Nowe potrawy z regionu na Liście Produktów Tradycyjnych
Na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już 77 potraw z naszego regionu. Zupa kwas, grzybowniczki, gruszki szaruszki w syropie oraz pączki ziemniaczano-dyniowe, to tylko niektóre przysmaki, które możemy przyrządzić we własnej kuchni.
Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. Obecność na liście ułatwia promocję produktu, jest również pierwszym krokiem do podjęcia starań o certyfikaty unijne.
Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. To kuchnia naszych mam i babć, to smaki, które pamięta się całe życie. Wiele z nich możemy przygotować we własnym domu – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Wśród 77 przysmaków z naszego województwa zarejestrowanych dotychczas na liście są 23 gotowe dania i potrawy, 15 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 13 napojów, 8 produktów mięsnych, 6 warzyw i owoców oraz 5 produktów mlecznych. Część z nich możemy przygotować we własnym domu, inne to produkty przygotowywane zgodnie z tradycją przez firmy z regionu.
Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę (kliknij)