Zamiast chipsów – marchewka lub jabłko
Rozpoczęła się kolejna edycja programu „Owoce w szkole”. Uczniowie szkół podstawowych z klas I-III będą zachęcani do zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze.
Naukowcy biją na alarm: nadwaga i otyłość pokarmowa u dzieci i młodzieży to epidemia naszych czasów. Bezpośrednią przyczyną tycia jest nieprawidłowa dieta obfitująca w tłuste potrawy, fast-foody i brak ruchu. Złe nawyki żywieniowe dzieci w wieku szkolnym mają wpływ na ich zdrowie w wieku dorosłym. Dlatego tak ważne jest, by od najmłodszych lat dzieci zdrowo się odżywiały włączając do codziennej diety warzywa i owoce.
Taki jest też cel programu „Owoce w szkole”, którego realizację rozpoczęła Agencja Rynku Rolnego. W Polsce program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Dzieci uczestniczące w programie otrzymują świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki), świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki), soki owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne.
Szkoła podstawowa zainteresowana udziałem w programie „Owoce w szkole” w I semestrze roku szkolnego 2011/2012, powinna złożyć do 12 września, we właściwym miejscowo ze względu na siedzibę szkoły Oddziale Terenowym Agencji Rynku Rolnego, odpowiedni wniosek.
Program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole” funkcjonuje od roku szkolnego 2009/2010. Jest finansowany ze środków pochodzących z budżetu UE (75%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%). Całkowity budżet programu w roku szkolnym 2011/2012 wynosi ok. 48,9 mln złotych.