Nasza żywność na targach w Berlinie
Już po raz 22. nasz region bierze udział w Międzynarodowych Targach Rolno-Spożywczych Grüne Woche (Zielony Tydzień) w Berlinie. Ta największa światowa impreza targowa dotycząca żywności, rolnictwa i ogrodnictwa rozpoczyna się dziś i zakończy 25 stycznia.
To ważne wydarzenie jest miejscem spotkań producentów żywności z całego świata, którzy promują tu swoje marki i testują gusty konsumentów. Równolegle do wystaw, degustacji i pokazów kulinarnych odbywają się liczne seminaria i konferencje o tematyce rolniczej i ekonomicznej oraz poświęcone powiązaniom producentów surowców i przetwórców. Krajem partnerskim tegorocznej 80. edycji Grüne Woche jest Łotwa.
Z roku na rok coraz więcej miejsca w ofercie targów zajmują nowoczesne usługi świadczone przez rolników (np. wypoczynek i zakupy na wsi), tematyka energii odnawialnej oraz nowoczesnych technologii hodowli i chowu zwierząt. Wśród szczególnie nimi zainteresowanych są wystawcy z krajów Europy Środkowo-Wschodniej.
Berlińska impreza jest świetną okazją do promocji gospodarczej naszego regionu w Europie. W tym roku stoisko województwa kujawsko-pomorskiego (hala 11.2, stoisko nr 103), o powierzchni ponad stu metrów kwadratowych, obejmuje ekspozycję promocyjną samorządu województwa oraz stanowiska na których swoją działalność i produkty zaprezentują kujawsko-pomorskie firmy wytwarzające i promujące żywność wysokiej jakości.
Na stoisku województwa prezentowane są filmy i slajdy promujące walory turystyczne i przyrodnicze Kujaw i Pomorza oraz produkty tradycyjne i regionalne. Goście targowi otrzymują materiały informacyjne i promocyjne dotyczące naszego regionu na temat warunków inwestycyjnych i gospodarczych oraz atrakcji kulinarnych i turystycznych. Walory kulinarne i turystyczne naszego województwa przedstawiane są również w niemieckiej gazecie „Kommerzblatt”. W udzielonym pismu wywiadzie marszałek Piotr Całbecki zachęca Niemców i innych gości imprezy do odwiedzenia naszego regionu, który od stycznia 2012 jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.