Polskie Przetwory uratowane, nie będzie zwolnień
Podczas spotkania z mediami Marek Ciborowski, dyrektor Oddziału Polskie Przetwory, oświadczył, że w wyniku inkorporacji zakład został uratowany a Krajowa Spółka Cukrowa S.A zyskała ósmy oddział. Co najważniejsze, nie będzie żadnych zwolnień pracowników.
28 kwietnia Sąd Rejonowy w Toruniu VII Wydział Gospodarczy KRS wydał postanowienie o wpisie do rejestru połączenia Krajowej Spółki Cukrowej S.A z siedzibą w Toruniu ze spółką Polskie Przetwory sp. z o.o. z siedzibą we Włocławku oraz utworzenia oddziału Polskie Przetwory we Włocławku na bazie majątku inkorporowanej spółki Polskie Przetwory sp. z o.o.
Zakład przeżywał ciężkie chwile. Polskie Przetwory, jako oddział, będą mogły korzystać ze wsparcia finansowego oraz marketingowego Krajowej Spółki Cukrowej S.A, miejsca pracy są bezpieczne. Co więcej, miejsca pracy będą rozwijane wraz ze wzrostem sprzedaży, w miarę potrzeb będziemy zatrudniali pracowników sezonowych, a zakład będzie kontynuował produkcję i sprzedaż swoich produktów – podkreślił podczas konferencji prasowej Marek Ciborowski, dyrektor Oddziału Polskie Przetwory we Włocławku.
Obecny na konferencji Jarosław Chmielewski, jako przedstawiciel lokalnego samorządu, oświadczył, że pracuje wraz z klubem Radnych PiS nad uchwałą, dzięki której miasto stworzyłoby korzystne warunki dla funkcjonowania zakładu.
Nie możemy sobie pozwolić na to, żeby inwestorzy uciekali poza nasze miasto, dlatego trzeba zrobić wszystko aby tutaj mieli stworzone warunki do tego, żeby mogli się rozwijać, tworzyć nowe miejsca pracy i inwestować – mówił Jarosław Chmielewski.
W chwili obecnej zakład zatrudnia 66 osób.