Pieczona kaczka z Włocławka wygrała konkurs kulinarny
Agata Grzejszczyk, uczennica Zespołu Szkół Chemicznych, zajęła pierwsze miejsce podczas etapu okręgowego I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Agata przygotowała kaczkę z pieczonym jabłkiem i kluskami śląskimi.
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu odbył się Etap Okręgowy I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. W szranki stanęli uczniowie siedmiu szkół, w tym Zespołu Szkół Chemicznych oraz Zespołu Szkół nr 3 z Włocławka. Uczestnicy turnieju musieli odpowiedzieć na pytania zawarte w teście przesłanym do komisji okręgowych przez Komitet Główny Turnieju. W części praktycznej należało przygotować potrawę, w myśl hasła przewodniego turnieju: „Potrawy z drobiu w roli głównej”.
I miejsce zajęła Agata Grzejszczyk z Zespołu Szkół Chemicznych z Włocławka potrawą „Kaczka z pieczonym jabłkiem, konfiturą gruszkowo-imbirową podana z kluskami śląskimi”. Miejsce II zdobyła Sara Żylicz z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego z Gronowa, która sporządziła potrawę o nazwie „Kurczak korma z karmelizowanymi warzywami i kaszą orkiszową”. Na miejscu III uplasowała się Roksana Rydwelska z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Torunia. Wykonała ona „Roladę z kurczaka z dressingiem ze szpinaku, suszonych pomidorów i orzechów nerkowca z sosem czosnkowym”.