Szkolenia, które zaplanowano na styczeń i luty 2020 roku,
są skierowane do mieszkańców obszarów wiejskich, zainteresowanych
podjęciem działalności ukierunkowanej na chów gęsi. Podczas spotkań przedstawiciele największego w regionie producenta gęsiny, Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej (powiat inowrocławski), opowiedzą o korzyściach płynących z przyzagrodowego chowu gęsi, prowadzeniu hodowli w małym i średnim gospodarstwie, przetwórstwie gęsiny oraz rolniczym handlu detalicznym. Obok szkoleń odbędą się warsztaty z zakresu przetwórstwa gęsiny.
O smakowych walorach gęsiego mięsa nie trzeba nikogo przekonywać – gęsina coraz częściej trafia na nasze stoły. Wszyscy chcemy jeść zdrowo, dlatego wybieramy mięso z ekologicznych, często niewielkich hodowli, prosto od lokalnych producentów. Dla właścicieli małych i średnich gospodarstw rolnych, którzy zainteresowani są przydomową hodowlą gęsi i przetwórstwem tego smacznego mięsa w ramach naszej dorocznej kampanii przygotowaliśmy cykl szkoleń – mówi marszałek Piotr Całbecki
Szkolenia odbywać się będą w: Bydgoszczy, Toruniu i Zarzeczewie. Uczestnik może zapisać się na szkolenia odbywające się jednej z podanych miejscowości. Nabór wniosków dla zainteresowanych udziałem w szkoleniach trwa od 4 do 29 listopada. Regulamin, wniosek i szczegółowe informacje tutaj (kliknij).