Województwo kujawsko-pomorskie słynie z hodowli gęsi
Województwo kujawsko-pomorskie jest w ostatnich latach zagłębiem produkcji gęsiny na krajowy i europejski rynek. Nasi producenci dostarczają rocznie na stoły smakoszy ponad półtora tysiąca ton tego wykwintnego mięsa.
Pogłowie gęsi w gospodarstwach hodowlanych i zagrodach w naszym regionie to ponad 105 tysięcy sztuk, 80% w rolnych gospodarstwach rodzinnych - to ponad 12% produkcji krajowej. W ubiegłym roku odnotowaliśmy znaczny wzrost w tej dziedzinie, o blisko 40% rok do roku. Średnia cena gęsiny w skupie wynosi nieco ponad siedem złotych za kilogram.
Produkcja gęsiny to 1 procent wytwarzanego w naszym regionie mięsa drobiowego – w ubiegłym roku do skupu żywca rzeźnego trafiło niemal 150 tysięcy ton drobiu, w tym tylko 1,5 tys. ton gęsi; wartość tej gęsiny (w skupie) to prawie 11 milionów złotych. Najwięcej produkujemy mięsa kurzego (95%), następne w kolejności są indyki (3,2%).
W Kujawsko-Pomorskiem jemy sporo mięsa – miesięcznie każdy z nas zjada 5,7 kg, co daje dziennie porcję blisko dwustugramową i prawie 70 kg rocznie na statystycznego mieszkańca Kujaw i Pomorza. To więcej niż statystycznie w kraju – przeciętny Polak zjada rocznie 65 kilogramów produktów mięsnych. Podobnie jak w całym kraju, najwięcej w tym koszyku jest wieprzowiny – drobiu spożywamy 1,7 kg miesięcznie na osobę. Ile jest w tym gęsiny, statystyka milczy. Wiadomo tylko, że sięgamy po nią coraz częściej.