tradycji oraz budować taki model współistnienia aby nikt nie był dyskryminowany, czuł się wolny w świadomości bezpieczeństwa.

2 0
ID:40672

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA