Kucharze z Chemika ugotują z Shellerem
Uczniowie Zespołu Szkół Chemicznych po raz kolejny wyjadą na warsztaty kulinarne ze znanym kucharzem Kurtem Schellerem. Każdy będzie pracował samodzielnie na wyznaczonym stanowisku, pod czujnym okiem mistrza.
Postać Kurta Schellera jest niezwykle ciekawa. Ten znany w świecie kucharz jest osobą, która czerpie radość z podróżowania i zdobywania wiedzy o bogactwie kuchni i kultur z różnych kontynentów. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzieli się z młodzieżą i odpowiada na każde pytanie. Mistrz pracował w wielu znanych hotelach i restauracjach na całym świecie. Był m.in. szefem kuchni prezydenckiej w Ekwadorze oraz gotował dla szejków w Kuwejcie. Zdobył ponadto wiele prestiżowych nagród, a w chwili obecnej na dłużej związał się z Warszawą, gdzie prowadzi m.in. Akademię Sztuki Kulinarnej. Prowadził program „Alfabet kulinarny Kurta Schellera w telewizji Polsat, a w 2012 roku był gościem w programie MasterChef.
Ubiegłoroczne warsztaty odbyły się w Akademii Sztuki Kulinarnej Kurta Schellera w Warszawie, gdzie młodzież ZSCH z klas o kierunku gastronomicznym miała możliwość poznać tajniki sztuki kulinarnej. Zakres obejmował m.in. filetowanie pstrąga, rozbiór kurczaka, wykonanie sałatki orientalnej, bulion z tostem na ostro, duszonego pstrąga w sosie cytrynowym, kurczaka curry po tajsku czy mus czekoladowy w towarzystwie czekoladowego sufletu.
Również w tym roku, uczniowie ZSCH, którzy zapiszą się na kurs, będą mogli przygotowywać i kosztować potrawy kuchni włoskiej. Każdy będzie pracował samodzielnie na wyznaczonym stanowisku, pod czujnym okiem mistrza. Warsztaty mają jako cel rozwijanie swoich pasji i zainteresowań, w związku z tym w trakcie ich trwania panuje wspaniała i życzliwa atmosfera.
Proponowane menu:
- crostini z pastą tepenade, pomidorami i bazylią, czosnkiem
- zupa pavese
- risotto z grzybami
- makaron spaghetti z pesto
- osso buco z polentą
- czekoladowe fondates
- tarta jabłkowa