Twaróg śmietankowy z KESEMu najlepszym produktem regionu
Kujawska Spółdzielnia Mleczarska we Włocławku oraz Restauracja Stylowa w Świeciu, to zwycięzcy tegorocznej edycji konkursu „Najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw” zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski. Laureatów poznaliśmy podczas wczorajszej uroczystości w Restauracji Lokomotywa w Toruniu.
Celem konkursu jest wyłonienie i promocja produktów spożywczych wysokiej jakości wytwarzanych na terenie naszego województwa, otwieranie nowych rynków zbytu i propagowanie różnorodności produktów spożywczych. Chodzi też o nagradzanie pomysłowości i inicjatyw specjalistów z zakładów przetwórczych branży rolno-spożywczej i firm gastronomicznych regionu oraz ochronę dziedzictwa kulinarnego i kulturowego Kujaw i Pomorza.
Do konkursu organizowanego już po raz jedenasty, zgłaszane są produkty odpowiadające standardom europejskim i charakteryzujące się najwyższą jakością. Konkurs zwraca uwagę konsumentom na produkty, które warto wybrać spośród szerokiej oferty artykułów dostępnych na sklepowych półkach.
W tegorocznej rywalizacji konkursowej wzięło udział 21 zakładów przetwórczych, poddając pod ocenę jury 29 produktów oraz 6 restauracji, w tym 3 warsztaty szkół gastronomicznych, przygotowując do konkursu 13 produktów i potraw.
Spośród produktów zgłoszonych do udziału komisja konkursowa wyłoniła trzy najlepsze w każdej z dwóch kategorii:
Kategoria: Przedsiębiorstwo
1. Kujawska Spółdzielnia Mleczarska we Włocławku za produkt „Twaróg śmietankowy z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej”
2. AGRO-VISBEK Sp. z o.o. z Bydgoszczy za produkt „Polędwiczka wędzona w posypce”
3. Piekarnia Bartkowscy sp. j. w Toruniu za produkt „Chleb ziemniaczano-ogórkowy”
Kategoria: Restauracje
1. Restauracja Stylowa Świecie za produkt „Kujawsko-Pomorski Smak Jesieni”
2. Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Toruniu za produkt „Różany kurczak z dyniowymi kopytkami”
3. PGT „Twierdza Toruń Fort IV” w Toruniu za produkt „Dynia od śniadania do kolacji”