Włocławski pasztet wzbudził uznanie
IV miejsce otrzymała potrawa przygotowana przez delegację ZSCH w konkursie „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2011”. Do rywalizacji stanęły najlepsze restauracje i szkoły z całego regionu.
Osobami, które w imieniu ZSCH przystąpiły do konkursu z ich własnym autorskim przepisem na pasztet z morelami są dwie nauczycielki przedmiotów gastronomicznych - Sylwia Wojtczak i Katarzyna Grabowska oraz uczeń klasy 2 o profilu technik-kucharz - Hubert Konczalski.
- Jest to ogromne wyróżnienie dla naszej szkoły, ponieważ wśród uczestników konkursu występowali głownie restauratorzy z całego regionu – powiedziała Pani Sylwia Wojtczak. - Wśród szkół oprócz Zespołu Szkół Chemicznych z Włocławka znalazły się zaledwie cztery inne podobne placówki z regionu Pomorza i Kujaw. Nie da się ukryć, że nie mamy takiego doświadczenia jak kucharze restauracji, dlatego jest to dla nas wielki sukces. Chcielibyśmy aby wyrób w postaci pasztetu kojarzył się z naszą szkołą – dodała jedna z autorek sukcesu.
Myślą przewodnią konkursu była kuchnia staropolska. Jak mówi uczeń ZSCH Hubert Konczalski – pasztet kojarzy się właśnie z tą kuchnią i dlatego powstał pomysł aby to właśnie pasztet z kaczki w morelach był daniem reprezentującym włocławską szkołę. Prezentowany na konkursie produkt, w dużym stopniu wyróżniał się na tle pozostałych potraw. – Jak podkreśla Hubert, który jest uczniem klasy drugiej, szkoła daje mu możliwości rozwoju. Udział w konkursie jest dla niego dużym wyróżnieniem.
Uroczysta gala w ramach konkursu odbyła się w czwartek (25 listopada) w Urzędzie marszałkowskim w Toruniu. Pasztet z kaczki w z morelami w cieście zdobył zaszczytne IV miejsce w regionie Pomorza i Kujaw.
Zdjęcia do artykułu: